Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Οι «Ιπποδρομίες» σας προτείνουν: «Μεγάλο φαβορί» – the movie

Αγαπητοί αναγνώστες των «Ιπποδρομιών»,

Οι «Ιπποδρομίες» σας προτείνουν ανεπιφύλακτα να παρακολουθήσετε οπωσδήποτε τη νέα κινηματογραφική ταινία η οποία κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες των Ελληνικών κινηματογράφων αύριο (Πέμπτη 17-02-2011) με τίτλο: «Μεγάλο φαβορί».


Όπως θα καταλάβατε ήδη, πρόκειται για μία ταινία με ιπποδρομίες, εμπνευσμένη από το μεγάλο «μύθο» των ιπποδρομιών, τον ασύγκριτο Secretariat, ο οποίος συγκλόνισε με τις εμφανίσεις και τις επιτυχίες του ολόκληρη την ιπποδρομιακή κοινή γνώμη παγκοσμίως. Τώρα, έρχεται αυτή η ταινία (βασισμένη στα πραγματικά γεγονότα της ζωής του) για να μας συγκινήσει άλλη μία φορά και επιπλέον να συντελέσει ώστε «να θυμηθούν οι παλιοί και να γνωρίσουν οι νεότεροι»!

Ας δούμε πρώτα λίγα λόγια για την ταινία:

Η Walt Disney Pictures παρουσιάζει το «Μεγάλο Φαβορί», μια συναρπαστική κοινωνική περιπέτεια, γεμάτη πίστη, αφοσίωση, ελπίδα και ανεπανάληπτα ρεκόρ, εμπνευσμένη από την αληθινή, αξιοθαύμαστη ιστορία της Πένυ Τσένερι και του απίθανου αλόγου της, Secretariat – ένα καθαρόαιμο άτι με επιβλητικό παράστημα, σπινθηροβόλο βλέμμα και ατρόμητη καρδιά, που άφησε εποχή στις αμερικάνικες ιπποδρομίες. Σκηνοθετεί ο υποψήφιος για Όσκαρ σεναρίου για το «Braveheart» Ράνταλ Γουάλας («Ήμασταν Κάποτε Στρατιώτες»), ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τους Νταϊάν Λέιν, Τζον Μάλκοβιτς, Ντίλαν Γουόλς, Τζέιμς Κρόμγουελ και Σκοτ Γκλεν.

 Το trailer της ταινίας

Η περίληψη της ταινίας έχει ως εξής:

To 1969 η Πένυ Τσένερι, κόρη του επιτυχημένου επιχειρηματία και ιδιοκτήτη των στάβλων Μίντοου, Κρίστοφερ Τσένερι, αποφασίζει να αναλάβει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης. Αυτή ήταν η πρώτη μιας σειράς κρίσιμων αποφάσεων, οι οποίες έμελλε να αλλάξουν οριστικά τη ζωή της ίδιας, αλλά και των αγαπημένων της προσώπων. Μην έχοντας, ως νοικοκυρά, την παραμικρή πείρα από κούρσες αλόγων, η Τσένερι αποφάσισε να εισβάλλει στον αυστηρά ανδροκρατούμενο αυτό χώρο, ποντάροντας πάνω στο καστανόχρωμο πουλάρι με την πορφυρή χαίτη και το σημάδι στο μέτωπο που θύμιζε λευκό αστέρι. Η Τσένερη ανέθρεψε το πουλάρι, με την πίστη πως έχει στα χέρια της έναν γεννημένο πρωταθλητή και του έδωσε το όνομα Secretariat. Τρία χρόνια αργότερα, χάρη στη φροντίδα της ιδίας και των συνεργατών της και υπό την πολύτιμη καθοδήγηση του βετεράνου εκπαιδευτή αλόγων Λουσιέν Λοράν, ο Secretariat κατόρθωσε να κερδίσει 3 κούρσες, σε 3 πολιτείες, μέσα σε 5 μόνο εβδομάδες, φτάνοντας στη θριαμβευτική κατάκτηση του περίφημου Triple Crown, για πρώτη φορά μετά από 25 ολόκληρα χρόνια!

Ας δούμε τώρα κάποια στοιχεία από τη ζωή και τα επιτεύγματα του:


Ο Secretariat, γεννημένος στις 30-03-1970 στο Ιπποφορβείο Meadow Farm στη Virginia, ανήκε στους ιπποπαραγωγούς του (με τα χρώματα των οποίων συμμετείχε στις ιπποδρομίες  - άσπρα και μπλε καρό τετράγωνα –). Ο καστανός ίππος (που πήρε το χαϊδευτικό ψευδώνυμο «Big Red») ξεκίνησε την αγωνιστική του πορεία ως διετής, κερδίζοντας τα Sanford Stakes, Hopeful Stakes, Belmont Futurity, Laurel Futurity και Garden State Stakes, ενώ στο Champagne Stakes παρότι νίκησε τελικά έχασε την πρώτη θέση μετά από ένσταση. Την ίδια χρονιά (1972) ανακηρύχτηκε «Champion 2 year-old colt» και «Horse of the Year».

