Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Πως η τροφή συνεισφέρει στην υγεία των αλόγων

Ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα είναι απαραίτητο για να έχουμε ένα υγιές άλογο. Μια ισορροπημένη δίαιτα θα πρέπει να παρέχει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να συντηρήσει το άλογο σε καλή οργανική κατάσταση.
Ένα άλογο χρειάζεται τροφή για τους παρακάτω λόγους:
A . Να συντηρήσει την θερμοκρασία σώματος, αφορά όλα τα άλογα και ιδιαίτερα αυτά που ζουν έξω τη περίοδο του χειμώνα.
B. Ανάπτυξη, ποικίλα θρεπτικά συστατικά απαιτούνται για την ανάπτυξη ειδικά των νεαρών αλόγων.
C. Ενέργεια, κάποιες τροφές διασπώνται από τον οργανισμό και ελευθερώνουν ενέργεια την οποία χρειάζεται το άλογο για να μπορέσει να αποδόσεις.
D. Συντήρηση σωστού σωματικού βάρους, η συντήρηση του φυσικού σωματικού βάρους του αλόγου είναι σημαντική αφού αδύνατα άλογα είναι συγχρόνως αδύναμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουλέψουν αποτελεσματικά.
E. Αναπαραγωγή στην περίπτωση επιβητόρων και φοράδων, αντίστοιχα για την αναπαραγωγή των αλόγων, οι επιβήτορες χρειάζονται ενέργεια και υγιής οργανισμό ενώ οι φοράδες πρέπει να παρέχουν τροφή στο έμβρυο και αργότερα στο πουλάρι.
Σημειώστε ότι ταΐζοντας περισσότερο από ότι χρειάζεται το άλογο μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα υγείας μέχρι και χωλότητα. Απαραίτητα πρέπει να εφαρμόσουμε ένα διαιτητικό πρόγραμμα το οποίο εξαρτάται από τις ανάγκες του συγκεκριμένου αλόγου.
Τρία είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας για τη διαμόρφωση του διατροφικού προγράμματος ενός αλόγου: α) Τη συνολική ποσότητα καθημερινής τροφής που απαιτεί ένα άλογο ή πόνυ, β) το διαχωρισμό της συνολικής ποσότητας σε χόρτο και καρπό (σε τι ποσοστό δηλαδή θα την μοιράσουμε), γ) τον τύπο τροφής που θα χρησιμοποιήσουμε (τι είδους χόρτο, ποιο καρπό κλπ).
Τα παραπάνω 3 σημεία ποσότητα, ποσοστό και τύπος δηλαδή εξαρτώνται από τους παρακάτω παράγοντες:
- Το βάρος του αλόγου
- Η φυλή
- Το ταμπεραμέντο
- Ποσότητα και είδος δουλειάς
- Τύπος του ιππέα
- Εάν ζει ενσταβλισμένο ή έξω σε ελεύθερη βοσκή
- Χρονική περίοδο
- Τύπος βοσκής - χόρτου
- Ηλικία
Για να υπολογίσουμε την ποσότητα τροφής απαιτείται η γνώση του βάρους του αλόγου και εάν αυτό ζει σε ελεύθερη βοσκή ή ενσταβλισμένο.
Το ποσοστό χόρτου και καρπού εξαρτάται από την ποσότητα και το είδος δουλειάς .Γενικά ένα άλογο ασκεί ελαφρά εργασία όταν δουλεύει 4 με 6 ώρες την εβδομάδα σε βόλτες και λίγη εκπαίδευση, μέτρια εργασία θεωρείται δουλειά 6 με 10 ώρες την εβδομάδα εκπαίδευση, επίπεδη και εμπόδια ενώ βαριά εργασία θεωρείται η δουλειά πάνω από 10 ώρες την εβδομάδα και εντατική εκπαίδευση όπως αθλητικά άλογα, αγώνων και τριάθλου. Έτσι θεωρούμε ότι σε ελαφρά εργασία η ποσότητα τροφής πρέπει να διαχωρίζεται σε ποσοστό 60% χόρτου και 40% καρπού, σε μέτρια εργασία 50% χόρτου και 50% καρπού ενώ σε βαριά εργασία το ποσοστό μπορεί να είναι 40% χόρτο και 60% καρπό.
Ο τύπος τροφής τώρα εξαρτάται από όλους τους υπόλοιπους παράγοντες, την πρόσβαση που έχουμε σε κάθε τύπο τροφής και το οικονομικό πρόγραμμα που ακολουθούμε.
Σε κάθε περίπτωση το κάθε άλογο είναι ξεχωριστός οργανισμός και κάθε παράγοντας πρέπει να υπολογιστεί ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του και πάντα σε συνεργασία με κάποιον επαγγελματία ιππίατρο και το προπονητή

(αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα http://www.horse.gr/)

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»