Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε

Η τελευταία εβδομάδα του έτους μας επιφύλαξε πάρα πολλά και απρόοπτα γεγονότα, όλα εξαιρετικής σημασίας. Το κακό βέβαια στην περίπτωση είναι πως όλες οι ειδήσεις που προέκυψαν δεν αφορούν καθόλου σε αγωνιστικά ζητήματα αλλά μόνο σε εξω-αγωνιστικά, μιας και χάθηκε τόσο η τελευταία συγκέντρωση του 2010 όσο και η πρώτη του 2011, συνεπώς υπήρξε μηδαμινή αγωνιστική δράση στην εβδομάδα που διανύσαμε (μόλις μία συγκέντρωση)!
Είναι πρωτοφανές στα χρονικά του Ελληνικού Ιπποδρόμου να χαθεί η συγκέντρωση της Πρωτοχρονιάς, γεγονός που προξένησε οργή και αγανάκτηση στο σύνολο των φιλίππων. Το «χάπι επιχειρήθηκε να χρυσωθεί» με τη διενέργεια Γαλλικού στοιχήματος από πλευράς ΟΔΙΕ, ο οποίος δεν μπόρεσε να παίξει «μεσολαβητικό ρόλο» στα τεκταινόμενα ώστε να αποτρέψει τα όσα θλιβερά ζήσαμε και παρακολουθήσαμε. Έτσι, στο αποκορύφωμα της κρίσης είχαμε τη ματαίωση δύο ιπποδρομιακών συγκεντρώσεων στην εμπορικότερη εποχή για τον τζόγο γενικά και στην κρισιμότερη εποχή για την επιβίωση του Οργανισμού. Δε συζητούμε για τους συμβολισμούς (απώλεια Κυπέλλου Πρωτοχρονιάς) διότι αυτοί έχουν παρέλθει και απαξιωθεί προ πολλού, με την κατά συρροή  διεξαγωγή κύριων διαδρομών με δύο ή τρεις ίππους, πολλές φορές μάλιστα μεταξύ ομοστάβλων.
Στα θέματα της επικαιρότητας που μας απασχόλησαν (και που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα μας απασχολήσουν για καιρό) συγκαταλέγονται οι πρόσφατες αποφάσεις της Φιλίππου Ενώσεως (με σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 23-12-2010), σύμφωνα με τις οποίες αποφάσισε την αναδιανομή των ποσοστών από τα έπαθλα για τους επαγγελματίες (προπονητές και αναβάτες). Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η μείωση του ποσοστού των προπονητών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και η αύξηση του ποσοστού των αναβατών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Η απόφαση για μείωση του ποσοστού των προπονητών (που ήδη έχουν δει το εισόδημά τους να συρρικνώνεται κατά 33,33% εξαιτίας της απώλειας τουλάχιστον μίας Ελληνικής συγκέντρωσης την εβδομάδα) ισοδυναμεί με «καταδικαστική απόφαση» για το συμπαθή κλάδο και αν – ω! μη γένοιτο – ίσχυε θα πυροδοτούσε ανεξέλεγκτες αντιδράσεις (μαζικές αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις, φυγή προπονητών προς άλλες χώρες κλπ) με άμεσο αντίκτυπο στην ομαλή τέλεση των ιπποδρομιών, που θα έφερνε τα πάνω – κάτω στην Ελληνική ιπποδρομιακή καθημερινότητα. Επιπλέον, ο χρόνος που επελέγη για να εκδοθεί η απόφαση (στην ανάπαυλα των διακοπών των Χριστουγέννων) ήταν κάτι το οποίο σχολιάστηκε πολύ αρνητικά από σύσσωμη την Ιπποδρομιακή κοινότητα. 
