Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011



Κακές συνήθειες και διαστροφές του στάβλου

Οι κακές συνήθειες είναι ανεπιθύμητες συμπεριφορές που αποκτά το άλογο και συνήθως οφείλονται σε μια γρήγορη και λανθασμένη διαδικασία εξημέρωσης, αβεβαιότητα, σύγχυση, ανία, υπερβολική ζωτικότητα και εχθρότητα.
Ένα εχθρικό άλογο συνήθως δε συνεργάζεται με τον εκπαιδευτή του. Ανάμεσα στις ενοχλητικές, ίσως και επικίνδυνες συνήθειες που αναπτύσσουν ορισμένα άλογα, οι πιο συνηθισμένες είναι το δάγκωμα, το σταμάτημα, το κλώτσημα, η φυγή, η επίθεση κλπ.
Οι διαστροφές του στάβλου ονομάζονται έτσι επειδή συνήθως εκδηλώνονται όταν το άλογο βρίσκεται σε ένα στάβλο και προκαλούνται από τον εγκλεισμό του ζώου, κατά τον οποίο δε γίνονται όλες οι κινήσεις και πράξεις που είναι συνήθεις στο άγριο περιβάλλον .
Επίσης το άγχος και το υπερβολικό φαγητό είναι άλλες αιτίες .
Οι πιο συνηθισμένες διαστροφές είναι η επίθεση με το κεφάλι ή το σπασμωδικό του κούνημα, το κλώτσημα και το δάγκωμα της πόρτας του στάβλου ή του παχνιού, η κατάποση του αέρα και το βάδισμα μέσα στο στάβλο με περίλυπο ύφος.
Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ηλίθια τα ζώα με αυτές τις επαναλαμβανόμενες και παράξενες συνήθειες, ενώ θα έπρεπε να τα λυπούνται, μια και δεν είναι το φταίξιμο δικό τους, αλλά του ανώμαλου τρόπου με τον οποίον τα μεταχειρίστηκαν και των εντάσεων που δημιουργήθηκαν.
Η πλειοψηφία των διαστροφών και των κακών συνηθειών μπορούν να αποφευχθούν με την σωστή αντιμετώπιση του ζώου. Γι' αυτό, η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση, γιατί, όταν ένα άλογο αποκτήσει μανίες, είναι μετά δύσκολο να απαλλαγεί ολοκληρωτικά από αυτές.

Πηγή: e-horse
«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»