Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011


Ανάλυση και σχόλια επί του Σχεδίου Νόμου για τα τυχερά παιχνίδια (1ο μέρος)

Προχθές το βράδυ δόθηκε στη δημοσιότητα το Σχέδιο Νόμου τον οποίο προτίθεται σύντομα η Κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προκειμένου να ρυθμιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών στο σύνολό της. Το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου που απαρτίζεται από 38 άρθρα αναφέρεται και ρυθμίζει θέματα σχετικά και με τον Ελληνικό Ιππόδρομο (ειδική μνεία γίνεται στα άρθρα 35 και 36, τα οποία από χθες δημοσιεύσαμε εκτάκτως για τους αναγνώστες μας). Ας δούμε λοιπόν βήμα – βήμα τι ακριβώς περιγράφεται σε αυτά:

Άρθρο 35
Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (Ο.Δ.Ι.Ε.)

1. Η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 5 του α.ν. 598/1968 “Περί ιδρύσεως Οργανισμού τελέσεως Ιπποδρομιών και άλλων τινών διατάξεων” αντικαθίσταται ως εξής :
«1. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από κάθε είδους αμοιβαία στοιχήματα με εξαίρεση το πρόσθετο αμοιβαίο στοίχημα (sweepstake) της παραγράφου 3 του άρθρου 4 διανέμονται ως εξής:
α). σε αυτούς που κερδίζουν, ποσοστό επί των ακαθαρίστων εισπράξεων το οποίο θα ορίζεται ανά είδος στοιχήματος με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «ΟΔΙΕ ΑΕ».
Ακολούθως, και επί του ποσού που απομένει μετά τη διανομή των υπό στοιχ. (α) κερδών του στοιχήματος :
β). ποσοστό 25 % για έπαθλα ιπποδρομιών. Επί στοιχήματος που αφορά αλλοδαπές ιπποδρομίες ή ιπποδρομίες που διενεργούνται με ηλεκτρονικά μέσα, και εν γένει επί κάθε στοιχήματος ή παιγνίου πλην αυτών των ημεδαπών ιπποδρομιών, το ποσοστό αυτό αποδίδεται απευθείας προς το λογαριασμό επάθλων της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος.
γ). ποσοστό 0,625 % στη Φίλιππο Ένωση

δ). ποσοστό 2,5 % στα ακόλουθα ασφαλιστικά ταμεία, κατανεμόμενο αντίστοιχα ως εξής: προς τον Ο.Α.Ε.Ε. ποσοστό 1,05 %, προς το Ε.Τ.Ε.Α.Μ. ποσοστό 0,825 % και προς το ΤΑ.Π.Ι.Τ. ποσοστό 0,625 %.»

Το άρθρο 5 του Νόμου 598/1968 που ισχύει σήμερα (κάντε κλικ για μεγέθυνση)
 


Σύμφωνα λοιπόν με την περίπτωση (α) της παραγράφου 1 του άρθρου αίρεται το ποσοστό 20,00% της γκανιότας που ισχύει σήμερα (Σημ. «Ιπποδρομιών»: χωρίς βέβαια να γνωρίζουμε τι απέγινε με τα ευρήματα του πορίσματος της Γενικής Γραμματείας Αποκρατικοποιήσεων, η οποία έχει επιληφθεί της εξέτασης – σύμφωνα με την αναφορά των «Ιπποδρομιών» - για το αν έχει ήδη επιβληθεί «κρυφή» αύξηση στη γκανιότα των ιπποδρομιακών παιχνιδιών του ΟΔΙΕ). 
Η κορυφαία είδηση που προκύπτει από εδώ είναι η ανάθεση της επιβολής της γκανιότας των ιπποδρομιακών παιχνιδιών στον ίδιο τον ΟΔΙΕ και μάλιστα χωρίς ποσοτικούς ή ποιοτικούς περιορισμούς, χωρίς να είναι απαραίτητη η επιβολή ομοιόμορφης γκανιότας σε όλα τα είδη του ιπποδρομιακού στοιχήματος και τέλος χωρίς να απαιτείται έγκριση (σήμερα, που είναι Κρατικός Οργανισμός) των Υπουργών Πολιτισμού και Οικονομικών, όπως ισχύει σήμερα σε περιπτώσεις αύξησης της γκανιότας. Μας έμεινε πάντως ερωτηματικό για το αν ισχύει η παράγραφος 2 του άρθρου 10 του Νόμου 3708/2008 («Ρύθμιση θεμάτων Φιλίππου Ενώσεως – Ιπποδρόμου») με την οποία παρέχεται σήμερα η δυνατότητα ανακαθορισμού του ποσοστού της γκανιότας με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού.  θα συμπληρώσουμε τέλος πως όποιες μεταβολές της γκανιότας αποφασίζονται μελλοντικά θα πρέπει οπωσδήποτε να ανακοινώνονται έγκαιρα και δημόσια από τον Οργανισμό, τώρα που του παρέχεται πλέον αυτή η δυνατότητα.

Η παράγραφος 2 του άρθρου 10 του Νόμου 3708/2008 (κάντε κλικ για μεγάθυνση)

Εκτός του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη προσθήκη στο Σχέδιο Νόμου δικαιώνει πλήρως τις εκτιμήσεις των «Ιπποδρομιών» πως οδηγούμαστε πλέον (και πολύ σύντομα μάλιστα) σε αύξηση της γκανιότας των ιπποδρομιακών παιχνιδιών, κρατήστε υπό σημείωση τη δυνατότητα που παρέχεται στον ΟΔΙΕ να διαμορφώνει μόνος τους το ύψος της γκανιότας, διότι ακριβώς αυτό το γεγονός αναλύει στο σημερινό του άρθρο με τίτλο: «Υποθέσεις και… Ιππο – θέσεις» ο υπεύθυνος λειτουργίας των «Ιπποδρομιών», Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης. Τέλος, εκτιμούμε πως η συγκεκριμένη προσθήκη ενισχύει τη δράση του ΟΔΙΕ - σε σχέση με τη ΦΕΕ - αφού πλέον του ανατίθενται ξεκάθαρες αρμοδιότητες δυναμικής παρέμβασης (κάτι που σαφώς δεν έγινε αντίστοιχα και με τη ΦΕΕ, η οποία φαίνεται πως μάλλον αργά – αλλά σταθερά – άρχισε πλέον να «τίθεται στο περιθώριο»).
Οι περιπτώσεις (β), (γ) και (δ) της ίδιας παραγράφου με τα σημερινά δεδομένα (με τη γκανιότα δηλαδή στο 20,00%) προβλέπουν τα ίδια ακριβώς ποσοστά όπως και στον προηγούμενο Νόμο που βρίσκεται σε ισχύ και ρυθμίζει όλα τα διανεμόμενα ποσοστά από τα έσοδα του ιπποδρομιακού στοιχήματος. Η διαφορά στο Νέο Νόμο που πρόκειται να εφαρμοστεί έγκειται στο γεγονός πως (βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού των διανεμόμενων ποσοστών) με κάθε αύξηση της γκανιότας εφεξής θα αυξάνονται αναλογικά και τα ποσοστά των επάθλων, της Φιλίππου Ενώσεως και του ποσού των εισφορών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, όπως επίσης στο Λογαριασμό επάθλων θα εισρέουν πλέον ποσοστά από το σύνολο των παιχνιδιών (παιγνιομηχανήματα, ιπποδρομιακό στοίχημα κλπ) που θα διενεργεί στο μέλλον ο ΟΔΙΕ.


(διαβάστε την συνέχεια στο 2ο μέρος)

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»