Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Η λύση υπάρχει, γιατί δεν εφαρμόζεται;


Διαβάσαμε την Πέμπτη 30-12-2010 τις Αποφάσεις της Επιτροπής Ιπποδρομιών της 28ης-12-2010 και μεταξύ των άλλων «απομονώσαμε» ένα περιστατικό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

30 Δεκεμβρίου 2010
«Συνήλθε σήμερα 28 Δεκεμβρίου 2010  η Επιτροπή Ιπποδρομιών και αφού έλαβε υπόψη τις ενώπιόν της υποβληθείσες αιτήσεις και τα Δελτία Ελλανοδικών της 17/12, 21/12 & 23/12/2010 εξέτασε τα υφιστάμενα θέματα και πήρε τις κατωτέρω αποφάσεις:
….

5. Συνέχισε την εξέταση της ανίχνευσης της απαγορευμένης ουσίας «FLUNIXIN» στο δείγμα και στο αντίδειγμα του ίππου ΜΙΣΤΕΡ ΜΑΤΑΝΤΟΡ(GB) που διαγωνίσθηκε στην 10η ιππ/μία της 12/11/2010 και τερμάτισε 1ος. Ο προπονητής δήλωσε ότι τελούσε σε γνώση της προηγηθείσης θεραπείας του ίππου και ότι είχε ζητήσει και λάβει την διαβεβαίωση του κτηνιάτρου Κος Ευάγγ. Μπαρούς, ότι ηδύνατο να εγγράψει τον ίππο νόμιμα μετά την παρέλευση δέκα (10) ημερών. Την διαβεβαίωσή του αυτή επιβεβαίωσε ο κτηνίατρος Κος Ευάγγ. Μπαρούς ενώπιον της Επιτροπής. Η Επιτροπή Ιπποδρομιών λαβούσα υπόψη τα ως άνω, την γνώμη της κτηνιατρικής υπηρεσίας της ΦΕΕ και το τυπικό πλαίσιο ποινής για την συγκεκριμένη παράβαση του Κ.Ι. θα υποβάλλει σχετική εισήγηση στο Δ.Σ. της ΦΕΕ …»

Το παραπάνω απόσπασμα που ανήκει στις Αποφάσεις τις οποίες πήρε η Επιτροπή Ιπποδρομιών στις 28-12-2010 αναφέρει ότι στο δείγμα του ίππου ΜΑΤΑΝΤΟΡ που διαγωνίστηκε και νίκησε στις 12-11-2010 βρέθηκε  θεραπευτική ουσία για την οποία ο προπονητής του έλαβε (προ της συμμετοχής του αλόγου στην κούρσα) διαβεβαίωση από τον κτηνίατρο πως μπορεί να τον εγγράψει και να διαγωνιστεί στις ιπποδρομίες. Το περιστατικό αυτό προφανώς δεν είναι πρωτοφανές στα ιπποδρομιακά χρονικά, σίγουρα πάντως είναι διαχειρίσιμο και πλήρως αντιμετωπίσιμο. Για του λόγου το αληθές, ακολουθεί απόσπασμα από την εργασία που συνέταξε ο Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης με τίτλο: «Διερεύνηση μεθόδων καταπολέμησης του ντόπινγκ στις Ιπποδρομίες», την οποία είχε αποστείλει στη ΦΕΕ από τις 27-04-2009 κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης  που απηύθυνε εκείνη την εποχή η ΦΕΕ προς ιδιώτες και φορείς για την υποβολή προτάσεων σχετικά με το θέμα (ολόκληρη η εργασία έχει δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο, ενώ πρόσφατα δημοσιεύθηκε και στον ιστοχώρο των «Ιπποδρομιών» και μπορείτε να την αναζητήσετε στη θεματική ενότητα «Εισαγωγή στις Ιπποδρομίες». Το απόσπασμα της εργασίας είναι από την ενότητα: «Προτάσεις για την καταπολέμηση του doping στις ιπποδρομίες», υπο-ενότητα: «Μέτρα και προτάσεις για τους ίππους»):


o «…Αν η ουσία βρίσκεται στον οργανισμό του ίππου από λάθος υπολογισμό του χρόνου αποχής, ισχύουν τα προβλεπόμενα από τις Διατάξεις. Για να αποφευχθεί πλήρως όμως αυτό το φαινόμενο, προτείνω τα εξής:

- Αύξηση του χρόνου αποχής για όλους τους ίππους που βρίσκονται υπό θεραπεία – με φαρμακευτική αγωγή - για τουλάχιστον μία εβδομάδα επιπλέον.
- Τοποθέτηση για μία και μόνο συμμετοχή των ίππων που διαγωνίζονται μετά από αποχή λόγω θεραπείας εκτός στοιχήματος.
- Μακροπρόθεσμα, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια αύξησης του ζωικού δυναμικού του Ιπποδρόμου. Περισσότεροι εν ενεργεία ίπποι σημαίνει λιγότερες συμμετοχές ετησίως – αναλογικά - για τον κάθε ίππο, συνεπώς λιγότερους τραυματισμούς και θεραπείες.

Με τις ενέργειες αυτές, πρακτικά μηδενίζεται η πιθανότητα αντικανονικής συμμετοχής από λάθος…»


Αμφιβάλλει κανείς πως με τα παραπάνω μέτρα (μεμονωμένα ή σε συνδυασμό) εξαλείφεται πλήρως το ενδεχόμενο να διαγωνιστεί κατά λάθος ίππος υπό την επήρεια θεραπευτικών ουσιών; Για να θέσουμε μία ακόμα παράμετρο γύρω από το θέμα, σε κάποιες περιπτώσεις προπονητές των οποίων τα άλογα βρίσκονται «λερωμένα» επικαλούνται θεραπευτική αγωγή για να δικαιολογήσουν την ανεύρεση της ουσίας, ισχυρισμός του οποίου είναι δύσκολο να ελεγχθεί η βασιμότητα. Το σίγουρο είναι πάντως πως χρησιμοποιώντας τα μέτρα που προαναφέρθηκαν «αφαιρούμε» κάθε επιχείρημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να καλύψει έκνομες ενέργειες (ντοπάρισμα ίππου). Συνεπώς, η εφαρμογή των προτάσεων αυτών μας παρέχει αυτομάτως δύο θετικότατα αποτελέσματα:


1. Εξαλείφει στην πράξη κάθε πιθανότητα εύρεσης ντοπαρισμένου ίππου που οφείλεται σε λάθος υπολογισμό του χρόνου αποχής. 

2. Προστατεύει και διαχωρίζει τους έντιμους προπονητές (που μπορεί να βρεθούν σε δύσκολη θέση χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη) από όσους κακόβουλους αποπειραθούν να χορηγήσουν σκόπιμα ουσίες σε ίππους, οι οποίοι αν κάποτε εντοπιστούν προβάλλουν ως επιχείρημα τη «θεραπευτική φύση» της ανευρεθείσας ουσίας. 


Ας μας επιτραπεί μία παρατήρηση σε αυτό το σημείο: πώς μπορεί να επικαλεστεί ο οποιοσδήποτε ως δικαιολογία τη θεραπεία ενός ίππου με κάποια ουσία αν δε συνοδεύεται (η θεραπεία) από κτηνιατρική γνωμάτευση; (αυτό αναφέρεται διότι αν υπάρχει η γνωμάτευση ταυτόχρονα υπάρχει από τον κτηνίατρο και ο εκτιμούμενος χρόνος αποχής).
Στην περίπτωση του ίππου ΜΑΤΑΝΤΟΡ όλα έγιναν όπως προβλέπονται με βάση τις ισχύουσες Διατάξεις και κατά την εκτίμησή μας ο προπονητής του είναι αμέτοχος ευθυνών (παρότι «με το γράμμα του Νόμου» πρέπει να του επιβληθεί ποινή). Για να μην επαναληφθεί στο μέλλον τέτοιου είδους φαινόμενο καλό θα ήταν να προσαρτηθούν αυτές οι προτάσεις στις νέες Γενικές Διατάξεις ώστε να αποφευχθούν οι (πραγματικές) περιπτώσεις λάθους και να μην εξομοιώνονται εφεξής «οι αμνοί με τα ερίφια».

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»