Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε (1ο μέρος)

Η εβδομάδα που πέρασε δεν περιείχε καθόλου αγωνιστική δραστηριότητα αλλά ήταν και πάλι γεμάτη από πλούσια και αρκετά σημαντική ειδησεογραφία. Το εξαιρετικά θετικό (για να ξεκινήσουμε με κάτι ευχάριστο είναι η παύση των κινητοποιήσεων των προπονητών και η (κατά πάσα πιθανότητα, εφόσον συμπληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα σήμερα) η επανέναρξη των Ελληνικών ιπποδρομιών!
Παρότι φαντάζει απίστευτο εν τούτοις είναι πέρα για πέρα αληθινό το γεγονός πως έχει να διεξαχθεί ιπποδρομιακή συγκέντρωση στο Μαρκόπουλο από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου! Οι Ελληνικές ιπποδρομίες δοκιμάστηκαν για μία ακόμα φορά, «πέρασαν από συμπληγάδες» και μόνον ο χρόνος μπορεί να δείξει αν η κρίση που ξέσπασε προσφάτως αποτελεί πλέον θλιβερή ανάμνηση ή αν υποβόσκουν ακόμα οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε και στο μέλλον ανάλογες εφιαλτικές στιγμές που αμαυρώνουν κυριολεκτικά την μακρόχρονη ιστορία του Ελληνικού Ιπποδρόμου. Το χρονικό της λήξης της αποχής των επαγγελματιών στο Μαρκόπουλου έχει ως εξής:
Η δυναμική και συσπειρωμένη αντίδραση των προπονητών (οι οποίοι χειρίστηκαν τις καταστάσεις με αριστοτεχνικό τρόπο μεσούσης της κρίσης) «ανάγκασε» την προ-περασμένη Πέμπτη τον Πρόεδρο της Φιλίππου Ενώσεως κύριο Γ. Βαρδινογιάννη να αναλάβει πρωτοβουλία και να συγκαλέσει συνάντηση του ΔΣ της ΦΕΕ παρουσία των προπονητών προκειμένου να επανεξεταστεί (όπως αναφέρθηκε) το ζήτημα που αφορά στις πρόσφατες «εξοντωτικές» αποφάσεις που πήρε ΦΕΕ και αφορούν στα έσοδα των επαγγελματιών. Η συνάντηση αυτή δεν έγινε ποτέ διότι δεν παρέστη κανένα μέλος του ΔΣ της ΦΦΕ, «αδειάζοντας» ουσιαστικά τον Πρόεδρό της και τορπιλίζοντας την πρωτοβουλία του. Η αντίδραση των προπονητών στη νέα διαμορφωθείσα κατάσταση ήταν αναμενόμενη και δεν ήταν άλλη από την εξαγγελία της συνέχισης των κινητοποιήσεών τους. Προ του ορατού κινδύνου η κατάσταση να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις (αφού οι προπονητές είχαν ήδη εξαγγείλει ταυτόχρονα το κλείσιμο του στίβου) ορίστηκε συνάντηση της Ιδιοκτησίας και των Προπονητών στο Υπουργείο Πολιτισμού (στο οποίο υπάγεται ο ΟΔΙΕ) προκειμένου να εκθέσουν την κατάσταση και να λάβουν κάποιες διαβεβαιώσεις ώστε να σταματήσουν οι προπονητές την αποχή τους και να μπορέσει να γίνει (σταδιακά) η επανέναρξη των Ελληνικών ιπποδρομιών. Οι διαβεβαιώσεις τελικά πρέπει να δόθηκαν (παρότι δεν έχουμε μέχρι στιγμής καμία ανακοίνωση από κάποιον Φορέα, έχουμε ως δεδομένο τη λήξη των κινητοποιήσεων) και έτσι σήμερα κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε τη συμπλήρωση του αγωνιστικού προγράμματος για την ερχόμενη Παρασκευή. 
Αυτό που έμεινε ως αίσθηση από τα τελευταία θλιβερά γεγονότα είναι η δυναμική και συντονισμένη αντίδραση των προπονητών (για πρώτη φορά από όσο τουλάχιστον ανακαλούμε από το παρελθόν) οι οποίοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, διεκδίκησαν και πέτυχαν το αυτονόητο και κατόρθωσαν να πάρουν με το μέρος τους ολόκληρη την ιπποδρομιακή κοινή γνώμη. Στον αντίποδα, η ΦΕΕ με τις αποφάσεις της κατάφερε να συγκεντρώσει την οργή και την αποδοκιμασία τόσο του φίλιππου κόσμου όσο και της Πολιτείας η οποία τάχθηκε με το μέρος των προπονητών και χωρίς αμφιβολία με τη δική της ενέργεια «έθεσε στο περιθώριο» τη ΦΕΕ. Οι εξελίξεις γύρω από το μέλλον της Ανώτατης Ιπποδρομιακής Αρχής αναμένονται να είναι ιδιαίτερα σημαντικές και οι εκτιμήσεις σήμερα κάνουν λόγο για «υποβάθμιση» ή και για κατάργηση ακόμα (μεσο-μακροπρόθεσμα) της ΦΕΕ. Άλλωστε, αν υπάρχει μία πιθανότητα να πωληθεί ο Ιππόδρομος τότε θα πρέπει να δοθεί στο νέο ιδιοκτήτη του η ευκαιρία να τον λειτουργεί όπως αυτός νομίζει καλύτερα και η Κρατική εποπτεία θα πρέπει πλέον να περιοριστεί κυρίως στον έλεγχο του διεξαγόμενου στοιχήματος, αντί να παρεμβαίνει και να αναμιγνύεται ενεργά στα ιπποδρομιακά πράγματα (όπως γίνεται σήμερα μέσω της ΦΕΕ). Άλλωστε υπάρχει και η Τριμελής Επιτροπή για κάθε είδους ιπποδρομιακή αμφισβήτηση (παρότι μέχρι σήμερα δεν έχει συνεδριάσει ποτέ…)
Στα υπόλοιπα θέματα, είχαμε την πραγματοποίηση της ετήσιας εκδήλωσης της ΠΑΝΕΦΙΛ που έλαβε χώρα την Τετάρτη στο ξενοδοχείο Metropolitan. Ασφαλώς ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η βράβευση ενός εκ των σπουδαιότερων ιπποδρομιακών εκδοτών και δημοσιογράφων, του κυρίου Κ. Τσολακάκη ο οποίος με τη μακρόχρονη ιστορία του και την πλούσια και πολυσχιδή δραστηριότητά του γύρω από τα ιπποδρομιακά δρώμενα υπηρέτησε επί μακρόν (και εξακολουθεί να υπηρετεί) με μεγάλη επιτυχία τις Ελληνικές ιπποδρομίες. Η δική μας ευχή είναι ασφαλώς να είναι πάντα καλά και να εξακολουθήσει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του, τις γνώσεις και τις εμπειρίες του σε όλους εμάς που έχουμε πολλά να μάθουμε από τον κύριο Τσολακάκη, όπως και από πολλούς άλλους άξιους και «ακούραστους εργάτες» των ιπποδρομιών.

(διαβάστε τη συνέχεια στο 2ο μέρος)

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»