Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011


Πρόληψη Αφυδάτωσης Αλόγου


Η αφυδάτωση του αλόγου δεν αφορά μόνο στους καλοκαιρινούς μήνες.

Μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, αλλά είναι πιο σύνηθες τους ζεστούς μήνες που υπάρχει και υγρασία.
Τα άλογα είναι πιο ευαίσθητα στην αφυδάτωση απ' ότι άλλα ζώα, λόγω του ότι έχουν μεγάλη μυϊκή μάζα και γι' αυτό παράγουν εξίσου μεγάλη ποσότητα μυϊκής θερμοκρασίας, ειδικότερα σε συνθήκες σκληρής εργασίας κάτω από υψηλές θερμοκρασίες. Η υπερίδρωση προκαλεί στο άλογο απώλεια σημαντικών υγρών όπως ηλεκτρολύτες και ιχνοστοιχεία.
Ο λόγος που ένα άλογο ιδρώνει είναι διότι προσπαθεί να δροσίσει το σώμα του έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε υψηλές θερμοκρασίες. Επειδή όμως τα αποθέματα υγρών δεν είναι απεριόριστα, όταν εξαντληθούν τότε το άλογο αφυδατώνεται και προκαλείται αύξηση της θερμοκρασίας.

Ένα αφυδατωμένο άλογο χωρίς την απαραίτητη επάρκεια υγρών να το κρατήσει δροσερό μπορεί να υποστεί μέχρι και 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από το φυσιολογικό σε διάρκεια 1 ώρας με μέτρια άσκηση. Επίσης έχει υπολογιστεί πως με σκληρή εργασία σε ζεστό καιρό ένα άλογο μπορεί να χάσει μέχρι και 4 γαλόνια υγρών ανά ώρα. Αν ο αέρας είναι ξηρός τότε ο ιδρώτας εξατμίζεται γρήγορα και δροσίζει το άλογο. Σε αντίθεση με τον υγρό αέρα που δεν εξατμίζεται και ωθεί το άλογο να ιδρώνει περισσότερο στην προσπάθειά του να διατηρήσει την σωστή θερμοκρασία αλλά ανεπιτυχώς.

Η πρόληψη επιτυγχάνεται με τους εξής απλούς τρόπους :

· Σωστή προπόνηση και προετοιμασία του αλόγου πριν από κάθε σκληρή εργασία εντός ή και εκτός στίβου.

· Κούρεμα του τριχώματος. Ενδείκνυται ειδικά για άλογα που έχουν πολύ τρίχωμα και ακολουθούν ένα συστηματικό και σκληρό πρόγραμμα εργασίας.

· Παροχή ενός σωστού και ισορροπημένου συμπληρώματος διατροφής με ηλεκτρολύτες και ιχνοστοιχεία ειδικά κατασκευασμένο για άλογα το οποίο το χορηγούμε καθημερινά.

· Φροντίζουμε να υπάρχει πάντα καθαρό και φρέσκο νερό στη διάθεση του αλόγου.

· Δροσίζετε συχνά το άλογο με νερό έτσι ώστε να ελαττώσετε την ανάγκη του να ιδρώνει. Αποφύγετε να δροσίζετε απότομα μεγάλες μυϊκές περιοχές (π.χ. κοιλιακή χώρα, καπούλια)

Δεν αφήνουμε ποτέ ένα άλογο εκτεθειμένο για πολύ ώρα κάτω από τον ήλιο, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες διότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος θερμοπληξίας. Φροντίζουμε έτσι ώστε να υπάρχει κάποιο στέγαστρο ή έστω κάποιο επαρκές σκιερό μέρος προσβάσιμο στο άλογο.

Πηγή: e-horse.gr
«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»