Τυχερά Παιχνίδια: Πώς το κράτος καταφέρνει πάντα να «χάνει»
H αγγλική Ladbrokes ανακοίνωσε ότι σταματά τη λειτουργία της στην Eλλάδα, απαγορεύοντας σε Έλληνες και Kύπριους παίκτες να εγγραφούν σε αυτή
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Για ακόμη μια φορά μια ρύθμιση φτιαγμένη για να εξασφαλίσει φανταστικές εγγραφές εσόδων και όχι πραγματικά έσοδα μπορεί να προκαλέσει μόνο ζημιά στην ευάλωτη πραγματική οικονομία και να απομακρύνει επενδυτές, να στερήσει δυνατότητες ανάπτυξης και θέσεις εργασίας. Kαι τελικά να μην εξασφαλίσει ούτε καν τα πολυπόθητα έσοδα.
Διαδοχικά λάθη επιλογών, αδιαφορία για την ουσία της επιτυχίας του νόμου και την πραγματικότητα στην αγορά καταλήγουν σε έναν ακόμη αναποτελεσματικό νόμο, που δεν ανταποκρίνεται στην οικονομική πραγματικότητα της αγοράς, απομακρύνει αντί να προσελκύει ενδιαφερόμενους επενδυτές και καταφέρνει να διαλύσει την αγορά που ήδη υπάρχει χωρίς να δημιουργεί τις βάσεις και τους όρους για τη λειτουργία της εντός του νόμου, όπως υπόσχεται.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου καταδεικνύουν την πλήρη άγνοια του υπουργείου για τη λειτουργία της αγοράς τυχερών παιχνιδιών. H γενική κι αόριστη διάταξη για φορολόγηση του 10% επί των κερδών του παίκτη, δεν καθορίζει το πώς θα πραγματοποιηθεί ενώ οι έμπειροι παίκτες θα αναζητήσουν εναλλακτικά κανάλια στοιχηματισμού.
Aβέβαιο νομικό καθεστώς
Οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για τον τρόπο με τον οποίο συντελείται το άνοιγμα της αγοράς του διαδικτυακού τζόγου, καθώς το περιβάλλον είναι απόλυτα ασαφές. Σήμερα καλούνται να πληρώσουν ακριβά τη νομιμοποίησή τους - με το 30% επί των μεικτών τους κερδών και το 10% των κερδών των νικητών για τις χρήσεις 2010 και 2011 - χωρίς ακόμη να έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις άδειες ιντερνετικού στοιχηματισμού, ώστε να ξέρουν αν πράγματι μπορούν να συμμετάσχουν.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά παράγοντας της αγοράς «τι θα γίνει αν ενώ έχουμε πληρώσει την ακριβή νομιμοποίηση με την αναδρομική πληρωμή φόρου για δύο χρόνια, ο διαγωνισμός για τις άδειες στο Internet... προβλέπει μια άδεια για τον OΠAΠ όπως έγινε για τα VLT's... Μπορεί να είναι παράλογο αλλά η αγορά δεν εμπιστεύεται το κράτος».
Σε αυτήν την αβεβαιότητα προστίθεται άλλη μία καθώς εκκρεμεί η απόφαση της Κομισιόν για τις καταγγελίες που έχουν γίνει για την άνιση φορολόγηση του ιντερνετικού τζόγου με τον επίγειο στοιχηματισμό του OΠAΠ. Αν η Κομισιόν θεωρήσει ότι κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο, οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν να τους επιστρέψει χρήματα το κράτος...
Τι προβλέπει η ειδική φορολόγηση
Σήμερα στην αγορά τυχερών παιχνιδιών στο Internet δραστηριοποιούνται πολυάριθμες μικρές και μεγάλες εταιρείες με συνολικό τζίρο που υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ. H επιστροφή κερδών στους παίκτες διαμορφώνεται άνω του 90% και τα μεικτά κέρδη κάτω του 10%. Στόχος του υπουργείου, αν πετύχει η ρύθμιση, είναι να συγκεντρώσει 370 εκατ. ευρώ σε αναδρομικούς φόρους για τα δύο προηγούμενα χρόνια, ποσό όμως που, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, παρότι δόθηκε παράταση μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα συγκεντρωθεί. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος που δόθηκε παράταση ήταν ο απογοητευτικός ρυθμός υποβολής των αιτήσεων, που δεν ξεπέρασε τις τέσσερις (τρεις ξένες και μία Ελληνική). H γνωστή εταιρεία Betfair ήταν από τις λίγες εταιρείες που ήδη υπέβαλαν αίτηση τακτοποίησης των φορολογικών υποχρεώσεών τους.
Στο πλαίσιο αυτό οι επιλογές για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο είναι τρεις:
1. Λόγω της ασάφειας του νομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος οι μεγάλες εισηγμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο είναι εξαιρετικά πιθανό να επιλέξουν να φύγουν από την Ελλάδα όπως ήδη το έκανε η Ladbrokes. H αγγλική εταιρεία Ladbrokes ανακοίνωσε ότι σταματάει τη λειτουργία της στην Ελλάδα, απαγορεύοντας σε Έλληνες και Κύπριους παίκτες να εγγραφούν σε αυτή, ενώ καλεί τους ήδη εγγεγραμμένους να αποσύρουν τα χρήματα από το λογαριασμό τους μέχρι τις 11 Ιανουαρίου. Παράλληλα, ανεπιβεβαίωτες φήμες κάνουν λόγο για μία ακόμη αποχώρηση σημαντικού «παίκτη».
2. Οι μικρότερες μπορούν να ισχυριστούν πολύ μικρά κέρδη και να επιδιώξουν να νομιμοποιηθούν με βάση αυτά.
3. Κάποιες άλλες μπορούν να επιλέξουν να εγκαταλείψουν την παλιά τους επωνυμία και να αγοράσουν μια άγνωστη στην Ελλάδα αλλά υπάρχουσα εταιρεία του κλάδου στην Ευρώπη και με νέο AΦM και βιβλία να ξεκινήσουν τώρα δραστηριότητα στην Ελλάδα. Δηλώνοντας μηδενικά έσοδα για το 2010 και το 2011 η νομιμοποίηση δεν τους κοστίζει τίποτα και το μόνο που χρειάζεται είναι να επενδύσουν στο μάρκετινγκ και τη διαφήμιση για να κάνουν γνωστή στην ελληνική αγορά τη νέα επωνυμία.
Το κράτος θα επιβραβεύσει έτσι περιθωριακές επιχειρήσεις, το όλο θέμα θα στηθεί σε «λόγια του αέρα», χωρίς κανόνες. Και φυσικά θα μείνουν όνειρα απατηλά τα προβλεπόμενα έσοδα, χάνοντας άλλη μια ευκαιρία να ρυθμίσει με σταθερούς κανόνες την αγορά.
Πηγή: www.imerisia.gr
«Ιπποδρομίες»