Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Υποθέσεις και… Ιππο – θέσεις

Στην «νέα εποχή» του Ελληνικού Ιπποδρόμου οι πάντες οφείλουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα – «Κρίσιμο μέγεθος» για την πορεία ανάπτυξης του αθλήματος (και) η αναβάθμιση του Ιπποδρομιακού Τύπου


Όσοι δεν κατορθώσουν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις μοιραία και αναπόφευκτα θα «καταποθούν από τον ανταγωνισμό»


του Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκη

Ο νέος Ιππόδρομος μέσα από την «επεκτατική πολιτική» του ΟΠΑΠ
Λίγος καιρός μεσολαβεί μέχρι την ανάληψη διαχείρισης του ιπποδρομιακού στοιχήματος από τον ΟΠΑΠ, καθώς από τις αρχές Σεπτεμβρίου ο Ελληνικός Ιππόδρομος πρόκειται να εισέλθει σε μία καινούργια φάση, στην «μετα-ΟΔΙΕ εποχή».

Το νέο ξεκίνημα για το άθλημα απαιτεί σωρεία σημαντικών αλλαγών ικανών να δώσουν «άλλον αέρα», ώστε να τεθούν από πολύ νωρίς όλες οι προϋποθέσεις για μία ουσιαστική ανάκαμψη. Μαζί με τις – ούτως ή άλλως – αναγκαίες παρεμβάσεις στις Διατάξεις οι οποίες διέπουν σήμερα τις Ελληνικές Ιπποδρομίες, χρειάζεται παράλληλα και μία αναβάθμιση, μία αναπροσαρμογή σε όλους τους τομείς της ιπποδρομιακής δραστηριότητας. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να «αφήσει απέξω» και τον Ιπποδρομιακό Τύπο.

Ο Ιπποδρομιακός Τύπος στην Ελλάδα εμφανίζεται
κατά κύριο λόγο με την παραδοσιακή του μορφή, με διακίνηση έντυπου ιπποδρομιακού υλικού. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποιες σημαντικές προσπάθειες στο Διαδίκτυο, ιστοσελίδες ιπποδρομιακού περιεχομένου έκαναν την εμφάνισή τους (συμπεριλαμβανομένων των «Ιπποδρομιών», που από το 2010 που πρωτοεμφανίστηκαν συνεχίζουν μέχρι και σήμερα την λειτουργία τους). Εκτός από τις σελίδες πλήρως ελεύθερης πρόσβασης υπάρχουν επίσης ορισμένες συνδρομητικές (αρκετές από αυτές φιλοξενούνται μέσω συνδέσμων παραπομπής  - links - στην ενότητα «Ελληνικός Ιπποδρομιακός Τύπος»).

Σε μία κρίσιμη για τις Ελληνικές Ιπποδρομίες εποχή, όπου τα πάντα αλλάζουν ταχύτατα, η ανάγκη για καλύτερη και ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών προς τον πελάτη – φίλιππο ωθεί εκ των πραγμάτων και τον Ιπποδρομιακό Τύπο να αναβαθμίσει το προσφερόμενο προϊόν του για να πρωτοστατήσει στην «νέα εποχή». Για να γίνει πάντως αυτό θα πρέπει κατά την άποψή μου να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη κάποια σημαντικά δεδομένα:

1. Θα αυξηθεί – πολύ σύντομα – κατακόρυφα το πλήθος των προσφερομένων γεγονότων.
Τα «δείγματα γραφής» της νέας Ηγεσίας του ΟΠΑΠ δείχνουν ολοκάθαρα τις προθέσεις για «ποσοτικό άνοιγμα» των παιχνιδιών του. Για να γίνει αυτό πιο αντιληπτό, ας λάβουμε για παράδειγμα το ποδοσφαιρικό στοίχημα, στο οποίο πρόσφατα ο ΟΠΑΠ προσέθεσε πλήθος νέων πρωταθλημάτων από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Παιχνίδια που διεξάγονται όλο το 24ωρο, κατηγορίες πρωταθλημάτων από όλες τις ηπείρους συνθέτουν ένα «γεμάτο» πεδίο στοιχηματισμού που προσπαθεί να απευθυνθεί σε μία ευρεία γκάμα παικτών, κοινώς να ανταποκριθεί – κατά το κοινώς λεγόμενο – «σε όλα τα γούστα». Κάτι ανάλογο εκτιμώ πως θα γίνει και στην περίπτωση του Ιπποδρόμου, με εισαγωγή ιπποδρομιακών γεγονότων από όλο τον πλανήτη (Αμερική, Ασία, Αφρική, Ευρώπη Αυστραλία) που θα αποτελούν στο εξής το καθημερινό μενού των φιλίππων. Ένα τέτοιο γεγονός θα δημιουργήσει εντελώς νέα δεδομένα για τον Ιπποδρομιακό Τύπο, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί έναν τεράστιο όγκο δουλειάς και δεδομένων προς επεξεργασία. Προκειμένου να ανταποκριθεί επιτυχώς στις νέες προκλήσεις, η ανάγκη για την μετάβαση στην «ψηφιακή εποχή» φαντάζει μάλλον ως η μοναδική λύση που μπορεί να αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Σε αντίθετη περίπτωση, όσοι τελικά επιλέξουν να παραμείνουν στην παραδοσιακή έντυπη λειτουργία, ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά προβλήματα και κάποιοι εξ αυτών πιθανώς να εξωθηθούν σε κλείσιμο εξαιτίας του τεράστιου ανταγωνισμού που θα δημιουργηθεί.

2. Θα δημιουργηθεί υψηλός ανταγωνισμός στον Ιπποδρομιακό Τύπο, με εμφάνιση πολλών νέων εκδοτικών προσπαθειών.
Είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο πως αν σε όλα τα προηγούμενα «πέτρινα χρόνια» του Ελληνικού Ιπποδρόμου «άνθισε» - πάντα στο μέτρο του δυνατού – ο Ιπποδρομιακός Τύπος (ο Διαδικτυακός τουλάχιστον), τότε από δω και στο εξής, με την ανάληψη από τον ΟΠΑΠ και τις απεριόριστες δυνατότητες εκμετάλλευσης του ιπποδρομιακού προϊόντος που θα υπάρξουν προσεχώς, δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει κανείς πως νέες εκδοτικές προσπάθειες θα εμφανιστούν στο προσκήνιο και καινούργιες ιστοσελίδες ιπποδρομιακού περιεχομένου – επαγγελματικές και ερασιτεχνικές – θα «ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια»!

Για αυτούς τους δύο κυριότερους λόγους, είναι προφανές πως εισερχόμαστε σε μία εποχή που θυμίζει «αχαρτογράφητα ύδατα» για τον Ιπποδρομιακό Τύπο στο σύνολό του. Μαζί με τις ευκαιρίες απασχόλησης που θα παρουσιαστούν για όσους θέλουν να ασχοληθούν με το ιπποδρομιακό ρεπορτάζ, παράλληλα θα δημιουργηθούν νέες προκλήσεις, τις οποίες όλοι όσοι ασχολούνται με τον Ιπποδρομιακό Τύπο θα κληθούν σύντομα να αντιμετωπίσουν. Όσοι από αυτούς καταφέρουν να ανταπεξέλθουν, αυτοί θα πρωτοστατήσουν στις εξελίξεις, ενώ όσοι αποτύχουν θα υποστούν – μοιραία – τις συνέπειες…

Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»