Οι «Ιπποδρομίες» παρουσίασαν τις θέσεις τους με εκτενή ανάλυση επί του θέματος και μάλιστα έκαναν ένα βήμα παραπάνω, με την κατάθεση δέσμης προτάσεων προς τον ΟΔΙΕ και προς τη ΦΕΕ με στόχο τη στήριξη των εισοδημάτων όλων των επαγγελματιών του Μαρκόπουλου ώστε όχι μόνον να μην επέλθει μείωση στα εισοδήματά τους αυτήν την πολύ κρίσιμη περίοδο για τις ιπποδρομίες, αλλά τουναντίον να γίνει ο, τι είναι δυνατό για την περαιτέρω αύξησή τους. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι προτάσεις που απευθύναμε δεν προϋποθέτουν κάποια οικονομική επιβάρυνση του ΟΔΙΕ και μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα. Αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει κάποια πρωτοβουλία επί του θέματος ή όχι. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αντίδραση των προπονητών ήταν άμεση, δυναμική και ομόφωνη. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΠΔΙ στις 27-12-2010 αφού καυτηρίασε εντονότατα τις ενέργειες της ΦΕΕ προανήγγειλε παράλληλα αποχή από τις εργασίες των προπονητών κατά τη διάρκεια των ιπποδρομιών (δύο ωριαίες στάσεις εργασίας που τελικώς πραγματοποιήθηκαν στη συγκέντρωση της Τρίτης 28-12-2010) ενώ στην ίδια ανακοίνωση έγινε λόγος και για ενέργειες που πρόκειται να επακολουθήσουν (καταγγελία των ιδιωτικών συμφωνητικών συνεργασίας που έχουν υπογράψει με τους ιδιοκτήτες), αφήνοντας να εννοηθεί ξεκάθαρα πως σε περίπτωση που δεν αποσυρθούν οι αποφάσεις της ΦΕΕ τότε η αντίδραση της ΕΠΔΙ θα λάβει μορφή γενικευμένης αποχής, κάτι που αν συμβεί θα αποβεί «μοιραίο» για τις Ελληνικές ιπποδρομίες. Στο θέμα πήραν θέση με ανακοίνωσή τους τόσο η ΕΙΔΙΕ όσο και ο ΣΑΔΙΙ (Ιδιοκτήτες και αναβάτες) που τάχθηκαν απερίφραστα με το μέρος των προπονητών επικρίνοντας τη στάση που κράτησε η ΦΕΕ στο θέμα. Οι αναβάτες μάλιστα, σε ένδειξη συμπαράστασης εξήγγειλαν αποχή διαρκείας από τις ιπποδρομίες. Προ του αδιεξόδου (και με ορατό τον κίνδυνο κλεισίματος του Ιπποδρόμου επ’ αόριστο) η ΦΕΕ με νεότερη ανακοίνωσή της ανέστειλε την εφαρμογή της απόφασης και κάλεσε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους για παροχή εξηγήσεων, κάτι που δεν έγινε φυσικά αποδεκτό από κανέναν. 
Έτσι λοιπόν, οδηγηθήκαμε αναπόφευκτα στις διαδοχικές ματαιώσεις της 30ης-12-2010 και της 01ης-01-2011, ενώ με ανακοίνωσή του ο ΟΔΙΕ προανήγγειλε τη διενέργεια στοιχήματος με Γαλλικές ιπποδρομίες και για ολόκληρη την εβδομάδα που διανύουμε. Δηλαδή, την ήδη επιδεινωμένη και τεταμένη κατάσταση ήρθε να οξύνει περαιτέρω ο Οργανισμός κάνοντας λοκ-άουτ αντί να επιχειρήσει να πέσουν οι τόνοι και να κατευναστούν τα πνεύματα. Η λογική του δόγματος «κούρσες να γίνονται κι ας είναι από όπου να’ ναι» μας βρίσκει παντελώς αντίθετους και μόνο κακό κάνουν στις Ελληνικές ιπποδρομίες. Αν νομίζει η Ηγεσία του Ιπποδρόμου πως με τις Γαλλικές ή με όποιες άλλες ιπποδρομίες από το εξωτερικό μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση και συνεπώς δεν ενδιαφέρει κανέναν τι θα απογίνει με το Ελληνικό προϊόν, ας κάνει λίγο υπομονή μέχρι να απελευθερωθεί το Διαδικτυακό στοίχημα και τότε εδώ θα είμαστε, να τα ξανασυζητήσουμε και πάλι, αν θα πιάνει τότε τους μισούς τζίρους σε σχέση με το σήμερα! Το «βαρύ πυροβολικό» του ΟΔΙΕ ήταν ανέκαθεν - και θα παραμείνουν - οι δικές μας, οι Ελληνικές κούρσες, τόσο στις προτιμήσεις των παικτών όσο και μεταφραζόμενες σε τζίρους. Αν χρειαζόμασταν απλώς έναν διοργανωτή ξένου ιπποδρομιακού στοιχήματος, υπάρχουν κι άλλες εταιρίες στοιχημάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με ασύγκριτα καλύτερη υποδομή και τεράστιο δίκτυο πωλήσεων, συνεπώς δε απαιτείται ιδιαίτερη ικανότητα για να προβλέψει κάποιος τι θα συμβεί (και σύντομα μάλιστα) αν εξακολουθήσει αυτή η «αυτοκτονική» τακτική. Το θέμα είναι τεράστιο, δεν έχει λήξει και όπως είναι φυσικό θα παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα νεότερα και θα σας ενημερώνουμε.
