Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

 Τι είδαμε στην εκπομπή «Ιππόδρομος» του HIGH TV (2ο Μέρος)

(συνέχεια από το προηγούμενο)

- Στην εξέλιξη της ιπποδρομιακής εκπομπής της Κυριακής υπήρξε ειδική αναφορά στην τιμωρία του προπονητή κυρίου Π. Κεράτσα με δίμηνο αποκλεισμό και χρηματικό πρόστιμο 900,00 € διότι δεν κατήγγειλε την ίππευση του αναβάτη Χάλαρη με τον ίππο ΛΟΥΜΙ που διαγωνίστηκε στις 11-10-2010. Ο κύριος Δημητρίου κατέθεσε τον προβληματισμό του για το συγκεκριμένο γεγονός, διερωτώμενος τι θα συμβεί αν η απόφαση αυτή λειτουργήσει ως «δεδικασμένο» (ας μας επιτραπεί ο όρος) και για άλλες περιπτώσεις προπονητών που δεν καταγγείλουν στο μέλλον μία ενδεχόμενη κακή ίππευση του αναβάτη τους. Ψάξαμε, διαβάσαμε τα Δελτία της Επιτροπής Ιπποδρομιών και τον Κώδικα Ιπποδρομιών και πρέπει να πούμε πως οι Επιτροπές Ελέγχου έπραξαν άριστα τη δουλειά τους. Ιδού η απόδειξη:

(Ακολουθεί παράθεση από το Δελτίο της Επιτροπής Ιπποδρομιών της 14ης-12-2010):
 
«…4. Ολοκληρώθηκε η εξέταση της διαδρομής του ίππου ΛΟΥΜΙ(IRE) που διαγωνίσθηκε στην 2η ιππ/μία της 11/10/2010. Η Επιτροπή επιβάλλει στον προπονητή Κο Π.Κεράτσα πρόστιμο € 900 και αποκλεισμό δύο (2) μηνών,  δυνάμει του αρθ. 3 παρ.1 του Κ.Ι. καθόσον τυγχάνει υπότροπος της παραβάσεως μη προσελεύσεως ενώπιον των Ελλανοδικών προκειμένου να καταγγείλει ως οφείλει τον αναβάτη για ανεπαρκή ίππευση. Η Επιτροπή έλαβε υπόψη ως προς την επιμέτρηση της ποινής ότι ο εν λόγω προπονητής έχει ήδη τιμωρηθεί  (υπότροπος) για την ίδια παράβαση με την συμμετοχή του ίδιου  αναβάτη και συγκεκριμένα για την ίππευσή του ίππου ΣΟΦΙΑ ΣΤΑΡ(ΙRE) που διαγωνίσθηκε στην 2η ιππ/μία της 18/10/2010. Επίσης λαμβάνοντας υπόψη ότι ο  προπονητής δήλωσε στην Επιτροπή ότι παρότι είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έκβαση της ιπποδρομίας λόγω της δυναμικότητας του ίππου του και παρότι η ίππευση και το αποτέλεσμα ήταν απρόσμενο, έως και την ημέρα της εξέτασης από την Επιτροπή δεν έχει ελέγξει σε επανάληψη  (replay) καθόλου την ιπποδρομία. Η Επιτροπή επιβάλλει στον αναβάτη Αναστ. Χάλαρη για ανεπαρκή ίππευση του ίππου ΛΟΥΜΙ(IRE) στην 2η ιπποδρομία της 11/10/2010 δυνάμει του άρθ. 2 και 7 του Ποινολογίου του Κ.Ι. την ποινή αποκλεισμού των δεκαπέντε (15) ιπποδρομιακών ημερών. Η Επιτροπή εκτίμησε ως προς την επιμέτρηση της ποινής την ενώπιόν της έκφραση συγγνώμης και ειλικρινή παραδοχή της ανεπαρκούς ιππεύσεως εκ μέρους του αναβάτη…»
(Ακολουθεί απόσπασμα του Κώδικα Ιπποδρομιών, άρθρο 134 – παρ γ):

Άρθρο 134

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ 

«…γ.  Προπονητής που δεν μπορεί να δικαιολογήσει την μειωμένη επίδοση του ίππου του, ελέγχεται από τους Ελλανοδίκες. Οι προπονητές έχουν υποχρέωση να καταγγέλλουν στους Ελλανοδίκες την μη τήρηση των οδηγιών τους ή την κακή διαδρομή από τους αναβάτες. Προπονητής που καταγγέλλει αναβάτη στους Ελλανοδίκες για κακή ίππευση με σκοπό να δικαιολογήσει τη μειωμένη επίδοση του ίππου του, ελέγχεται από αυτούς…»


