Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011



Γκανιότα: τα συν και τα πλην της αλλαγής της


Στο αμέσως προηγούμενο δημοσίευμά μας αναφερθήκαμε στις επιπτώσεις εκείνες που αναμένονται από την πρόσφατη αλλαγή της στοιχηματικής μονάδας των παιχνιδιών του ΟΔΙΕ. Τώρα λοιπόν θα ασχοληθούμε και θα αναλύσουμε όλες τις συνέπειες που εκτιμάται πως θα επιφέρει η τροποποίηση της γκανιότας σε όλα ανεξαιρέτως τα είδη του ιπποδρομιακού στοιχήματος:

1. Εκτός από τα παιχνίδια γκανιάν, πλασέ και ΣΚΟΡ9 (στα οποία η γκανιότα μειώθηκε κατά μικρό ποσοστό) αποφασίστηκε η αύξηση της γκανιότας για όλα τα υπόλοιπα είδη στοιχήματος, σε σχέση με τα όσα ίσχυαν μέχρι πρότινος. Για τα τρία πρώτα παιχνίδια που μειώθηκε η γκανιότα τους, η ενέργεια αυτή παρότι θεωρείται θετική εν τούτοις εκτιμάται πως δε θα αποδώσει τα αναμενόμενα, δεδομένου του πολύ μικρού έως ελάχιστου τζίρου που παρουσιάζουν ανά ιπποδρομιακή συγκέντρωση. Συνεπώς, παρότι η μείωση της γκανιότας λειτουργεί προτρεπτικά στο μέσο παίκτη, τα συγκεκριμένα είδη στοιχήματος δε βρίσκουν μεγάλη «απήχηση» στις τάξεις των φιλίππων (μιλώντας πάντα για την Ελλάδα, διότι στο εξωτερικό τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά) και ως εκ τούτου με βάση τις δικές μας αναλύσεις δεν πρόκειται να προσφέρουν πρακτικά σχεδόν τίποτα στην ποθούμενη αύξηση του συνολικού τζίρου. Στον αντίποδα τώρα, σε όλα τα υπόλοιπα ιπποδρομιακά παιχνίδια έχουμε την αύξηση της γκανιότας (σε σημαντικό βαθμό μάλιστα) κάτι που οπωσδήποτε λειτουργεί πλήρως αποτρεπτικά στην προσπάθεια αύξησης του ιπποδρομιακού τζίρου, αφού η συγκεκριμένη ενέργεια «αναχαιτίζει» την δυναμική ανακύκλωσης του παιχνιδιού που θα αναμενόταν φυσιολογικά από την αλλαγή της στοιχηματικής μονάδας. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως ο Οργανισμός «αυτο-εκτίθεται» με την επιλεκτική αύξηση της γκανιότας. Ο λόγος είναι απλός και προφανής: αφού μειώνει τη γκανιότα στα παιχνίδια – που κατά κοινή ομολογία δεν πηγαίνουν καλά εισπρακτικά – μόνο και μόνο για να τα «αβαντάρει» και να ανεβάσει τους τζίρους τους, δε σημαίνει αυτομάτως πως η Ηγεσία του ΟΔΙΕ γνωρίζει πως μόνο με τη μείωση της γκανιότας επιτυγχάνεται η αύξηση του τζίρου; Και αφού το γνωρίζει, τότε γιατί προχωρά στην αύξηση της γκανιότας στα υπόλοιπα είδη στοιχήματος;

2. Για να δώσουμε εμείς μία ικανοποιητική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, η μόνη λογική εξήγηση που δικαιολογεί τη λήψη μίας τέτοιας απόφασης είναι η στήριξη των εσόδων των επαγγελματιών και η προσπάθεια για την πλήρη καταβολή των επάθλων των διαδρομών (μιας και από τις εισπράξεις επωφελούνται τόσο οι επαγγελματίες του χώρου όσο και ο Λογαριασμός Επάθλων, σύμφωνα με την αναδιατύπωση των διανεμόμενων ποσοστών όλων των επαγγελματικών τάξεων του Ιπποδρόμου στον εφαρμοστικό Νόμο που βρίσκεται ήδη σε ισχύ). Κάτι τέτοιο λοιπόν κρίνεται ως «απολύτως αναγκαίο» υπό τις σημερινές τραγικές συνθήκες και «άκρως απαραίτητο» από τις περιστάσεις προκειμένου να συνεχίσουν να διεξάγονται κανονικά οι ιπποδρομίες. Τονίζουμε ωστόσο πως το μέτρο αυτό θα πρέπει να έχει «προσωρινό χαρακτήρα» και σύντομα θα πρέπει να επιστρέψουμε στην πρότερη κατάσταση (δηλαδή στην εφαρμογή σταθερής γκανιότας 20,00%), ενώ ευχής έργον θα είναι να μειωθεί στο μέλλον έτι περαιτέρω, ώστε μαζί με την αλλαγή της στοιχηματικής μονάδας να μπορέσει να δοθεί μία σημαντική ώθηση προς την κατεύθυνση της ανόδου του συνολικού τζίρου του ιπποδρομιακού στοιχήματος.

3. Πλήττονται για μία ακόμα φορά οι φίλιπποι και μειώνεται σημαντικά η δυνατότητά τους για μεγαλύτερο παιχνίδι (παρότι δηλαδή κατέβηκε η στοιχηματική μονάδα στα περσινά επίπεδα, εν τούτοις η μεγαλύτερη γκανιότα «εξισορροπεί» αυτό το πλεονέκτημα), γεγονός που θα λειτουργήσει αρνητικά στην προσπάθεια για την αύξηση του τζίρου. Αυτή η δυσμενής εξέλιξη ήταν περίπου «προκαθορισμένη από τις εξελίξεις» όπως είδαμε και παραπάνω και ελπίζουμε πως στο μέλλον θα αρθεί το συγκεκριμένο μέτρο που στρέφεται ευθέως κατά της τσέπης των φιλίππων.

Συνοψίζοντας, μολονότι η αύξηση του μέσου όρου της γκανιότας ήταν επιβεβλημένη από τις καταστάσεις, εν τούτοις δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν διότι μεσο-μακροπρόθεσμα θα επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των ιπποδρομιών.

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»