Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Στρατηγικές επιλογές… τακτικής


Η τελική έκβαση μίας ιπποδρομίας είναι αποτέλεσμα μίας σειράς παραμέτρων και γεγονότων που εκτυλίσσονται πριν και κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις όπου μία κούρσα «παίζεται στις λεπτομέρειες» πολύ πριν από τη διεξαγωγή της! Η σωστή, η «έξυπνη» εγγραφή ενός ίππου την κατάλληλη στιγμή (όταν δηλαδή είναι σε φόρμα και οι αντίπαλοί του παρουσιάζουν κάμψη ή στασιμότητα, ή όταν έχει αποδυναμωθεί η κατηγορία στην οποία διαγωνίζεται) μπορεί να τον φέρει ακόμα πιο κοντά στην νίκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της μορφής ενέργειας (για όσους θυμούνται) αποτελεί το «παιχνίδι» του πρώην προπονητή της Άρσης Βαρών κυρίου Χρ. Ιακώβου κατά τις δηλώσεις των βαρών στους αγώνες, ο οποίος «διάβαζε» τους αντιπάλους των Ελλήνων αρσιβαριστών (σε τι κατάσταση βρίσκονται δηλαδή) και γνωρίζοντας παράλληλα τη δυναμικότητα της Ελληνικής ομάδας δήλωνε τις προσπάθεις των αθλητών μας, με αποτέλεσμα η «έξυπνη» επιλογή των βαρών από πλευράς του σε πολλές περιπτώσεις μας έδωσε μετάλλια και διακρίσεις σχεδόν από το πουθενά! 


Μία ιπποδρομία επηρεάζεται λοιπόν και από ορισμένους εξωγενείς παράγοντες, όπως προαναφέραμε, με την έννοια ότι κάποια γεγονότα διαδραματίζονται σε διαφορετικό χρόνο από τη διεξαγωγή της ιπποδρομίας. Υπάρχουν ασφαλώς και οι ενδογενείς παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη και την έκβαση μιας ιπποδρομίας, όπως η σύνθεση της διαδρομής, ο ρυθμός, οι καιρικές συνθήκες, ο ανθρώπινος παράγοντας (εσφαλμένη ή επιλήψιμη ίππευση), ο απρόβλεπτος παράγοντας (πτώση, τραυματισμός, ρινορραγία, απρόσμενη είσοδος ζώου στον στίβο κατά την εξέλιξη της ιπποδρομίας, πτώση τάσης του συστήματος ηλεκτροδότησης των προβολέων κλπ), η κλήρωση των σταρτ στο μηχάνημα εκκίνησης, η ίδια η εκκίνηση (τα πρώτα – συνήθως – καθοριστικά μέτρα μιας κούρσας), οι οδηγίες του προπονητή. Ειδικότερα σε ο, τι αφορά στο τελευταίο, αξίζει να αναφερθούμε στην καθοριστική σημασία που έχουν οι οδηγίες ενός προπονητή προς τον αναβάτη του όχι μόνο για την τύχη του δικού του αλόγου αλλά και για το αποτέλεσμα της ιπποδρομίας συνολικά. Από την συμπεριφορά των σπρίντερς για παράδειγμα κρίνεται εν πολλοίς αν θα επικρατήσει μαλακός ρυθμός και η κούρσα «έρθει στα μέτρα τους» ή αν θα «ανοίξει η διαδρομή» ώστε να επωφεληθούν οι στέγιερ ιδιοτήτων ίπποι που θα εκδηλώσουν φίνις. Το κρίσιμο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να υπάρχουν εναλλακτικές οδηγίες διαδρομής και ίππευσης από τον προπονητή με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο που να μην αφήνουν «σκιές» ή αμφιβολίες, να δηλώνονται ευκρινώς στις γραπτές οδηγίες που υποχρεούται να υποβάλλει προ της εκκίνησης συνεισφέροντας με αυτό τον τρόπο στην τόνωση της αξιοπιστίας του αθλήματος και στην διεξαγωγή – κατά το δυνατό – τίμιων διαδρομών. 


Παράλληλα έχει παρατηρηθεί κατά καιρούς και το φαινόμενο των «ιπποτικών συμπεριφορών» την στιγμή της εκκίνησης όπου άλλος ίππος αναμένεται να οδηγήσει την διαδρομή και άλλος τελικά αναλαμβάνει την πρωτοπορία «αλλοιώνοντας» το αποτέλεσμά της. Όταν αυτές οι «διευκολύνσεις» συνοδεύονται από δυσανάλογες αποδόσεις (σε σχέση με τις προϋπάρχουσες εκτιμήσεις για την ιπποδρομία και την τελική της άφιξη) γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος της ζημιάς που υφίστανται οι ιπποδρομίες και το πλήγμα που δέχεται η αξιοπιστία τους. Ζητήματα που αφορούν στην τακτική και στη διαδρομή των διαγωνιζομένων ίππων είναι ευαίσθητα και απαιτούν διακριτική προσέγγιση από επαγγελματίες και φιλίππους. Περιπτώσεις όπου έχει αποφασιστεί από τον προπονητή αλλαγή τακτικής στην κούρσα (λχ ένας ταχύς ίππος να επιχειρήσει διαδρομή ημιαναμονής) καλό θα ήταν να δηλώνεται εκ των προτέρων και προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Τέλος, ας μην ξεχνούμε πως μια καλή επιλογή φέρνει την νίκη, μια κακή επιλογή κοστίζει σημαντική απώλεια χρημάτων των φιλίππων που στοιχηματίζουν.

«Ιπποδρομίες»


Παρακολουθήστε σε video την ιπποδρομία 2011 Premio Citta di Cesena 


Νικητής ίππος: Newyork Newyork 

Newyork Newyork
 
2011 Premio Citta di Cesena
«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»