Στα υπόλοιπα θέματα της εβδομάδας, είχαμε πλήθος δημοσιευμάτων των «Ιπποδρομιών» σχετικά με τις προοπτικές του ΟΔΙΕ, με την παρουσίαση της οικονομικής του κατάστασης, με τη δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων του για το πρώτο εννεάμηνο του 2010 (που είναι όντως εντυπωσιακά ανησυχητικά), με την ανάλυση του σημερινού χρηματο-οικονομικού περιβάλλοντος και τις εκτιμήσεις μας για την αδυναμία του Κράτους να βρει στρατηγικό επενδυτή για τον ΟΔΙΕ. Οι «Ιπποδρομίες» εκτιμούν πως το δίλημμα (και πολύ γρήγορα, αφού ήδη κάποιοι υποτονθορύζουν) θα μεταστραφεί σε «κλείσιμο ή πώληση του Ιπποδρόμου» και πιστεύουν πως οδεύουμε τελικά προς εξεύρεση αγοραστή, με δεδομένο πως δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταματήσει το άθλημα των ιπποδρομιών.
Στις αρχές της εβδομάδας οι «Ιπποδρομίες» απέστειλαν επιστολή προς την ΠΑΝΕΦΙΛ ζητώντας της να παρέμβει και ερευνήσει το ζήτημα με τη διαφοροποίηση της γκανιότας που έγινε χωρίς να υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση από τον ΟΔΙΕ. Δε γνωρίζουμε τις κινήσεις του Σωματείου, του οποίου το Καταστατικό του αναφέρει ως σκοπό την προστασία των φιλίππων (μεταξύ των άλλων), το σίγουρο πάντως είναι πως δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση και φυσικά δεν υπάρχει καμία ενημέρωση στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΝΕΦΙΛ. Θα αναμένουμε και αυτήν την εβδομάδα τόσο τον ΟΔΙΕ όσο και την ΠΑΝΕΦΙΛ και αν συνεχιστεί η σιωπή του πρώτου και η αδράνεια του δεύτερου τότε προχωρούμε στις επόμενες κινήσεις μας. Και τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν για όλους…
Με αφορμή την ανεύρεση του ίππου ΜΑΤΑΝΤΟΡ με θεραπευτική ουσία στον οργανισμό του κατά την πρόσφατη νίκη του και τη διαβεβαίωση του αρμόδιου κτηνιάτρου πως παρείχε ο ίδιος τη συγκατάθεσή του για να εγγραφεί, οι «Ιπποδρομίες» απέστειλαν προς τη ΦΕΕ (για δεύτερη φορά) τεχνική ανάλυση που συνέταξε ο Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης και είχε ήδη αποστείλει προς τη ΦΕΕ από τις 27-04-2009 με θέμα: «Μέθοδοι καταπολέμησης του ντόπινγκ στις ιπποδρομίες» (κατόπιν σχετικής ανοιχτής πρόσκλησης που είχε απευθύνει η τελευταία προς ιδιώτες και φορείς). Η περίπτωση του ΜΑΤΑΝΤΟΡ προβλεπόταν ρητά στην εργασία και μάλιστα ο συνδυασμός των προτάσεων που υπάρχουν σε αυτή δεν αφήνει κανένα περιθώριο να διαγωνιστεί ντοπαρισμένος ίππος από λάθος υπολογισμό του χρόνου αποχής του, όπως υπάρχει δέσμη προτάσεων και για κάθε άλλη περίπτωση ντοπαρίσματος. Ευχόμαστε έστω και τώρα να υιοθετηθούν κάποιες από τις προτάσεις αυτές ώστε να μην πλήττεται χωρίς λόγο η αξιοπιστία του αθλήματος, και μάλιστα σε ζητήματα που λύνονται με απλές προσαρτήσεις παραγράφων στις Γενικές Διατάξεις.
Στο αγωνιστικό κομμάτι της εβδομάδας πήγαμε αρκετά καλά (με 5 γκανιάν και 2 σύνθετα) κι έτσι ο χρόνος «έκλεισε» με πολλές υποσχέσεις για το νέο έτος! Στο σημερινό δημοσίευμα «Το σχόλιο της ημέρας» ακολουθεί μεγαλύτερη ανάλυση της τελευταίας μας αγωνιστικής και κάποιες άλλες ανακοινώσεις.
«Μείνετε κολλημένοι» στις «Ιπποδρομίες» και αυτήν την εβδομάδα για να μαθαίνετε γρήγορα και αξιόπιστα όλες τις ιπποδρομιακές εξελίξεις στην Ελλάδα!

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»