Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011


Υποθέσεις και… Ιππο – θέσεις
Άρθρο του Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκη

Οι εξελίξεις γύρω από τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ ήρθαν με μαθηματική ακρίβεια, όπως τουλάχιστον εμείς εδώ στις «Ιπποδρομίες» είχαμε εκτιμήσει μήνες πριν (κάναμε λόγο για το τέλος Μαρτίου ως την καταληκτική ημερομηνία για τις επικείμενες αλλαγές που θα αφορούν στον Ιππόδρομο).

Η είδηση έγινε ευρύτερα γνωστή χθες το πρωί. Σύμφωνα με την οποία λοιπόν, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Υπουργείο Οικονομικών με θέμα τις προτεραιότητες του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων (το οποίο σας θυμίζω πως με βάση τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του μήνα) συζητήθηκε η διάθεση ποσοστού από τον ΟΔΙΕ μέσα στο έτος. Το θέμα αναπαράχθηκε από το μεσημέρι και έπειτα τόσο στο γραπτό όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο καθώς και στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως το πρώτο δελτίο που «έπαιξε» την είδηση ήταν το μεσημεριανό δελτίο του MEGA CHANNEL (όλοι γνωρίζουμε τη μετοχική του σύνθεση…) ενώ λίγες ώρες αργότερα το ακούσαμε και στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ. Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο αναφορών ήταν πως στο MEGA CHANNEL έγινε λόγος για «αποκρατικοποίηση» ενώ στη ΝΕΤ ακούστηκε η φράση «διάθεση ποσοστού». Όπως και να’ χει το πράγμα (διότι μικρή διαφορά έχει, και θα εξηγήσουμε παρακάτω το γιατί) οι εξελίξεις πυροδοτήθηκαν με εξωτερική παρέμβαση θα λέγαμε (Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ) και πλέον η διαδικασία θεωρείται ως μη αναστρέψιμη, λόγω της δέσμευσης της χώρας να προβεί σε αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις €.

Το κύριο συμπέρασμα είναι η απόρριψη της ιδέας αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή όπως αρχικά υπήρχε στους σχεδιασμούς του Οικονομικού Επιτελείου (εμείς είχαμε από την αρχή εκτιμήσει πως δε θα ευοδωθεί μία τέτοια κίνηση). Η σπουδή για την υλοποίηση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τέτοιες διαδικασίες και η αναγκαστική «στροφή» σε μερική ή ολική παραχώρηση του Ελληνικού Ιπποδρόμου φαντάζει πλέον ως μονόδρομος. Ιδιαίτερα για την περίπτωση που τελικώς ισχύει η πρόθεση της Κυβέρνησης για μερική διάθεση ποσοστού του ΟΔΙΕ σε ιδιώτη/τες εκτιμήσαμε ήδη από το παρελθόν (όπως δηλαδή για την περίπτωση του στρατηγικού επενδυτή) πως το εγχείρημα δε θα στεφθεί από επιτυχία και συνεπώς φτάνουμε εκεί όπου οι «Ιπποδρομίες» κατέληγαν στις αναλύσεις τους: πώληση ή κλείσιμο, με την απάντηση στο δίλλημα να είναι φυσικά «πώληση».

Πέραν της πλήρους δικαίωσης των θέσεων των «Ιπποδρομιών», προσωπικά αρχίζω να αισθάνομαι αισιόδοξος για το μέλλον των Ελληνικών ιπποδρομιών, με το βασικό επιχείρημα πως η μετάβαση σε άλλου τύπου ιδιοκτησιακό καθεστώς εκ των πραγματων θα αναγκάσει τον ΟΔΙΕ να «τρέξει» πλέον με ρυθμούς ιδιωτικής επιχείρησης, μακριά  από το «σφιχτό εναγκαλισμό» του Κράτους (το οποίο αποδείχτηκε «κακός manager» στην περίπτωση του ΟΔΙΕ), συνεπώς με τους κατάλληλους χειρισμούς από τη νέα Ιδιοκτησία μπορεί (και πρέπει) «να βρει το βηματισμό του» για να κατορθώσει να σταθεί αξιοπρεπώς στο νέο επιχειρηματικό τοπίο που διαμορφώνεται με την ψήφιση του Νόμου για τα τυχερά παιχνίδια.

Απομένει λοιπόν ένα δεκαήμερο για να ξεκαθαρίσει ακόμα περισσότερο το τοπίο, με την ανακοίνωση του πακέτου δέσμης ενεργειών της Κυβέρνησης για την υλοποίηση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων. Μέχρι τότε, η ένταση ασφαλώς θα κορυφωθεί και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα «εκρηκτικά» γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες στο Μαρκόπουλο, όλα μαζί συνθέτουν σκηνικό ταινίας – θρίλερ! Ας ελπίσουμε τουλάχιστον πως ο «πρωταγωνιστής» θα βγει νικητής στο τέλος…

Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»