Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011



Μέτρα πρόληψης στον Ιππόδρομο για τον ιό του Δυτικού Νείλου


4 Αυγούστου 2011
Σε έκτακτη σύσκεψη που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης/Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής την Τρίτη 2 Αυγούστου 2011, με αφορμή τη διαπίστωση δύο περιστατικών πυρετού του Δυτικού Νείλου σε ίππους στο νομό Αττικής, η Φ.Ε.Ε συμμετείχε δια του Προϊσταμένου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κ. Πέτρου Ζαφείρη. 

Σε ότι αφορά το ζωικό δυναμικό του Ιπποδρόμου και των ιπποπαραγωγικών μονάδων που δραστηριοποιούνται στο νομό Αττικής, δρομολογήθηκαν, με βάση την ιδιαιτερότητα της περίπτωσης του ιπποδρόμου, όπου αφ’ ενός μεν η προάσπιση της υγείας των ίππων αποτελεί υποχρέωση όλων και αφ’ ετέρου δε ταυτόχρονα απαραίτητη προϋπόθεση για την άθληση, προετοιμασία και συμμετοχή σε ιπποδρομίες, διασφαλιζομένης της απρόσκοπτης συνέχισης των ελληνικών ιπποδρομιών τα εξής μέτρα:

1. Άμεση αιμοληψία σε δείγμα ίππων του ιπποδρόμου περίπου 10% του συνόλου, με την παρουσία κτηνιάτρων της Περιφέρειας Αττικής και αποστολή τους στο αρμόδιο εργαστήριο αναφοράς πυρετού του Δυτικού Νείλου.
Η αιμοληψία διενεργήθηκε χθες 3 Αυγούστου 2011 από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Φ.Ε.Ε με την απόλυτη συνεργασία των προπονητών και κάλυψε όλους τους στάβλους του ιπποδρόμου γεωγραφικά και πληθυσμιακά.

2. Άμεση αιμοληψία σε δείγμα ίππων ιπποπαραγωγικών μονάδων στο νομό Αττικής, περίπου10% του συνόλου, με την παρουσία κτηνιάτρων της Περιφέρειας Αττικής και αποστολή τους στο αρμόδιο εργαστήριο αναφοράς πυρετού του Δυτικού Νείλου.
Η αιμοληψία θα διενεργηθεί σήμερα Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011.

3. Επανάληψη της δειγματοληψίας σε ένα μήνα περίπου των ίδιων με την πρώτη αιμοληψία ίππων.

4. Ενημέρωση όσον αφορά στους ίππους των αμέσως ή εμμέσως ενδιαφερομένων (επισυνάπτεται ανακοίνωση με πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου). Στα πλαίσια αυτά ενημερώθηκαν διεξοδικά σε σύσκεψη χθες Τετάρτη 3 Αυγούστου μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Προπονητών.

5. Συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της ΟΔΙΕ Α.Ε. και των άλλων συναρμοδίων υπηρεσιών της, όπως επίσης και με την ΕΙΔΙΕ και ΕΠΔΙ για την εφαρμογή εξειδικευμένων μέτρων πρόληψης, προφύλαξης και αποφυγής μετάδοσης του συγκεκριμένου ιού.

Θα ακολουθήσουν νεώτερες ανακοινώσεις μετά την ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων ή οποτεδήποτε κριθεί αναγκαίο.

Από τη Φίλιππο Ένωση της Ελλάδος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Ο πυρετός του Δυτικού Νείλου οφείλεται σε ένα ιό της οικογενείας των αρμποϊών και μεταδίδεται στον ίππο (τελικός- αδιέξοδος ξενιστής) μετά από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού ( ενδιάμεσος ξενιστής) που μεταφέρει το συγκεκριμένο ιό.

Το κουνούπι μολύνεται κατά κύριο λόγο από άγρια πτηνά (κύριος ξενιστής) τα οποία αποτελούν τη δεξαμενή του ιού στη φύση, όταν απομυζούν από αυτά αίμα.
Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η μετάδοση του ιού από ίππο σε ίππο είναι αδύνατος, ενώ δεν έχει ποτέ αναφερθεί μετάδοση του ιού από τον ίππο στον άνθρωπο.
Όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης, τα εμφανιζόμενα συμπτώματα και την αντιμετώπιση της νόσου στον άνθρωπο, ο ιστότοπος www.keelpno.gr παρέχει όλες τις χρηστικές και απαραίτητες πληροφορίες.

Όσον αφορά τον ίππο ένα ποσοστό που θα μολυνθεί δεν θα εμφανίσει τη νόσο, ενώ στις κλινικές μορφές εμφάνισής της, τα συνηθισμένα συμπτώματα είναι πυρετός, κατάπτωση, αδυναμία και νευρικά συμπτώματα (αταξία, πάρεση, παράλυση, ή συμπτώματα από Κ.Ν.Σ).

Η θεραπεία είναι κατά κύριο λόγο υποστηρικτική και αφορά στον έλεγχο και την ανακούφιση των κλινικών συμπτωμάτων.

Για την πρόληψη της νόσου είναι σημαντικά:

1. Η καταπολέμηση των κουνουπιών ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια του κύκλου τους (προνύμφες) με ψεκασμούς στα μέρη σταβλισμού αλλά και κυρίως σε μέρη με στάσιμα νερά, τα οποία πρέπει να απομακρύνονται κατά το δυνατόν.

2. Χρήση ατομικών μέτρων αποφυγής τσιμπημάτων όπως εντομοαπωθητικά, ανεμιστήρες, εγκλεισμός των ίππων κατά τις ώρες έντονης δραστηριότητας των κουνουπιών κλπ.

3. Εμβολιασμός κατόπιν συνεννοήσεως με τους κτηνιάτρους. (Σημ. «Ιπποδρομιών»: Στις 20-07-2011 με ομόφωνη απόφασή του το ΔΣ του ΟΔΙΕ αποφάσισε την οριστική παύση λειτουργίας του Φαρμακείου της Κτηνιατρικής Κλινικής του Ιπποδρόμου, απόφαση που δημοσιεύτηκε και αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα με την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου 2011 - 2012 λόγω περιστολής των δαπανών… Διαθέτει άραγε ο Ιππόδρομος σήμερα τον απαραίτητο αριθμό εμβολίων ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενες δυσάρεστες καταστάσεις; Καταλάβατε τώρα κύριοι γιατί εκτός από πλήρως αναποτελεσματικοί έχετε γίνει κι άκρως επικίνδυνοι για τις Ελληνικές Ιπποδρομίες;)
 Από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Φ.Ε.Ε

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»