Επιστολή του Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκη προς τον Υπουργό Οικονομικών
Προς: Υπουργό Οικονομικών Κορυδαλλός, 04-06-2010
Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού
Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών
Ελλάδος (Ο.Δ.Ι.Ε.)
Ιπποδρομιακό Τύπο
Ιπποδρομιακές ιστοσελίδες
Θέμα: Ελληνικές Ιπποδρομίες, η μεθεπόμενη ημέρα
Αξιότιμοι κύριοι,
Με αφορμή τις πρόσφατες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης και το χρονοδιάγραμμα ενεργειών του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων (όπου μεταξύ των άλλων περιλαμβάνεται και ο Ο.Δ.Ι.Ε.) θα ήθελα να σας παραθέσω σειρά σκέψεων που μπορούν ενδεχομένως να αποβούν χρήσιμες στην λήψη των επικείμενων αποφάσεων των σχετικών με το μέλλον των Ελληνικών Ιπποδρομιών.
Ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (Ο.Δ.Ι.Ε.) έχει την αποκλειστικότητα της διενέργειας του ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα. Το ιπποδρομιακό στοίχημα στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα είναι ουσιαστικό μονοπώλιο σε αντίθεση με άλλα προσφερόμενα γεγονότα προς στοιχηματισμό (πχ ποδοσφαιρικούς αγώνες) ώστε οι όποιες σκέψεις για μετάβαση του Ιπποδρόμου σε άλλο ιδιοκτησιακό καθεστώς πρέπει κατά την γνώμη μου να γίνουν λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιομορφίες που διαφοροποιούν τον Ο.Δ.Ι.Ε. από άλλους Οργανισμούς που ασχολούνται με την διενέργεια στοιχήματος στην χώρα μας (Ο.Π.Α.Π.). Μερικές ενδεικτικές επισημάνσεις που ενισχύουν αυτή την άποψη είναι οι εξής:
1) Οι εγχώριοι ποδοσφαιρικοί αγώνες όλων των επαγγελματικών κατηγοριών προσφέρονται προς στοιχηματισμό ακόμα και από ανταγωνιστές του Ο.Π.Α.Π. στο εξωτερικό (και στο Διαδίκτυο) «σπάζοντας» την μονοπωλιακή διάθεση και διαχείριση των προσφερόμενων γεγονότων ενώ στον αντίποδα οι Ελληνικές Ιπποδρομίες ακόμη κατέχουν αυτή την αποκλειστικότητα τόσο στην διάθεση όσο και στην διενέργεια και στην διεξαγωγή τους.
2) Στους εγχώριους ποδοσφαιρικούς αγώνες όλων των επαγγελματικών κατηγοριών που προσφέρονται προς στοιχηματισμό οι ποδοσφαιρικές ομάδες που συμμετέχουν σε αυτούς είναι ανώνυμες εταιρίες με διάφορες πηγές εσόδων (μέτοχοι, εισιτήρια, χορηγίες, τηλεοπτικά δικαιώματα, μπουτίκ και άλλα σημεία πωλήσεων κλπ) ενώ οι Ελληνικές Ιπποδρομίες στον αντίποδα - διότι και εδώ περί αθλήματος πρόκειται - έχουν ως αποκλειστική πηγή εσόδων τους το ιπποδρομιακό στοίχημα (τα διατιθέμενα έπαθλα των ιπποδρομιών προκύπτουν από τα έσοδα του ιπποδρομιακού στοιχήματος).
Συνεπώς, η εκχώρηση της διενέργειας του ιπποδρομιακού στοιχήματος σημαίνει και ταυτόχρονη παραχώρηση της διεξαγωγής του αθλήματος των ιπποδρομιών. Στο πιθανό ενδεχόμενο κάποιος επίδοξος επενδυτής να αναλάβει τις τύχες του Ο.Δ.Ι.Ε. και για δικούς του λόγους να αποφασίσει στο μέλλον το κλείσιμό του, το γεγονός αυτό θα συμπαρασύρει σε πλήρη αδρανοποίηση το ιπποδρομιακό άθλημα με ορατό τον κίνδυνο αφενός της εξαφάνισης των Ιπποδρομιών στην Ελλάδα (με την οργανωμένη τους μορφή όπως γνωρίζουμε σήμερα ασφαλώς και όχι κάποιες ερασιτεχνικές ιπποδρομίες εθιμοτυπικού χαρακτήρα που τελούνται στην χώρα μας μεμονωμένα) και αφετέρου των απωλειών εισοδημάτων για πολλές χιλιάδες ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με (ή γύρω) από τις ιπποδρομίες (επαγγελματίες, εργαζόμενοι στον Ο.Δ.Ι.Ε., πράκτορες, Ιπποδρομιακός Τύπος, διανομείς, καλλιεργητές, έμποροι και εισαγωγείς ζωοτροφών και άλλων σκευασμάτων κλπ) καθώς και της «αχρήστευσης» τεράστιων κεφαλαίων επενδύσεων που έχουν ήδη διατεθεί για την ενίσχυση του ζωικού δυναμικού από τους επιχειρηματίες του χώρου (ιδιοκτήτες δρομώνων ίππων).