Την επόμενη χρονιά (1973), ως τριετής πλέον «έχτισε» τον «ανυπέρβλητο μύθο» του κατακτώντας τα Kentucky Derby (με ρεκόρ χρόνου 1’:59΄΄:40), Preakness Stakes (με ρεκόρ χρόνου 1’:53΄΄:40, για τη μέτρηση του οποίου διατυπώθηκαν αμφιβολίες ότι μπορεί να σημειώθηκε ακόμα καλύτερος χρόνος, λόγω δυσλειτουργίας που παρατηρήθηκε στα χρονόμετρα της πίστας), Belmont Stakes (με ρεκόρ χρόνου – παγκόσμιο ρεκόρ – 2’:24’’:00), Bay Shore Stakes, Gotham Stakes (ισοφάριση ρεκόρ πίστας), Arlington Invitational, Marlboro Cup (παγκόσμιο ρεκόρ), Man O’War Stakes (ρεκόρ πίστας) και Canadian International, τερμάτισε 2ος στο Woodward Stakes και στο Whitney Stakes ενώ ήρθε 3ος στο Wood Memorial. Αυτονόητο είναι να αναφέρουμε πως εκείνη τη χρονιά «σάρωσε» ο, τι βραβείο υπήρχε, κατακτώντας τους τίτλους «Champion 3 year-old colt», «Champion Grass Horse» και – φυσικά – «Horse of the Year»

Το άγαλμα (!) του Secretariat στο Kentucky Horse Park
Αξίζει να αναφέρουμε πως από τα τρία ρεκόρ χρόνου που σημείωσε στο «Triple Crown» (Kentucky Derby, Preakness Stakes και Belmont Stakes) τα δύο ρεκόρ (στο Kentucky Derby και στο Belmont Stakes) είναι μέχρι και σήμερα ακατάρριπτα, ενώ το ρεκόρ χρόνου στο  Preakness Stakes (αυτό που αμφισβητήθηκε δηλαδή και που ίσως να σημειώθηκε καλύτερος χρόνος) ισοφαρίστηκε, αλλά ούτε και αυτό καταρρίφθηκε… Προπονητής του ήταν ο Lucien Laurin ενώ αναβάτης του (κατά κύριο λόγο) ήταν ο Καναδός Ron Turcotte (ιππεύτηκε επίσης στις δύο πρώτες συμμετοχές του από το μαθητευόμενο αναβάτη Paul Feliciano και στην τελευταία συμμετοχή του στις κούρσες από τον βετεράνο αναβάτη Eddie Maple).
Στην πολύ σύντομη (διετή) αγωνιστική καριέρα του «μέτρησε» δεκαέξι νίκες, τρεις 2ες θέσεις και μία 3η θέση επί συνόλου 21 συμμετοχών και τα έπαθλα που συγκέντρωσε ανήλθαν στα 1.316.808,00 δολάρια ΗΠΑ, ενώ ως επιβήτορας διέπρεψε και πάλι, καθώς από τα 653 παιδιά του (!) οι 57 έγιναν νικητές ιπποδρομιών stakes, με κορυφαίους «εκπροσώπους» του τους A.P. Indy, Gone West, Storm Cat, Elusive Quality και Smarty Jones.



Η ζωή του Secretariat μοιάζει με «ιπποδρομιακό παραμύθι»
Οι «Ιπποδρομίες» προτρέπουν όλους τους φιλίππους και γενικότερα όσους αγαπούν το άλογο και τις ιπποδρομίες να μη χάσουν με τίποτα την υπερπαραγωγή διάρκειας 123 λεπτών (!) με θέμα τη ζωή του Secretariat. Νομίζουμε μάλιστα πως ο ΟΔΙΕ πρέπει να «εκμεταλλευτεί το θόρυβο» γύρω από το γεγονός ώστε να κερδίσει κάτι από τη δημοσιότητα που προσφέρει αυτή η καταπληκτική ταινία η οποία προβάλλει το άθλημα των ιπποδρομιών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για το λόγο αυτό οι «Ιπποδρομίες» σήμερα απέστειλαν επιστολή προς τον ΟΔΙΕ ακριβώς για να του προτείνουν να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες (προωθητικές ενέργειες) με αφορμή την εν λόγω κινηματογραφική ταινία προς όφελος των Ελληνικών ιπποδρομιών (μπορείτε να την αναζητήσετε στα σημερινά δημοσιεύματα των «Ιπποδρομιών»).


Για το τέλος, σας αφήνουμε να απολαύσετε – χωρίς σχόλια – δύο από τα αναρίθμητα videos – αφιερώματα που κυκλοφορούν για τον «ίππο – σύμβολο των ιπποδρομιών», το «θρυλικό» Secretariat.

Αφιέρωμα στο Secretariat (1/2)

Αφιέρωμα στο Secretariat (2/2)
«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»