Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Το διακύβευμα του 2011 για τον ΟΔΙΕ
άρθρο του Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκη

Στο πρόσφατο δημοσίευμα των «Ιπποδρομιών» με τίτλο: «Γιατί δεν πρόκειται να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής στον ΟΔΙΕ» επιχειρήσαμε να αποτυπώσουμε μία «ακτινογραφία» της σημερινής κατάστασης του Ελληνικού Ιπποδρόμου. Οι επόμενοι μήνες θα αποβούν καθοριστικής σημασίας για όλες τις Ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τυχερών παιχνιδιών και μέσα σε αυτό το διάστημα θα κριθεί εν πολλοίς το μέλλον τους, ενόψει μάλιστα σπουδαίων εξελίξεων (ρύθμιση Διαδικτυακού στοιχηματισμού με χορηγήσεις αδειών, λειτουργία παιγνιομηχανημάτων) που αναμένεται να «ανατρέψουν» το σκηνικό, όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
Η σφοδρή επιθυμία της Κυβέρνησης να καρπωθεί σημαντικά έσοδα από την αδειοδότηση των εταιριών στοιχημάτων στο Διαδίκτυο, η πίεση της τρόικας και του ΔΝΤ για ταχύτατες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές σε ο, τι αφορά στις Δημόσιες επιχειρήσεις και το «τελεσίγραφο» του Οικονομικού Επιτελείου προς όλες τις ΔΕΚΟ για επίτευξη των στόχων εξυγίανσης στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου μας φανερώνουν πως οι όλες οι αλλαγές που πρόκειται να συντελεστούν θα συμβούν αστραπιαία και χωρίς κανένα περιθώριο περαιτέρω διαβουλεύσεων ή διαπραγματεύσεων. Με άλλα λόγια οι ημέρες που πρόκειται να διανύσουμε θα «σφραγίσουν» την τύχη όλων των προβληματικών ΔΕΚΟ και κυρίως του ΟΔΙΕ που μας ενδιαφέρει.
Στην ανάλυση που κάναμε στο προηγούμενο δημοσίευμα αποδείξαμε πως σήμερα κρίνεται περίπου απαγορευτική η συμμετοχή ενός ιδιώτη ως στρατηγικού επενδυτή στον ΟΔΙΕ και συνεπώς η πιθανότητα εξεύρεσής του είναι μηδενική. Το πρόβλημα για τον ΟΔΙΕ ξεκινά από αυτό το σημείο:

Επειδή ο Οργανισμός δεν θα κατορθώσει να επιτύχει τους στόχους που τέθηκαν και θα συνεχίσει να παρουσιάζει ζημίες, επειδή η τρόικα και το ΔΝΤ πιέζουν ασφυκτικά την Κυβέρνηση για ταχύτατες αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις, επειδή το Κράτος δε θέλει και (το κυριότερο) δεν μπορεί να στηρίξει άλλο οικονομικά τον Ιππόδρομο, επειδή η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή θα αποβεί άκαρπη

Η διαπίστωση πως ο ΟΔΙΕ δεν μπορεί ούτε δευτερόλεπτο πλέον να συνεχίσει να υφίσταται και να λειτουργεί με τον τρόπο που αυτό γίνεται σήμερα θα μεταστρέψει εκ των πραγμάτων το πρόβλημα στο δίλημμα:

κλείσιμο ή πώληση του Ιπποδρόμου


Προς τούτο συνηγορεί και το πρόσφατο δημοσίευμα της «Ημερησίας» με τίτλο: «Είκοσι μεταρρυθμίσεις – σοκ σε 90 ημέρες» (πατήστε εδώ για να διαβάσετε το πλήρες άρθρο) όπου μεταξύ των άλλων αναφέρει για τις ΔΕΚΟ πως όσες από αυτές δεν καταστεί δυνατό να εξυγιανθούν θα κλείσουν. Βεβαίως, στην περίπτωση του ΟΔΙΕ δεν είναι μόνον η επιχείρηση της οποίας διακυβεύεται το μέλλον της στο τέλος Μαρτίου, αλλά κάτι πολύ περισσότερο: διακυβεύεται το άθλημα των ιπποδρομιών στην Ελλάδα. Χωρίς καμία διάθεση αυτοπροβολής, το «είδα» το επερχόμενο δίλημμα, και το «είδα» νωρίς. Ήδη από τις 04-06-2010 είχα αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικό κύριο Γ. Παπακωνσταντίνου τονίζοντάς του ακριβώς αυτό το ζήτημα, την ανάγκη δηλαδή να συνεχίσουν να διεξάγονται Ελληνικές ιπποδρομίες ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο οποίο θα βρίσκεται ο Ελληνικός Ιππόδρομος (την επιστολή τη δημοσιεύουμε σήμερα και μπορείτε να την αναζητήσετε στην αρχική σελίδα).
Το διακύβευμα λοιπόν του 2011 για τον ΟΔΙΕ μεταστρέφεται (σε σχέση με το προηγούμενο έτος) και πλέον από το δίλημμα «εξυγίανση ή στρατηγικός επενδυτής» μεταβαίνουμε στο δίλημμα «κλείσιμο ή πώληση». Το αισιόδοξο που προκύπτει από την ανάλυση που επιχειρήσαμε σήμερα είναι πως ουσιαστικά δεν μπορεί να τεθεί με τέτοιο τρόπο το δίλλημα μιας και συζητούμε όχι απλά για μια ζημιογόνα επιχείρηση αλλά για ένα ολόκληρο άθλημα. Συνεπώς, η επιλογή είναι μονόδρομος: Πώληση και οι ευχές όλων πρέπει να είναι ο νέος Ιππόδρομος να αποβεί κερδοφόρος για τους επόμενους ιδιοκτήτες του (ώστε να διασφαλιστεί και η συνέχεια των Ελληνικών ιπποδρομιών με αυτόν τον τρόπο) αλλά και όλοι εμείς οι φίλιπποι να δούμε επιτέλους τις Ελληνικές ιπποδρομίες να ανακάμπτουν, να ανθίζουν και να μας προσφέρουν απίστευτο θέαμα και δυνατές συγκινήσεις.

Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»