Συμπερασματικά, η ύπαρξη και η συνέχιση του αθλήματος των Ιπποδρομιών στην Ελλάδα σήμερα αλλά και στο μέλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα έσοδα από το ιπποδρομιακό στοίχημα. Η μετάβαση σε ιδιοκτησιακό καθεστώς άλλου τύπου για πολλούς φαντάζει ως μονόδρομος, άλλοι ίσως θεωρούν ως αναγκαία μια τέτοια κίνηση που πηγάζει από την δέσμευση της Πολιτείας στα πλαίσια μίας ευρύτερης και δραστικής μείωσης του Δημόσιου τομέα, ένα από τα κρίσιμα ζητήματα όμως που προκύπτουν από την ανάλυση που σας παρέθεσα είναι η ανάγκη διασφάλισης της συνέχειας των Ελληνικών Ιπποδρομιών στο διηνεκές ανεξάρτητα από την μορφή και το είδος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος (πχ αν θα είναι μονοπωλιακή η διαχείριση του ιπποδρομιακού προϊόντος εφεξής ή όχι, αν θα περάσει εξ ολοκλήρου σε χέρια ιδιωτών ή αν θα εφαρμοστεί «μικτό» μοντέλο Δημοσίου – ιδιωτών κλπ). Η προσπάθεια του Οικονομικού Επιτελείου νομίζω πως πρέπει να εστιαστεί στην δημιουργία κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου ώστε οι Ελληνικές Ιπποδρομίες να μην κινδυνεύσουν να διακοπούν ούτε δευτερόλεπτο ανεξάρτητα από το ποιος διεξάγει το ιπποδρομιακό στοίχημα. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στους κανόνες που διέπουν το Διαδίκτυο αφού όπως αναφέρεται σχετικά σε όλα τα δημοσιεύματα στον Τύπο στις σκέψεις της Κυβέρνησης είναι να ρυθμίσει με σχέδιο Νόμου το Ιντερνετικό στοίχημα. Θα ήταν νομίζω χρήσιμο να ενταχθεί και το ιπποδρομιακό στοίχημα και ο Ο.Δ.Ι.Ε. σε αυτές τις ρυθμίσεις ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν περιπτώσεις «άτυπου ανταγωνισμού» και «αντικρουόμενων συμφερόντων» μεταξύ εγχώριων Οργανισμών διενέργειας στοιχήματος (στην προκειμένη περίπτωση μεταξύ Ο.Π.Α.Π. και Ο.Δ.Ι.Ε.).
Η χώρα μας ζει δύσκολες στιγμές που απαιτούν γενναίες αποφάσεις. Ο Ελληνικός Ιππόδρομος διανύει ίσως την πιο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας του με χρόνια «εσωτερικά» προβλήματα που τον ταλαιπωρούν επί μακρόν, που οξύνθηκαν λόγω της ευρύτερης οικονομικής ύφεσης και απειλούν την ίδια του την ύπαρξη και λειτουργία ακόμη και στο εγγύς μέλλον. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα θα χαράξουν αμετάκλητα την πορεία του Ελληνικού Ιπποδρόμου αλλά και το μέλλον των Ιπποδρομιών στην Ελλάδα. Δική μου ευχή είναι η μεθεπόμενη ημέρα των Ελληνικών Ιπποδρομιών (διότι από ο, τι φαίνεται η επόμενη ημέρα είναι η μετάβαση του Ιπποδρόμου σε άλλου τύπου ιδιοκτησιακό καθεστώς) να τις βρει θεσμικά θωρακισμένες, απαλλαγμένες από προβλήματα του παρελθόντος ώστε όλοι όσοι αγαπούμε, ζούμε και κινούμαστε γύρω από αυτές να ατενίζουμε το μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία.
Αφού σας ευχαριστήσω για την καλοσύνη σας να διαβάσετε αυτές τις σκέψεις μου, παραμένω στην διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη διευκρίνιση ή απορία.
Με εξαιρετική τιμή,
Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης