Ανάλυση των πρόσφατων γεγονότων που αφορούν στην ΕΠΔΙ (1ο μέρος)
σχολιάζει ο Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης
Αργά το βράδυ της Δευτέρας 27-12-2010 εκδόθηκε Δελτίο Τύπου από τον ΟΔΙΕ με το οποίο ενημέρωσε όλους τους φιλίππους πως λόγω της αποχής των προπονητών από τις εγγραφές για τις ιπποδρομίες της Πέμπτης 30-12-2010 ματαιώθηκε η αντίστοιχη Ελληνική συγκέντρωση και στη θέση της θα διεξαχθούν Γαλλικές ιπποδρομίες. Λίγο αργότερα οι «Ιπποδρομίες» εντόπισαν (και δημοσίευσαν άμεσα) την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση των Προπονητών (ΕΠΔΙ) στην οποία ανέφεραν τους λόγους που τους οδήγησαν στις κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν.
Κατ’ αρχάς η ανακοίνωση στην αρχή της έκανε λόγο για ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Προπονητών που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή 24-12-2010, πράγμα που δείχνει ξεκάθαρα ομοθυμία και αποφασιστικότητα των Προπονητών (και πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι βέβαια μπροστά από τον επαπειλούμενο «οικονομικό αφανισμό» του κλάδου τους). Δεν αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους αν υπήρξε πλήρης απαρτία και καθολική συμμετοχή, αυτό πάντως που μένει ως αίσθηση είναι το γεγονός πως από δω και πέρα περιμένουμε να δούμε τους Προπονητές να αντιδρούν συσπειρωμένα και σθεναρά χωρίς διασπάσεις, διχογνωμίες ή άλλου είδους «τριβές».
Στη συνέχεια η ΕΠΔΙ μέσω της ανακοίνωσής της εξήγγειλε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για χθες (Τρίτη 28-12-2010) με δύο ωριαίες στάσεις εργασίας (ή αποχής από τα καθήκοντά τους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση) κατά τη διάρκεια των ιπποδρομιών, κίνηση που οι ίδιοι αφήνουν να εννοηθεί πως αποτελεί «προειδοποιητική βολή» ενόψει δυναμικότερων αντιδράσεων προσεχώς σε περίπτωση που δεν αποσυρθούν οι τελευταίες αποφάσεις της ΦΕΕ που κυριολεκτικά αποδεκατίζουν το ήδη συρρικνωμένο εισόδημά τους. Προσωπικά, εκτιμώ το σύνολο των Προπονητών που λειτουργούν κάτω από δύσκολες συνθήκες (τεχνικές και οικονομικές) κάνοντας πολύ καλή δουλειά, τηρουμένων των αναλογιών. Έχω μία μικρή «ένσταση», μία παρατήρηση σε σχέση με την αποχή τους την Τρίτη 28-12-2010: Επειδή ακριβώς σέβομαι και αποδέχομαι πλήρως το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην απεργία και με δεδομένο πως η δική τους επίσημη ιστοσελίδα (http://www.epdi.gr/) δε λειτουργεί αυτήν τη στιγμή ώστε να μπορούν να ενημερώνονται έγκαιρα οι φίλιπποι για τη δράση και τις κινητοποιήσεις των Προπονητών, θα προτιμούσα η ανακοίνωσή τους να είχε βγει και να είχε διανεμηθεί πιο έγκαιρα ώστε να μην υποστούν επιπλέον ταλαιπωρία οι ήδη καταταλαιπωρημένοι φίλιπποι.
Στην ουσία της ανακοίνωσης τώρα, η ΕΠΔΙ μεταξύ των άλλων κάνει λόγο για «...ολέθρια απόφαση της ΦΕΕ η οποία ανατρέπει κεκτημένα δικαιώματα δεκάδων ετών, οδηγεί σε περαιτέρω οικονομικό μαρασμό τον κλάδο των Προπονητών και βάζει βόμβα στα θεμέλια των υπογραφέντων ιδιωτικών συμφωνητικών μεταξύ Προπονητών και Ιδιοκτητών...», τονίζοντας μάλιστα πως σε περίπτωση που δεν τροποποιηθούν ανάλογα τα ιδιωτικά συμφωνητικά οι Προπονητές θα προβούν σε καταγγελία τους. Η άποψή μου είναι πως υπήρξε μία «αστοχία» της ΕΠΔΙ που αφορά στο «προβλεπτικό κομμάτι» της υπόθεσης. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, έχω την αίσθηση πως οι Προπονητές θα έπρεπε (αργά ή γρήγορα) να περιμένουν μείωση των εισοδημάτων τους που δε θα οφειλόταν στα «εσωτερικά προβλήματα» του Ελληνικού Ιπποδρόμου αλλά θα ήταν απόρροια της ευρύτερης εισοδηματικής πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα στη χώρα μας. Με άλλα λόγια, αν σήμερα στο Μαρκόπουλο είχαμε ικανό αριθμό ίππων και σωστό πρόγραμμα, τότε πριν από την απόφαση της ΦΕΕ δε θα υπήρχε καμία απώλεια εισοδήματος για τους Προπονητές (η μέχρι τώρα συρρίκνωση του εισοδήματός τους δηλαδή οφειλόταν στα «εσωτερικά προβλήματα» λειτουργίας του Ιπποδρόμου). Βλέποντας λοιπόν όλες τις κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα να πλήττονται εισοδηματικά θα έπρεπε – τουλάχιστον – να υποψιαστούν πως «θα χτυπήσει και την πόρτα τους» το πρόβλημα. Και αυτό το αναφέρω διότι θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να είχαν λάβει σοβαρά υπόψη τους το ενδεχόμενο κατά τη διαπραγμάτευση των ιδιωτικών συμφωνητικών τους με την Ιδιοκτησία. Σήμερα, πράγματι οι Προπονητές έχουν μείωση εισοδήματος κατά 33,33% (συνολικά ως κλάδος) εξαιτίας της σταθερής απώλειας μίας Ελληνικής ιπποδρομιακής συγκέντρωσης την εβδομάδα σε σχέση με το παρελθόν (από τρεις έγιναν δύο εβδομαδιαίως στην καλύτερη περίπτωση) και τώρα με την νέα απόφαση της ΦΕΕ υπέστησαν περαιτέρω μείωση του εισοδήματός τους κατά 35,00% επί το ποσοστού που εισέπρατταν από τα έπαθλα (το 17,00% που εισέπρατταν ως ποσοστό από τα έπαθλα μετατράπηκε σε 12,00%).
(διαβάστε τώρα τη συνέχεια στο 2ο μέρος που ακολουθεί)
Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης