Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011


Το σχόλιο της ημέρας

Η ΦΕΕ ξεκινά «δεύτερο κύκλο» ενεργειών για το γνωστό θέμα της αναδιανομής των ποσοστών των επαγγελματικών τάξεων του Μαρκόπουλου, γεγονός που όπως θα θυμάστε πολύ καλά συντάραξε το σύνολο της ιπποδρομιακής οικογένειας, έκλεισε για περισσότερο από ένα μήνα τον Ιππόδρομο και αποδιοργάνωσε την καθημερινότητα στο Μαρκόπουλο επί μακρόν.
Στο πρόσφατο Δελτίο Τύπου της 18ης-02-2011 που εκδόθηκε μετά την συνεδρίαση του ΔΣ της ΦΕΕ την Παρασκευή 11-02-2011, διαβάσαμε τα εξής στην παράγραφο 3:


«… 3.  Σε συνέχεια της από 18.01.2011 απόφασής του, όρισε Επιτροπή για την διαβούλευση με φορείς των ιπποδρομιακών τάξεων περί της διανομής των ποσοστών των επάθλων, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Φ.Ε.Ε κ. Γεώργιο Βαρδινογιάννη, το μέλος του Δ.Σ. κ. Αλέξανδρο Καζάζη και τον Διευθυντή της Φ.Ε.Ε κ. Γεώργιο Κώτσικο…»


Από ο, τι είναι προφανές λοιπόν, η ΦΕΕ όχι μόνο δεν υπαναχωρεί από τις αρχικές της αποφάσεις (κάτι που άφησε να εννοηθεί ξεκάθαρα ο κύριος Παρασκευόπουλος στην Κυριακάτικη τηλεοπτική εμφάνισή του, επαναλαμβάνοντας διαρκώς τις λέξεις «διάλογος» και «ατζέντα») αλλά τουναντίον επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο μεταξύ των άλλων και το «καυτό θέμα» της αναδιαμόρφωσης των διανεμόμενων ποσοστών στους επαγγελματίες του Ιπποδρόμου, αγνοώντας επιδεικτικά τη θέση του Υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα, όπου ως γνωστόν παρουσία εκπροσώπων των Ιδιοκτητών και των προπονητών δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις πως «δεν πρόκειται να περάσει» τέτοια απόφαση, δεν πρόκειται να τύχει της έγκρισης της Πολιτικής Ηγεσίας. 

Πώς εξηγείται αυτή η εμμονή της Φιλίππου Ενώσεως, όταν μάλιστα η κατάσταση δείχνει να ομαλοποιείται με την πάροδο του χρόνου σε ο, τι αφορά  στην ιπποδρομιακή δραστηριότητα; 


Η χρονική συγκυρία που συμβαίνουν (και πάλι) όλα αυτά είναι τυχαία; Και αυτό το ρωτάμε διότι στο τέλος Μαρτίου (καταληκτική ημερομηνία) ο ΟΔΙΕ οφείλει να παρουσιάσει τα οικονομικά του στοιχεία (όπως όλες οι ΔΕΚΟ) στο Υπουργείο Οικονομικών και αν δεν έχουν επιτευχθεί μέχρι τότε οι στόχοι που έχουν τεθεί (κάτι που θεωρείται δεδομένο πως δεν πρόκειται να συμβεί, αφού ο στόχος για όλες τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ είναι τουλάχιστον ο ισοσκελισμός εσόδων – εξόδων) τότε θα οδηγηθούμε σε νέες (και ίσως απρόβλεπτες) εξελίξεις για τον Ελληνικό Ιππόδρομο.
Επιπλέον, η ΦΕΕ δείχνει και πάλι να διεκδικεί «ηγετικό ρόλο» στα ιπποδρομιακά δρώμενα, αφού στο ίδιο Δελτίο Τύπου (που εκδόθηκε στις 18-02-2011) διαβάσαμε τα εξής στην παράγραφο 1:


«… 1.  Συζήτησε εκτενώς την οικονομική συγκυρία του ιπποδρομιακού χώρου και αποφάσισε την υποβολή αιτήματος προς την Ο.Δ.Ι.Ε Α.Ε, για επίσημη ενημέρωση της Φ.Ε.Ε σχετικά με το επιχειρηματικό σχέδιο και τη δυνατότητα της Ο.Δ.Ι.Ε Α.Ε να ανταποκριθεί στις συσσωρευμένες και τρέχουσες υποχρεώσεις της καθώς και σε αυτές που προβλέπεται να δημιουργηθούν με την εκτέλεση του εγκριθέντος αγωνιστικού προγράμματος της τρέχουσας περιόδου…»


Με ποιες αρμοδιότητες μπορεί η ΦΕΕ να προβαίνει σε τέτοιου είδους «ωμές» παρεμβάσεις σε θέματα που άπτονται της αποκλειστικής ευθύνης του ΟΔΙΕ, όταν γνωρίζουν οι πάντες ότι ο ρόλος και η δράση της ΦΕΕ περιορίζονται αυστηρά στον αγωνιστικό και πειθαρχικό έλεγχο των ιπποδρομιών και στην επιτήρηση των χώρων ευθύνης της (μαζί με κάποια εξω-αγωνιστικά ζητήματα, όπως πχ θέματα ιπποπαραγωγής, για τα οποία δε δείχνει την παραμικρή διάθεση να ασχοληθεί και να τα επιλύσει); 


Η αίσθηση που αποκομίζουμε από όλα αυτά είναι πως η ΦΕΕ έχει εκπέσει του ρόλου ύπαρξης και λειτουργίας της και συμπεριφέρεται πλέον ως ένα «κλαμπ ιδιοκτητών δρομώνων ίππων» και όχι ως μία Ανώτατη Ιπποδρομιακή Αρχή. Η «κόντρα» που άνοιξε προ καιρού με τις επαγγελματικές τάξεις του Ιπποδρόμου δείχνει να «διευρύνεται», τόσο απέναντι στον ίδιο τον Οργανισμό (για πολλοστή φορά θα λέγαμε τα τελευταία χρόνια) όσο και με την ίδια την Πολιτική Ηγεσία, της οποίας αγνοεί πεισματικά τη βούληση και δρα «σχεδόν αυτόνομα», ας μας επιτραπεί ο όρος.


Θα πρέπει επιτέλους να δοθεί ένα τέλος σε αυτήν τη θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους των Ελληνικών Ιπποδρομιών. Δεν μπορεί κανείς να παίζει με τις Ιπποδρομίες, δεν μπορεί κανείς να δρα αυτοβούλως και να μη συμμορφώνεται με τις επιταγές του Κράτους. Ο ρόλος της Φιλίππου Ενώσεως εκτιμούμε πως έφτασε στο τέλος του, με δεδομένο πως δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις θεσμικές υποχρεώσεις της. Για το λόγο αυτό πρέπει η Πολιτεία να εκσυγχρονίσει επιτέλους τους θεσμούς και τους Κανόνες που διέπουν τις ιπποδρομίες, ώστε κάποια στιγμή να μπορέσει να γίνει εφικτή η ανάκαμψή τους. Συνεπώς  εκτιμούμε πως υπάρχει επιτακτική ανάγκη να καταργηθεί άμεσα η Φίλιππος Ένωση της Ελλάδος και να δημιουργηθεί άλλος Ιπποδρομιακός Φορέας, ικανός να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις των καιρών.


Το πείραμα με τη ΦΕΕ απέτυχε. Έφτασε πια ο καιρός για δραστικές λύσεις…

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»