Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Διατροφικά προβλήματα των αλόγων

(άρθρο της Elizabeth Owens, Equine Business Manager, Ridley Agri Products)


Η αναπαραγωγή και εκπαίδευση των αλόγων εδώ και πολλά χρόνια μας δίνουν χρήσιμη εμπειρία για θέματα διατροφής. Οι απαιτήσεις που έχουν όσοι ασχολούνται με το αθλητικό ή μη άλογο είναι όλο και μεγαλύτερες. Όσο όμως ζητάμε περισσότερα σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο από τα άλογα, τόσο πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τους δίνουμε τη κατάλληλη τροφή.
Το άλογο είναι ζώο το οποίο όταν βρίσκεται ελεύθερο βόσκει συνεχώς για περίπου 17 ώρες την ημέρα. Η προσπάθεια που καταβάλει το σώμα του αφορά μόνο το περπάτημα  ώστε να βρίσκει τη τροφή του και λίγο καλπασμό όταν πρέπει να αποφύγει κάποιο εχθρικό ζώο. Ενσταβλίζοντας τα άλογα προσπαθούμε να μετατρέψουμε σε «καταναλωτές τροφής» δίνοντας τους δύο μεγάλα γεύματα την ημέρα και λίγο χόρτο. Ίσως κάποιο από εμάς να έχουν συναντήσει περιπτώσεις αλόγων τα οποία αν και τρέφονται φτωχά και ακατάλληλα, έχουν να επιδείξουν πολύ καλές επιδόσεις. Αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια και οφείλεται μόνο στη ψυχή και το χαρακτήρα του αλόγου που θέλει να τα δώσει όλα. Οι σοβαροί επαγγελματίες αναβάτες οι οποίοι θέλουν να αγωνίζονται σε μεγάλους αγώνες πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα άλογά τους λαμβάνουν τη κατάλληλη διατροφή όσο θέλουν να έχουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και φροντίδα για να δώσουν μεγάλες επιδόσεις.
Πότε ένα άλογο θεωρείται αθλητικό; Το άλογο το οποίο εργάζεται μία ώρα καθημερινά σε τροχάδην και καλπασμό για 6 ημέρες την εβδομάδα.
Αντίθετα όταν ένα άλογο περπατάει σε βόλτες ή εργάζεται σε χαμηλότερα επίπεδα για 40 λεπτά σε βάδην και τροχάδην για 3 ημέρες την εβδομάδα δεν χαρακτηρίζεται ως αθλητικό.
Αντίστοιχα ένα άλογο για επίπεδη εργασία όταν στην ίδια χρονική περίοδο πρέπει να πραγματοποιήσει collectedwork, passage, pirouettes και piaffe ή όταν ένα άλογο τριάθλου ή show jumping έχει πρόγραμμα καλπασμού και υπερπήδησης εμποδίων.
Τυπικά προβλήματα ενός αθλητικού αλόγου:
Ένα αθλητικό άλογο μπορεί να εμφανίσει μερικά, κανένα ή και όλα τα παρακάτω συμπτώματα διατροφικής ταραχής σε κάποια περίοδο της αθλητικής του καριέρας.
- Μείωση της όρεξης, τα γαστρικά υγρά τα οποία παρουσιάζονται σε κάποια αθλητικά άλογα είναι συχνά η αιτία για την μείωση της όρεξης. Ειδικές δίαιτες μείωσης βάρους επίσης είναι λόγος να αλλάξει η ορμονική αντίδραση του αλόγου και σαν συνέπεια να παρουσιάσει μειωμένη όρεξη. Επίσης το πνευματικό στρες και η πίεση για τους αγώνες μπορεί να έχουν αποτέλεσμα την έλλειψη όρεξης. Για να προσελκύσουμε το άλογο να φάει μπορούμε να ακολουθήσουμε τις εξής στρατηγικές:
