Διαταραχές συμπεριφοράς αλόγου
Μερικές φορές τα άλογα αντιδρούν απρόσμενα ή συμπεριφέρονται με τρόπο ξένο και ακατανόητο για μας.
Σε γενικές γραμμές, αυτοί οι ανώμαλοι τρόποι συμπεριφοράς τις περισσότερες φορές προκαλούνται από εμάς τους ίδιους ή από εξωτερικές συνθήκες ξένες προς το ζώο. Αν σχετιζόμαστε με άλογα, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ποια είναι τα φυσικά τους ένστικτα: φυγή, κοινωνικότητα, κλπ.
Συνήθως, οι αιτίες για τις οποίες ένα άλογο δε συμπεριφέρεται όπως περιμένουμε είναι η ανία, ο φόβος και η σωματική του δυσκολία. Ένα νεαρό άλογο που εκπαιδεύεται έχει τόση ενέργεια που σε μια δεδομένη στιγμή μπορεί να κάνει κάτι έξω από τα συνηθισμένα απλά και μόνο για να βγει από τη ρουτίνα.
Σε αυτή την περίπτωση, η αιτία της συμπεριφοράς του είναι η ανία. Αντιθέτως, ένα άλογο που δεν εμπιστεύεται τον εκπαιδευτή του και δεν είναι συνηθισμένο να κάνει κάτι – που δεν έχει μπει σε τρέιλερ, για παράδειγμα – θα αντιδράσει από φόβο.
Όταν βλέπουμε ξεκάθαρα ότι ένα άλογο συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που δε μας βολεύει, πρέπει να μελετήσουμε την αιτία αυτής της συμπεριφοράς, ώστε να τη διορθώσουμε εγκαίρως.
Ένας βασικός κανόνας για να λύσουμε ένα εμφανές πρόβλημα είναι να προβλέψουμε τις αντιδράσεις του αλόγου. Για παράδειγμα, αν ένα ανυπόμονο άλογο κλωτσάει την πόρτα του στάβλου του κάθε φορά που πάμε να το ταΐσουμε, πρέπει να ενεργήσουμε με ακρίβεια και να μη του δώσουμε να φάει, αν δε σταματήσει να κλωτσάει. Αν δούμε μετά από λίγο ότι ηρεμεί, τότε θα το ταΐσουμε. Έτσι, το άλογο θα συνδέσει το φαγητό με μια κατάσταση ηρεμίας. Όταν ένα στερεότυπο δε διορθώνεται έγκαιρα, μπορεί να μετατραπεί σε μια ''διαστροφή'' που ίσως διαρκέσει για πάντα.
Στην περίπτωση που το άλογο λαμβάνει μπερδεμένα μηνύματα από τον εκπαιδευτή του ή από τον αναβάτη του, ''κακοποιείται'' ή βιώνει συγκρούσεις σε μόνιμη βάση, μπορεί να αναπτύξει κάποια νεύρωση της οποίας η σοβαρότητα εξαρτάται από την αιτία που την προκάλεσε.
Πηγή: e-horse
«Ιπποδρομίες»