Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Το σχόλιο της ημέρας
άρθρο του Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκη


Οι «Ιπποδρομίες», πιστές στον αγώνα για την ενημέρωση  των φιλίππων, δημοσίευσαν χθες την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Προπονητών Δρομώνων Ίππων (ΕΠΔΙ) που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως το Σάββατο 20-11-2010 (πατήστε εδώ για να την διαβάσετε ολόκληρη).
Με έναν τόνο βαθειάς απόγνωσης αλλά και μεγάλης νευρικότητας που προέρχεται από τις διαμορφωθείσες εξελίξεις, οι προπονητές εξήγγειλαν την διακοπή των εργασιών τους (προπόνηση και εκγύμναση των ίππων και αποχή από τις εγγραφές) από την Τετάρτη 24-11-2010, προτάσσοντας σειρά αιτημάτων. Με εξαίρεση το ζήτημα της σύναψης ιδιωτικών συμφωνητικών που αναλύεται εκτενώς σε άλλη σημερινή δημοσίευση των «Ιπποδρομιών» (βλ σημερινό θέμα με τίτλο: «Επαληθεύτηκε η φημολογία για κλείσιμο του στίβου») θα τοποθετηθούμε σε κάθε ένα από τα αιτήματα των προπονητών.

Αίτημα 1ο: Έγγραφη δέσμευση εκ μέρους της Φ.Ε.Ε. και της Ο.Δ.Ι.Ε. Α.Ε. για τη διατήρηση και υποστήριξη, χωρίς καμία μορφή υπονόμευσης, των κεκτημένων οικονομικών τους δικαιωμάτων ( π.χ. 0,5%, ποσοστά επί των επάθλων κ.λπ. )

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της ΦΕΕ στις 17-11-2010 (παρ 4), με αφορμή αίτημα του Συνδέσμου Αναβατών για αύξηση του ποσοστού της αμοιβής τους, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΦΕΕ ανέθεσε στην Επιτροπή για την προστασία και ανάπτυξη της ιπποδρομιακής δραστηριότητας την εξέταση συνολικά και από μηδενική βάση του πλαισίου των διανεμομένων ποσοστών λαμβάνοντας υπόψη τα  διεθνώς κρατούντα και την ανάγκη δίκαιας κατανομής στους συμμετέχοντες στην παραγωγή του ιπποδρομιακού προϊόντος και την υποβολή σχετικής εισήγησης στο Δ.Σ. της ΦΕΕ. Αν λοιπόν προκύψει διαφοροποίηση των διανεμομένων ποσοστών προς τους επαγγελματίες (προπονητές και αναβάτες), αυτή σίγουρα θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της αύξησης των ποσοστών τους και προφανώς θα πρέπει να τροποποιηθούν τα σχετικά άρθρα 80 και 106 του Κώδικα Ιπποδρομιών. Είναι σαφές πως με την τροποποίηση των εν λόγω άρθρων δεν χρειάζεται άλλη έγγραφη δέσμευση τόσο από την ΦΕΕ όσο και από τον ΟΔΙΕ. Συνεπώς, οι «Ιπποδρομίες» τάσσονται υπέρ της ανάγκης για αύξηση των διανεμομένων ποσοστών αναβατών και προπονητών και την τροποποίηση των άρθρων 80 και 106 του ΚΙ που αναφέρεται στα ποσοστά αυτά, χωρίς περαιτέρω έγγραφες δεσμεύσεις.

Αίτημα 2ο: Επαναφορά του προγράμματος τριών (3) Ελληνικών ιπποδρομιακών συγκεντρώσεων ανά εβδομάδα, με κατάργηση εκ μέρους της Φ.Ε.Ε. των περιορισμών στις εγγραφές και με πρόγραμμα που θα συντάσσεται και θα τηρείται με τους τρόπους που έχει εγγράφως και αναλυτικά διατυπώσει η ΕΠΔΙ