Χρησιμοποιήστε συμπυκνωμένη τροφή (cubes) διότι έτσι το άλογο καταναλώνει περισσότερη τροφή ανά κιλό. Είναι επίσης ευκολότερο να την μασήσει και περιέχει πολλά θρεπτικά στοιχεία.
Επίσης εάν προτιμάτε γλυκιά τροφή σε ολόκληρους και επεξεργασμένους καρπούς προσθέστε στη μολάσα και λάδι ώστε να είναι ποιό εύπεπτο. Ακόμη στη τροφή μπορούν να προστεθούν συμπληρώματα τα οποία αυξάνουν την όρεξη όπως βιταμίνη Β.
Ακόμη αυξήστε τη συχνότητα των γευμάτων. Όχι μόνο να δώσετε παραπάνω τροφή στα 2 γεύματα της ημέρας αλλά μοιράστε τη ποσότητα τροφής σε περισσότερα μικρά γεύματα, θα δείτε άμεσα διαφορά αφού με αυτό το τρόπο διορθώνετε τα συμπτώματα που προκαλεί το διατροφικό στρες στα άλογα.
Τέλος αυξήστε τη ποσότητα χόρτου αφού η δίαιτά τους θα πρέπει να αποτελείται από 50% πολύ καλής ποιότητας χόρτου.
- Χάνει βάρος,
όσο ο φόρτος εργασίας και το στρες αυξάνουν ως στοιχεία της εκπαίδευσης το άλογο αδυνατίζει. Πολλά από αυτά που περιγράφονται παραπάνω έχουν εφαρμογή και σε αυτό το πρόβλημα αλλά υπάρχουν ακόμη ορισμένες λύσεις όπως οι παρακάτω οι οποίες αξίζουν να αναφερθούν.
Ταΐστε το άλογο ανάλογα με το βάρος του. Αυτό μπορεί να φανεί πολύ απλοϊκό αλλά πολλοί ιππείς αναρωτιούνται γιατί το άλογό τους ενώ τρώει πάντα ότι του προσφέρουν παρόλα αυτά χάνει βάρος. Αν το άλογο σάς τρώει όλο το φαγητό που υπάρχει στο δοχείο του, τότε συμπληρώστε τόσο ακόμη ώστε να αφήνει 2 χούφτες φαγητού στο δοχείο του. Έτσι θα ξέρετε ότι το ταΐζετε όσο πραγματικά χρειάζεται.
Συμπεριλάβετε στο φαγητό του λάδι το οποίο δίνει  2,25 φορές περισσότερη ενέργεια από τις αμυλούχες ουσίες έτσι το λάδι μπορεί να προσθέσει την ενέργεια που χρειάζεται ένα άλογο χωρίς να δώσουμε επιπλέον θερμίδες. Η ποσότητα σε λάδι θα πρέπει να είναι μεταξύ 250 και 500 mls την ημέρα. Η ετικέτα στο λάδι που θα χρησιμοποιείσθε θα πρέπει να λέει 7% ακατέργαστα λίπη (crude fat). Ακόμη το λάδι είναι χρήσιμο διότι είναι ευκολοχώνευτο και βοηθά στη μείωση της θερμοκρασίας του αλόγου ενώ αυξάνει τη ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται για τη σωματική εξάσκηση.
Τέλος προσθέστε στο φαγητό ένα διαιτητικό συμπλήρωμα όπως η μαγιά
(live yeast culture). Η μαγιά μπορεί να βελτιώσει την αξιοποίηση της τροφής από το σώμα και βοηθά να σταθεροποιηθεί το εντερικό περιβάλλον όπου τα περισσότερα προβλήματα διατροφής εμφανίζονται. Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής στη αγορά τα οποία περιέχουν μια μεγάλη γκάμα βακτηρίων και ενζύμων κατάλληλα για κάθε είδους διαφορετική σωματική ενέργεια που απαιτήται από το άλογο ανάλογα την εργασία / άθλημα.   

(αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα http://www.horse.gr/)

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»