Όπως βλέπουμε λοιπόν, ο κύριος Π. Κεράτσας όφειλε με βάση τον Κώδικα (και μάλιστα αφού ο ίδιος παραδέχθηκε ενώπιον της Επιτροπής πως ο ίππος του δεν είχε την απόδοση που περίμενε) να καταγγείλει την ίππευση του αναβάτη του. Συνεπώς περίπτωση «δεδικασμένου» δεν υπάρχει και μάλιστα θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός πως ο ίδιος προπονητής έχει ελεγχθεί στο παρελθόν (υπότροπος) για παρόμοια περίπτωση και μάλιστα για ίππο που είχε αναθέσει στον ίδιο αναβάτη (!)
- Ακολούθησε αναφορά στις τελευταίες πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στο Μαρκόπουλο και στα αίτια που μας οδήγησαν εκεί. Αυτά λίγο-πολύ είναι πλέον γνωστά σε όλους σας, οπότε θα αρκεστούμε να σταθούμε σε μία «περίεργη σύμπτωση» που εντόπισε ο κύριος Δημητρίου: πέρσι την ίδια εποχή είχε κατατεθεί εναντίον του (περίπου στις ίδιες ημερομηνίες) η αγωγή εκ μέρους της ΦΕΕ, η οποία σημειωτέον αναμένεται να εκδικαστεί στις 24-03-2011. Στην παρατήρηση του παρουσιαστή πως τέτοιες αποφάσεις (σαν και αυτήν την πρόσφατη της ΦΕΕ που αφορά στους προπονητές) δεν λαμβάνονται εν μέσω εορτών, έχουμε  δύο σχόλια να κάνουμε: Το πρώτο είναι πως τέτοιες αποφάσεις (σαν την τελευταία της ΦΕΕ) δεν πρέπει να λαμβάνονται σε καμία εποχή και με καμία δικαιολογία. Το δεύτερο είναι πως αν οι περιστάσεις απαιτούν τη λήψη μιας απόφασης, η κρισιμότητα των στιγμών για τον Ελληνικό Ιππόδρομο δεν επιτρέπει ούτε διακοπές, ούτε εορτές, ούτε μια στιγμή αδράνειας. Με άλλα λόγια, θεωρούμε πως αν μία απόφαση πρέπει δικαιολογημένα να ληφθεί τότε  να ληφθεί άμεσα, μιας και η χρονική στιγμή της λήψης της δεν πρέπει να αποτελεί ιδιαίτερο ζήτημα (αν πρόκειται περί σωστής και επιβεβλημένης απόφασης). Να προσθέσουμε τέλος για το «καυτό θέμα του μήνα» πως οι προπονητές (σύμφωνα με τις πληροφορίες της εκπομπής) φαίνονται αποφασισμένοι και πως το θέμα ήδη «…συζητείται σε ανώτατο επίπεδο, με τις εξελίξεις να αναμένονται συγκλονιστικές…», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε. Αναμένουμε βεβαίως με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις που θα προκύψουν από αυτήν την πολύ σημαντική είδηση.
- Ο κύριος Δημητρίου είχε ανακοινώσει σε παλαιότερη εκπομπή πως πολύ σύντομα θα παραβρισκόταν στο στούντιο εκπρόσωπος της ΕΙΔΙΕ για να συζητηθούν όλα τα θέματα της ιπποδρομιακής επικαιρότητας. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό διότι όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε δεν μπόρεσε να εντοπίσει και να ενημερώσει κάποιον εκπρόσωπο της ΕΙΔΙΕ, αφού τα γραφεία της στο Μαρκόπουλου βρίσκονται κλειστά και επιπλέον κανείς δεν απαντά στα τηλέφωνα (σύμφωνα πάντα με την αναφορά του παρουσιαστή). Προχώρησε όμως και ένα βήμα παρακάτω καταθέτοντας την ερώτηση – πρόταση για σύσταση ενός νέου Φορέα της Ιδιοκτησίας, θεωρώντας ο ίδιος πως τα δύο Σωματεία (ΕΛΣΙΙΠ και ΕΙΔΙΕ) «έκλεισαν» πλέον τον κύκλο τους. Η πρόταση έπεσε ως «βόμβα» και ειλικρινά δεν καταλάβαμε αν η πρόταση του κυρίου Δημητρίου αποτελεί δική του εκτίμηση ή αν γνωρίζει και κάτι παραπάνω… Δεν προλάβαμε να τον «ψυχολογήσουμε» διότι εκεί ακριβώς η εκπομπή έφτασε στο τέλος της…! Πάντως, μείναμε με «εκκρεμότητες» για την επόμενη εβδομάδα και η συνέχεια αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα! 
Οι «Ιπποδρομίες» παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις σε όλα τα ανοιχτά ιπποδρομιακά ζητήματα και θα σας ενημερώνουν διαρκώς.

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»