Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011



«Πολύ Ζέστη για Τροτ»
 
Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, αυξάνεται και ο κίνδυνος των αλόγων σας να αντιμετωπίζουν θερμοπληξία, αφυδάτωση και άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη θερμότητα.

Εάν δεν αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί σωστά, αυτά τα ζητήματα υγείας μπορεί να είναι εξουθενωτικά, ακόμη και απειλητική για τη ζωή του αλόγου μας. Το καλοκαίρι το πρόγραμμα προπόνησης του αλόγου σας προσαρμόζεται ανάλογα με τις θερμοκρασίες, το οποίο είναι επιτακτική ανάγκη. 

Έλεγχος της θερμοκρασίας
 
Τα άλογα και οι άνθρωποι έχουν κάτι κοινό - εξαρτώνται από την εφίδρωση ως το κύριο μέσο του συστήματος εσωτερικού ελέγχου της θερμοκρασίας - θερμορύθμιση.

Στην πραγματικότητα, μπορούμε να πούμε ότι η φυσιολογία του αλόγου κατά κάποιο τρόπο μοιάζει με ένα θερμαντικό σώμα, με σκοπό να κυκλοφορούν υγρά και να απομακρύνουν τη θερμότητα.

Κάποιοι μικροσκοπικοί αδένες κάτω από το δέρμα παράγουν στάλες ιδρώτα, το οποίο εξατμίζεται αμέσως μόλις έρθουν σε επαφή με τον αέρα, ψύχοντας την επιφάνεια του δέρματος. Οι διογκωμένες φλέβες και τα λεπτά τριχοειδή αγγεία στο λαιμό και τους ώμους ενός σκληρά εργαζόμενου αλόγου επωφελούνται από τη διαδικασία εξάτμισης να κρυώσει το αίμα που είναι κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Δεδομένου ότι το αίμα είναι κρύο και ανακυκλώνεται, το βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Η διαστολή των ρουθουνιών φέρνουν τεράστιες ποσότητες οξυγόνου στους πνεύμονες ,επίσης βγαίνει θερμότητα με κάθε αναπνοή. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτή η φυσική λειτουργία επαρκή για να κρατήσει τη θερμοκρασία του σώματος ενός αλόγου εντός ασφαλών παραμέτρων. Αλλά όταν τα άλογα καλούνται να ασκηθούν σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας, οι δυνατότητες για να προκληθεί ασθένεια είναι πολύ πραγματική.

Αφυδάτωση

Αφυδάτωση σημαίνει κυριολεκτικά απομάκρυνση του νερού. Αλλά τα άλογα δεν χάνουν απλώς το νερό, όταν ιδρώνουν.

Χάνουν επίσης, βασικά μέταλλα και άλατα, που ονομάζονται ηλεκτρολύτες (κάλιο, νάτριο, χλώριο, ασβέστιο, μαγνήσιο και άλλα ιόντα), τα οποία είναι απαραίτητα σε όλες τις μεταβολικές διαδικασίες του σώματος και τις λειτουργίες των νεύρων.

· Ελαφρά αφυδάτωση προκαλεί ελάχιστα, ενδεχομένως, αλλαγή στη συμπεριφορά και μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα από την κατανάλωση του φρέσκου νερού

· Η μέτρια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει λήθαργο, και θα πρέπει να διαχειριστούμε τους ηλεκτρολύτες και να παρέχουμε πρόσβαση στο νερό.

· Η σοβαρή αφυδάτωση είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.

Σε περίπτωση που δεν παρακολουθήσαμε την σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κολικούς, κατάρρευση, ακόμα και θάνατο. Ένα άλογο που τρέχει σε πλήρη καλπασμό μπορεί να χάσει μέχρι και 7 -8  λίτρα σε λιγότερο από δύο λεπτά. Μπορεί να πάρει μια ώρα για να χάσει το ίδιο ποσό από την παρατεταμένη εργασία, αλλά σε κάθε περίπτωση, αν δεν γίνει η ανασύσταση των υγρών που χάνονται μέσω του ιδρώτα, το άλογο θα αφυδατωθεί.

Τα σημάδια

Το πρώτο σημάδι της αφυδάτωσης μπορεί να παρατηρηθεί από τη δοκιμή της ελαστικότητας του δέρματος. Τσιμπήστε μια ή δύο φορές το δέρμα στο λαιμό του αλόγου σας μπροστά από τον ώμο, και τραβήξτε το προς το μέρος σας. Το δέρμα σε ένα πλήρως ενυδατωμένο άλογο θα γυρίσει πίσω αμέσως, εάν το δέρμα του αλόγου σας δεν γυρίζει αμέσως πίσω αυτό είναι αφυδατωμένο.

Ένα άλλο ζωτικό σημείο για την παρακολούθηση κατά τον έλεγχο για την αφυδάτωση είναι η πίεση στην παρυφή των ούλων του αλόγου σας (χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα) για μερικά δευτερόλεπτα. Όταν αφήσετε τον αντίχειρά σας, το φυσιολογικό ροζ χρώμα θα πρέπει να επιστρέψει στο σημείο πίεσης μέσα σε δύο δευτερόλεπτα. Αν όχι, το άλογό σας χρειάζεται ενυδάτωση.
Τέλος, στα επικίνδυνα προχωρημένα στάδια της αφυδάτωσης, ένα άλογο που συνήθως ιδρώνει κάτω από τις συνθήκες εργασίας μπορεί να σταματήσει την εφίδρωση πλήρως για τη διατήρηση πολύτιμων υγρών του σώματος.

Είναι αυτονόητο ότι τα άλογα σε κατάσταση ηρεμίας θα πρέπει να απολαμβάνουν απεριόριστη πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Αλλά τα άλογα κατά τη μεταφορά ή στην εργασία θα πρέπει να είναι σε θέση να λάβουν νερό, ειδικά όταν οι θερμοκρασίες και η υγρασία ανεβαίνουν. Κατά την διάρκεια ενός καύσωνα, προσπαθήστε να ταξιδεύουν τη νύχτα ή τις πρώτες πρωινές ώρες . Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, σταματήστε τουλάχιστον κάθε δύο ώρες και δώστε τους ένα κουβά με νερό.

Τα άλογα για ιππική αντοχή πρέπει να είναι μαθημένα να πίνουν νερό από δεξαμενές ή υπαίθριες ποτίστρες σε κάθε ευκαιρία κατά μήκος της διαδρομής, και πολλοί αναβάτες ιππικής αντοχής κάνουν χορήγηση ηλεκτρολυτών κατά τη διάρκεια του αγώνα για να διατηρήσει την υγιή λειτουργία του μεταβολισμού.

Όταν πρόκειται για την διαχείριση των ηλεκτρολυτών, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη προστασία από την αφυδάτωση.

Επιπλέον, φροντίζοντας το νερό να είναι διαθέσιμο κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αφυδάτωσης .

Πηγή: e-horse.gr


«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»