Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Οι φυσιολογικές ενδείξεις υγείας του αλόγου

Ο τακτικός σωματικός έλεγχος του αλόγου είναι η καλύτερη πρόληψη για την διατήρηση της καλής υγείας του. Είναι συνήθως εύκολο να αναγνωριστεί ένα άρρωστο άλογο αλλά πώς μπορούμε να αντιληφθούμε τις περιπτώσεις που το άλογό μας δεν αισθάνεται καλά; Ελέγχοντας τακτικά τρία σημαντικά χαρακτηριστικά στο άλογό μας τα οποία είναι : 

1. Η εμφάνιση,
2. Η συμπεριφορά
3. Η σωματική κατάσταση.

Ο έλεγχος των παραπάνω χαρακτηριστικών θα πρέπει να γίνεται συνεχώς από κάθε ιδιοκτήτη αλόγων.

Το Δέρμα

Το δέρμα θα πρέπει να είναι εύκαμπτο και χαλαρό. Όταν το βουρτσίζετε από την αντίθετη κατεύθυνση φοράς της τρίχας θα πρέπει να επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση. Σε περίπτωση που το δέρμα είναι σκληρό αυτό δείχνει ότι το άλογο είναι αφυδατωμένο. Η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι ένα καλό σημείο ελέγχου της κατάστασης του δέρματος.

Μάτια και Στόμα

Τακτικός έλεγχος της μεμβράνης των ματιών και στόματος επίσης είναι πολύ σημαντικός. Το χρώμα σε αυτές τις περιοχές δείχνει φυσιολογική κατάσταση όταν είναι ροζ , ενώ σε περίπτωση που για παράδειγμα το άλογο έχει υποστεί σοκ τα ούλα του παρουσιάζουν μοβ χρώμα.

Ιδρώτας
Η εφίδρωση δίχως εμφανή λόγο μπορεί να αποτελέσει ένδειξη προβλήματος στο άλογο, όπως για παράδειγμα πόνο.


Ακαθαρσίες

Οι ακαθαρσίες του αλόγου θα πρέπει να ελέγχονται καθημερινά αφού κάθε περίπτωση αλλαγής της υφής ή και της τακτικότητας των, μπορεί να δείξει εντερικά προβλήματα ή κολικό.

Ούρα
Το φυσιολογικό χρώμα στα ούρα του αλόγου είναι σκούρο κίτρινο αλλά η απόχρωση μπορεί να ποικίλει από ανοιχτότερο σε σκουρότερο κίτρινο. Αν παρουσιαστεί αλλαγή στο χρώμα ή τα ούρα είναι κοκκινωπά θα πρέπει να ανησυχήσουμε. Ακόμη περιπτώσεις κατά τις οποίες παρατηρούμε δυσκολία ούρησης ή αντίθετα υπερβολική συχνότητα, (σε σχέση με τη συνηθισμένη τακτική του αλόγου μας), θα πρέπει να προβληματιστούμε και συμβουλευτούμε τον ιππίατρό μας.


Όρεξη

Τα πόνυ έχουν συνήθως αρκετή όρεξη γι' αυτό και όταν παρατηρήσουμε ανορεξία θα πρέπει αμέσως να συμβουλευτούμε τον ιππίατρο.
Τα άλογα είναι πιο ευαίσθητα και εύκολα σταματούν να τρώνε σε περίπτωση που ενοχληθούν ή ταραχθούν. Θα πρέπει να γνωρίζετε καλά τις διατροφικές συνήθειες του αλόγου σας, (λαιμαργία ή τακτικότητα), ώστε να αντιληφθείτε τυχόν αλλαγές στις συνήθειες του οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό κάποιου προβλήματος .

Δίψα

Τα άλογα φυσιολογικά πίνουν 20 με 45 λίτρα νερό την ημέρα, αλλά αυτό διαφέρει ανάλογα με το άλογο, το καιρό, την εργασία και την υγρασία που περιέχει γενικότερα η τροφή τους.

Πνευματική κατάσταση

Αν το άλογο παρουσιάζει ασυνήθιστη ανία ή αντίθετα εκνευρισμό αυτές οι καταστάσεις μπορεί σημαίνουν πρόβλημα.

Πόδια

Είναι εμφανές στο καθένα όταν ένα άλογο παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα στα πόδια του, (για παράδειγμα δεν μπορεί να σταθεί σε κάποιο πόδι). Όμως η συμπτωματική ανικανότητα ενός αλόγου να περπατήσει ή να τροχάσει είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Καλύτερη λύση σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες για το άλογό σας είναι να σας βοηθήσει κάποιος κρατώντας το άλογο από το καπίστρι με χαλαρό το κεφάλι του, σε τροχάδην ώστε να παρατηρήσετε το τροχασμό του. Ένα άλογο που κουτσαίνει στα μπροστινά πόδια θα σηκώσει το κεφάλι ψηλά επάνω μόλις το πονεμένο πόδι ακουμπήσει το έδαφος. Στη περίπτωση που το άλογό σας έχει πρόβλημα στα πίσω πόδια θα το παρουσιάζει εντονότερα αφού θα αποφεύγει να το ακουμπήσει στο έδαφος ή να ρίξει το βάρος του επάνω στο πονεμένο πόδι.


Σημειώστε τέλος ότι οι φυσιολογικές τιμές θερμοκρασίας και παλμών ενός αλόγου είναι οι εξής:

Ενήλικο άλογο: θερμοκρασία μεταξύ 37ο και 38ο βαθμοί Κελσίου.
Παλμοί μεταξύ 35 και 42 χτύποι ανά λεπτό.
Αναπνοή (ξεκούραστο), μεταξύ 8 και 20 αναπνοές το λεπτό.

(Αποσπάσματα από το βιβλίο First Aid For Horses της Karen Coumbe, J.A. Allen -London .)

(αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα http://www.horse.gr/)

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»