Στο πρώτο σκέλος του 2ου αιτήματος της ΕΠΔΙ συμφωνούμε απόλυτα και μάλιστα θα επιχειρήσουμε να επεκτείνουμε αυτήν την πρόταση. Η ΕΠΔΙ ζητά την επαναφορά 3 Ελληνικών ιπποδρομιακών συγκεντρώσεων την εβδομάδα.  Με δεδομένο πως σήμερα ο ΟΔΙΕ δραστηριοποιείται πλέον καθημερινά πλην Κυριακής με ιπποδρομίες Ελλάδος και εξωτερικού, οι «Ιπποδρομίες» προτείνουν την διεξαγωγή Ελληνικών συγκεντρώσεων ακόμα και καθημερινά αρκεί να πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις συμπλήρωσης άρτιου αγωνιστικού προγράμματος, δηλαδή να επιτυγχάνεται η συμπλήρωση προγράμματος 6 έως 11 ιπποδρομιών με κλειστές εγγραφές. Αν κατορθώνουμε να έχουμε καθημερινά 6 και πλέον Ελληνικές ιπποδρομίες, ποιος ο λόγος να μην διεξάγονται με την συμπλήρωση Γαλλικών ώστε να φτάσουμε στον αριθμό των 12 προσφερομένων ιπποδρομιών ημερησίως; Αν δεν συμπληρώνεται κάποιες ημέρες Ελληνικό πρόγραμμα, απλούστατα ακολουθείται η σημερινή «συνταγή» που θέλει την διεξαγωγή στοιχήματος με αμιγώς Γαλλικό (και γενικότερα εκ της αλλοδαπής) πρόγραμμα. Άρα, η συμπλήρωση καθημερινού προγράμματος με Ελληνικές ιπποδρομίες (από 6 έως 11 διαδρομές, με την μέθοδο των κλειστών εγγραφών) πρέπει να υπάρχει ως πρώτη επιλογή – και λόγω της καταφανούς διαφοράς «εμπορικότητας» μεταξύ Ελληνικών και ξένων ιπποδρομιών – και στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό, τότε να διεξάγεται στοίχημα με ξένες ιπποδρομίες.
Στο δεύτερο σκέλος του 2ου αιτήματος της ΕΠΔΙ γίνεται λόγος για κατάργηση των περιορισμών στις εγγραφές. Οι «Ιπποδρομίες» ταυτίζονται απόλυτα με αυτήν την άποψη δεδομένου πως μόνον έτσι έχει νόημα να κάνουμε λόγο για «σύστημα κλειστών εγγραφών», θέση που υποστηρίξαμε και στο δημοσίευμα που αναρτήθηκε στις «Ιπποδρομίες» στις 19-11-2010 και φέρει τίτλο: «Το σχόλιο της ημέρας» προτείνοντας στην ΦΕΕ (που ήδη ανακοίνωσε επ’ αόριστο την αναστολή του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού ίππων ανά ιπποδρομία σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 18-11-2010) την οριστική κατάργηση αυτού του περιορισμού. Είναι μείζονος σημασίας βεβαίως να αναφέρουμε πως ενδεχόμενη μείωση του αριθμού των συμμετεχόντων ίππων θα επιφέρει και τις ανάλογες μειώσεις στα έπαθλα των συγκεκριμένων διαδρομών ώστε να προστατευθεί ο Λογαριασμός Επάθλων και να μην δίνονται «άσκοπα» έπαθλα για αντιεμπορικές ιπποδρομίες δύο και τριών αλόγων.
Στο τρίτο σκέλος του 2ου αιτήματος της ΕΠΔΙ θα την «ελέγξουμε», μιας και για το πρόγραμμα του τρέχοντος έτους – όπως και των προηγούμενων – συμμετείχε με εκπρόσωπό της στην Επιτροπή Προγράμματος και (πλην του ΕΛΣΙΙΠ, που διαφώνησε πλήρως και αποχώρησε) συναίνεσε στην κατάρτισή του. Κρατώντας αυτήν την σημείωση, αναμένουμε να δούμε τις προτάσεις της ΕΠΔΙ στο νέο πρόγραμμα που θα συνταχθεί για το 2011. Άλλωστε, οι προπονητές είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για μία τέτοια διαδικασία και οι προτάσεις τους για την σύνταξη του αγωνιστικού προγράμματος πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Αίτημα 3ο: Επαναδιαπραγμάτευση από μηδενική βάση με την Ο.Δ.Ι.Ε. Α.Ε. των χρεώσεων των λειτουργικών και επαγγελματικών δαπανών και της εξόφλησης των παλαιότερων οφειλών, ώστε να οδηγηθούν σε βιώσιμη και αποτελεσματική λύση κατά τρόπο που και η Ο.Δ.Ι.Ε. θα εξασφαλίζει τα έσοδα της αλλά και ο κλάδος των προπονητών θα μπορεί ρεαλιστικά να ανταποκριθεί στις σχετικές δαπάνες

Προσυπογράφουμε απολύτως. Προς επίρρωση του παραπάνω ισχυρισμού, θα αρκεστούμε να αναφέρουμε πως οι ρυθμίσεις χρεών και επαγγελματικών δαπανών των προπονητών έγιναν σε άλλες εποχές και λαμβάνοντας υπόψη άλλα οικονομικά δεδομένα που αφορούν στα έσοδά τους, συνεπώς η αναπροσαρμογή αυτών των ρυθμίσεων έπρεπε ήδη να έχει γίνει από τον ΟΔΙΕ χωρίς καν να ζητηθεί.

Τέλος, όπως αναφέραμε σχετικά στην αρχή του δημοσιεύματος, για το ζήτημα της σύναψης ιδιωτικών συμφωνητικών ασχολούμαστε εκτενώς σήμερα στο άρθρο με τίτλο «Επαληθεύτηκε η φημολογία για κλείσιμο του στίβου». Το μόνο που θέλουμε να προσθέσουμε, είναι η ευχή να πρυτανεύσει τελικά η λογική και όλοι μαζί με πνεύμα συναίνεσης (ΟΔΙΕ, ΦΕΕ και επαγγελματίες) να αναζητήσουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις που θα δώσουν διέξοδο στην νέα κρίση που ξέσπασε και κινδυνεύει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»