Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Αυστραλία: «Στοίχειωσε» το φετινό Melbourne Cup



Δύο θάνατοι αλόγων μετά τον τερματισμό «επισκίασαν» τη φετινή μεγαλύτερη ιπποδρομία της Αυστραλίας

Κατέρρευσε μετά την κούρσα το πρώτο φαβορί της αναμέτρησης που καταποντίστηκε και τερμάτισε τελευταίο – Και δεύτερος θάνατος έτερου διαγωνιζόμενου ίππου λίγο νωρίτερα

Τραγικά γεγονότα στο 2014 Melbourne Cup

Το φετινό 2014 Melbourne Cup, η «ιπποδρομία που σταματά ένα ολόκληρο Έθνος», όπως την αποκαλούν οι Αυστραλοί, διεξήχθη στο Ιπποδρόμιο Flemington. Η κούρσα με έπαθλο που έχει φτάσει πλέον στα έξι εκατομμύρια Αυστραλιανά δολάρια συγκαταλέγεται μεταξύ των πλουσιότερων ιπποδρομιών παγκοσμίως (είναι η πλουσιότερη αναμέτρηση handicap). 

Από τον ίππο Archer που νίκησε το 1861, στην πρώτη φορά που διεξήχθη το Melbourne Cup (και σημείωσε ρεπετισιόν την επόμενη χρονιά) και μέχρι τις μέρες μας έχουν «παρελάσει» πλήθος σπουδαίων δρομώνων που άφησαν εποχή, όχι μόνο στις Αυστραλιανές ιπποδρομίες αλλά και παγκοσμίως – θυμίζουμε ενδεικτικά τους ίππους Carbine (1890), Phar Lap (1930), Peter Pan (1932, 1934), Comic Court (1951), Rising Fast (1954), Galilee (1966), Rain Lover (1968, 1969), Kiwi (1983), Vintage Crop (1993), Saintly (1996), Might And Power (1997), Makybe Diva (2003, 2004, 2005) –. Φέτος ήταν η σειρά για τον τετραετή Γερμανό Protectionist που είχε τον αναβάτη Ryan Moore στην σέλα του. Ο νικητής που ακολουθούσε υπομονετικά σε όλη τη διαδρομή εξαπέλυσε ισχυρότατο φίνις μετά την είσοδο στην τελική ευθεία και δεν άφησε κανένα περιθώριο συναγωνισμού, τερματίζοντας πρώτος με διαφορά τεσσάρων μηκών από τον δεύτερο Red Cadeaux, που μάλλον «το έχει η μοίρα του», καθώς τερματίζει σε αυτήν τη θέση για τρίτη φορά στο Melbourne Cup!


2014 Melbourne Cup

Admire Rakti
Στο καθαρά αγωνιστικό σκέλος, αλγεινή εντύπωση δημιούργησε η πλήρως αποτυχημένη εμφάνιση του πρώτου φαβορί, του εξαετούς Ιαπωνικού ίππου Admire Rakti, ο οποίος ακολουθούσε σε «επίκαιρη θέση» (δεύτερος) από την αρχή της κούρσας και μέχρι την στροφή πριν την τελική ευθεία, όπου ξαφνικά φαίνεται να «αδειάζει» και μέσα σε μόλις λίγους καλπασμούς βρίσκεται τελευταίος, για να καταποντιστεί και να τερματίσει τελικά σε μεγάλη απόσταση (72,5 μήκη πίσω από τον Protectionist). Λίγα λεπτά αργότερα, κατέρρευσε μέσα στο μποξ του και έθανε, με την γνωμάτευση των κτηνιάτρων να κάνει λόγο για οξεία καρδιακή ανεπάρκεια που προκάλεσε την ανακοπή και τον θάνατο του άτυχου ίππου, συνεπεία πιθανότατα κοιλιακής μαρμαρυγής. Το φαινόμενο, σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις των ιατρών, είναι σπανιότατο (τόσο σε ανθρώπους αθλητές όσο και σε ίππους), μπορεί πάντως να συμβεί και εμφανίζεται συνηθέστερα στους οργανισμούς με ευμεγέθη καρδιά.
Araldo

Λίγες μόνο στιγμές νωρίτερα, μετά τον τερματισμό του Melbourne Cup, άλλο ένα τραγικό περιστατικό ήρθε για να προστεθεί στην «μακάβρια λίστα» της ημέρας και να «στιγματίσει» αρνητικά τη φιέστα. 

Ο εξαετής Βρετανικός ίππος Araldo – που για την ιστορία τερμάτισε έβδομος στην ιπποδρομία – την ώρα που επέστρεφε μετά τον τερματισμό, τρόμαξε πολύ από κάποιον φίλιππο που ανέμιζε μία σημαία μπροστά του, με αποτέλεσμα να τρέξει απότομα προς τον παρακείμενο φράχτη ενός κήπου με τριανταφυλλιές και να σφηνωθεί το πόδι του. Από αυτό το συμβάν προκλήθηκε συντριπτικό κάταγμα στο μεσοκύνιο του πίσω ποδιού του, γεγονός που απέβη μοιραίο για την ζωή του. 

Οι κτηνίατροι που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες διέγνωσαν άμεσα την σοβαρότητα της κατάστασης και πολύ σύντομα ο Araldo μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κτηνιατρικό Νοσοκομείο του Werribee. Η αξονική τομογραφία που του έγινε λίγο αργότερα κατέδειξε την σοβαρότητα του τραύματος (οι γιατροί περιέγραψαν το κάταγμα του δύστυχου Araldo πως έμοιαζε σαν «σακούλα με παγάκια» και το χαρακτήρισαν μη εγχειρήσιμο) και αποφασίστηκε τελικά να του χαριστεί η ευθανασία.

Έτσι, το φετινό Melbourne Cup πέρασε μεν στην Ιστορία, μάλλον όμως οι περισσότεροι θα το θυμούνται για τους αναπάντεχους θανάτους των δύο αλόγων που συμμετείχαν σε αυτό.



 «Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»