Υποθέσεις και… Ιππο – θέσεις
Άρθρο του Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκη
Στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τα τυχερά παιχνίδια που αναμένεται προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο δίνεται το δικαίωμα στον ΟΔΙΕ να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει εμπορικά τις εγκαταστάσεις του όπως και να τοποθετήσει παιγνιομηχανήματα εντός τους. Προσθέτοντας σε αυτά και τη δυνατότητα που παρέχεται εφεξής στον Οργανισμό για τη διενέργεια Διαδικτυακού ιπποδρομιακού αμοιβαίου στοιχήματος, υπάρχει πλέον συγκρατημένη αισιοδοξία για σημαντική αύξηση των εσόδων του, εφόσον πάντως συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την πλήρη αξιοποίηση των ευεργετικών ρυθμίσεων του Νόμου.
Ο «μεγάλος πονοκέφαλος» του Ελληνικού Ιπποδρόμου είναι η μικρή πελατεία του και η συρρίκνωση (αντί για αύξηση) της ήδη υπάρχουσας. Με βάση την τελευταία διαπίστωση, οποιοδήποτε (ευνοϊκό) μέτρο κι αν ληφθεί υπέρ του Οργανισμού και οποιαδήποτε προωθητική ενέργεια πραγματοποιηθεί εκ μέρους του, το εγχείρημα θα είναι «καταδικασμένο σε αποτυχία» αν δεν επιτευχθεί το «άνοιγμα» προς την κοινωνία, ώστε κάθε προϊόν, κάθε παιχνίδι, κάθε καινοτομία να απευθύνεται σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο και όχι μόνο στους σημερινούς λιγοστούς φιλίππους. Με άλλα λόγια, οι ενέργειες που πρόκειται να επακολουθήσουν της ψήφισης του Νομοσχεδίου πρέπει να απευθύνονται σε ευρύτερο κοινωνικό φάσμα. Προς τούτο νομίζω πως η δημιουργία πολυχώρων (πολυκαταστημάτων) εντός ή πέριξ του Ιπποδρόμου μπορεί να βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό προς αυτήν την κατεύθυνση και να «ανατρέψει» πλήρως το σημερινό σκηνικό.
Τι εννοώ με αυτό; Είναι διεθνώς παρατηρημένο πως σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται με επιτυχία κάποιες επιχειρήσεις τότε κοντά σε αυτές επωφελούνται και οι γύρω επιχειρήσεις, λόγω ακριβώς της αυξημένης κίνησης του κόσμου. Η ιδέα λοιπόν της δημιουργίας χώρων και επιχειρήσεων (άσχετων με τις ιπποδρομίες και το στοίχημα) όπως για παράδειγμα χώροι εστίασης, κινηματογράφοι, κέντρα διασκέδασης, εμπορικά κέντρα κλπ θα μπορούσε να συνεισφέρει τα μέγιστα στην προσπάθεια προσέλκυσης (αρχικά) σημαντικού αριθμού πολιτών - καταναλωτών στις εγκαταστάσεις του Μαρκόπουλου, εκ των οποίων ενδεχομένως να προκύψουν στο μέλλον μερικοί νέοι φίλιπποι. Πέραν αυτού πάντως, και μόνον το γεγονός της εμπορικής εκμετάλλευσης των χώρων από τον ΟΔΙΕ (από ενοίκια, διαφημίσεις κλπ) μπορεί να «εκτινάξει» τα έσοδά του προς τα πάνω, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί πως από αυτά τα έσοδα δεν προβλέπονται στο Νομοσχέδιο ποσοστά για τους επαγγελματίες, το Λογαριασμό επάθλων και τη ΦΕΕ και ως εκ τούτου θα μπορέσουν να καλυφθούν κάποιες από τις πολλές συσσωρευμένες υποχρεώσεις του Οργανισμού που έχουν δημιουργηθεί στο πέρασμα του χρόνου, οι οποίες (αναλογιζόμενοι και τα δυσμενή οικονομικά στοιχεία των τελευταίων ετών) «σφίγγουν σα θηλιά» γύρω από τον Ελληνικό Ιππόδρομο. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη (ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε) είναι η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας που αναμένεται να προκύψουν από τις νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός του Μαρκόπουλου.
Πολλά είναι τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τη σωστή και μεθοδευμένη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ιπποδρόμου. Το ζήτημα έγκειται στην αξιοπιστία του επιχειρηματικού σχεδίου που θα παρουσιαστεί από τον Οργανισμό αμέσως μετά την εφαρμογή του νέου Νόμου. Αν δηλαδή υπάρξει ολοκληρωμένη πρόταση ανάπλασης και εμπορικής εκμετάλλευσης όλων των διαθέσιμων χώρων μέσα στο συγκρότημα του ΟΔΙΕ τότε η ανάκαμψή του μπορεί να αποτελέσει εφικτό στόχο και όχι ουτοπικό σενάριο. Σε αντίθετη περίπτωση, τα «μπόνους» του Νομοσχεδίου προς τον Οργανισμό θα μοιάζουν με «επιταγή χωρίς αντίκρυσμα».
Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης