Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Το θέμα της εβδομάδας





Αγαπητοί φίλοι των «Ιπποδρομιών»,

Το σημερινό «θέμα της εβδομάδας» είναι ίσως από τα πιο «δυνατά» που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής και το ζήτημα που αναδεικνύει αναμένεται να μας απασχολήσει για πολύ καιρό.

Εκτός αυτού, υπάρχει άλλη μία σημερινή «πρωτοτυπία» σε σχέση με την δομή της συγκεκριμένης στήλης: όπως γνωρίζετε όλοι όσοι διαβάζετε κάθε εβδομάδα την συγκεκριμένη στήλη, στο «θέμα της εβδομάδας» αναδημοσιεύεται κάποιο απόσπασμα (άρθρο, video, ηχητικό απόσπασμα κλπ) που αφορά στις Ελληνικές – κατά βάση – Ιπποδρομίες μαζί με τα δικά μας σχόλια και τις παρατηρήσεις. Σήμερα λοιπόν «φιλοξενούμε» δύο δημοσιεύματα (από διαφορετικές πηγές) που έχουν σχέση πάντως μεταξύ τους και άπτονται του σημερινού «θέματος της εβδομάδας».

Μερικά λόγια για το «θέμα της εβδομάδας»:

Ο ΟΔΙΕ ανήκει στις ελλειμματικές και ζημιογόνες ΔΕΚΟ για τις οποίες είχε ανακοινωθεί εδώ και αρκετό καιρό η πρόθεση για την αποκρατικοποίησή τους. Ενώ μάλιστα οι αρχικές εξαγγελίες της προηγούμενης Κυβέρνησης τοποθετούσαν την ενέργεια αυτή μέσα στο 2011, εν τούτοις μετά από τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν, σήμερα πλέον οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για το δεύτερο εξάμηνο του 2012 (σημ. «Ιπποδρομιών»: αν βέβαια στο μεταξύ δεν σημειωθεί νεότερη καθυστέρηση…)

Προς τούτο, η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποίησης του Ιπποδρόμου ανατέθηκε στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το οποίο έχει αναλάβει να δημιουργήσει και να προωθήσει ένα σχέδιο αποκρατικοποίησης για τον Οργανισμό.

Μία από τις σημαντικές δυσκολίες που συναντά η αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ έγκειται στο γεγονός πως το ενδιαφέρον όλων των υποψήφιων επενδυτών είναι σχεδόν ανύπαρκτο σε ο, τι αφορά στις εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο, κάτι που ωθεί τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ στην εξεύρεση μίας άλλης λύσης προκειμένου να διαχωριστεί η διενέργεια του στοιχήματος (η οποία αποτελεί το μοναδικό αντικείμενο της εκχώρησης στην συγκεκριμένη περίπτωση) από την περιουσία του Οργανισμού (κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά και υποχρεώσεις προς τρίτους). Έτσι, λοιπόν, τις τελευταίες ημέρες «ακούγεται» έντονα αυτή η μορφή λύσης για την αποκρατικοποίηση του Ιπποδρόμου, με πλήθος δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε το γεγονός πως κατά την προσωπική μας εκτίμηση κάποια από τα άρθρα που δημοσιεύονται το τελευταίο διάστημα «φωτογραφίζουν» ή σε κάθε περίπτωση φαίνονται να «διάκεινται φιλικά» απέναντι σε ένα συγκεκριμένο διεκδικητή του ΟΔΙΕ. Παρότι διακρίναμε το φαινόμενο, αποφασίσαμε τελικά να αναδημοσιεύσουμε αυτούσια τα άρθρα που συλλέξαμε και να αφήσουμε τις κρίσεις σε εσάς, στους αναγνώστες των «Ιπποδρομιών», συνιστώντας πάντως σε όλους να σταθείτε στην «κυρίως είδηση», που δεν είναι άλλη από την «αναζωπύρωση» του ενδιαφέροντος και την μεθόδευση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του Οργανισμού. 

Εμείς, παρότι έχουμε απολύτως τεκμηριωμένη άποψη για το ζήτημα και σαφή οπωσδήποτε προτίμηση, έχουμε επιλέξει από την αρχή να βαδίσουμε στην οδό των ίσων αποστάσεων από όλους τους υποψήφιους επενδυτές και δεσμευόμαστε πως θα εκφράσουμε δημόσια και ανοιχτά την δική μας θέση αμέσως μετά από  την ανακοίνωση του νέου ιδιοκτήτη του Ιπποδρόμου.

Ακολουθούν παρακάτω τα – δύο για σήμερα – κείμενα του σημερινού «θέματος της εβδομάδας»:

Βάζουν μπροστά την πώληση του ΟΔΙΕ

Με τέσσερις ενδιαφερόμενους, όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, τη γαλλική PMU, την νοτιοαφρικανικη Phumelela και τις Intralot και Avenir μπαίνει στη τελική ευθεία η πώληση του ΟΔΙΕ.

Στο ΤΑΙΠΕΔ ευελπιστούν πως θα υπάρξει θετική κατάληξη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που όλα δείχνουν πως ο επικείμενος διαγωνισμός θα αφορά στην παραχώρηση μόνο του δικαιώματος διεξαγωγής ιπποδρομιών, χωρίς ο ανάδοχος να έχει δικαίωμα στην μεγάλη ακίνητη περιουσία του Οργανισμού. Μένει να φανεί εάν η φόρμουλα αυτή θα λειτουργήσει...

Σε κάθε περίπτωση, σύντομα θα ανοίξει το data room για τον έλεγχο των δεδομένων και την υλοποίηση due diligence στην εταιρεία. Εκτιμάται πως η διαδικασία και η ανάδειξη αναδόχου θα έχει ολοκληρωθεί εντός του δεύτερου τριμήνου του 2012.

Πηγή: www.capital.gr


ΟΔΙΕ: Εκτός διαγωνισμού η ακίνητη περιουσία 

Μπορεί ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) να μην έχει δημοσιεύσει ακόμα και σήμερα τον ισολογισμό του 2010, αλλά από την ερχόμενη εβδομάδα οι τέσσερις που εκδήλωσαν αρχικό, μη δεσμευτικό, ενδιαφέρον θα έχουν πρόσβαση στα οικονομικά του στοιχεία. Οι πληροφορίες που δημοσίευσε χθες «Το Βήμα» επιβεβαιώνουν όσα είχε γράψει στις αρχές Δεκεμβρίου το Euro2day περί ενδιαφέροντος της Intralot. Φαίνεται πως συνεχίζονται τα μαγειρέματα για τον τρόπο πώλησης του υπερχρεωμένου και ζημιογόνου, πλην πλούσιου σε ακίνητη περιουσία, ΟΔΙΕ.

Εκτός από την Intralot, μη δεσμευτικό ενδιαφέρον εκδήλωσε και η Avenir, η οποία δε ήταν μία από τις περίπου 40 εταιρείες όπου απέστειλε σχετικές επιστολές η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Από τον διεθνή χώρο, ενδιαφέρθηκαν η γαλλική PMU και η Phumelela Gaming & Leisure, η εταιρεία που διαχειρίζεται το ιπποδρομιακό στοίχημα στη Νότια Αφρική. Κατά πληροφορίες, η Intralot τώρα δημιουργεί το σχήμα με το οποίο θα διεκδικήσει τον ΟΔΙΕ. Ελλείψει ρευστότητας, αναμένεται να ακολουθήσει το μοντέλο που εφαρμόστηκε στον διαγωνισμό για τα Κρατικά Λαχεία. Δηλαδή, θα συνασπιστεί με ισχυρό διεθνή παίκτη, που έχει πρόσβαση σε κεφάλαια.

Οι υπεύθυνοι του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων φαίνεται πως τελικά έλαβαν υπόψη τους όσα κυκλοφορούσαν τους τελευταίους μήνες περί ξεπουλήματος της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΟΔΙΕ, με άλλοθι τα υψηλά χρέη των 300 εκατ. ευρώ. Αποφασίστηκε να διαχωριστεί η ακίνητη περιουσία του Ιπποδρόμου από τη διαγωνιστική διαδικασία. Όλα δείχνουν πως θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία, στην οποία θα μεταβιβαστεί η περιουσία, αλλά και τα χρέη.

Διασκεδάζονται έτσι οι εντυπώσεις καθώς κυκλοφορούσε έντονα πως η Intralot, που έχει σοβαρότατο ενδιαφέρον για τον Ιππόδρομο, ετοιμάζει μία ιδιότυπη προσφορά, στόχος της οποίας είναι η απόκτηση του ΟΔΙΕ με χαμηλό ή μηδενικό κόστος, με αφορμή τον υψηλό δανεισμό και τις συνεχείς ζημίες.

Οι σύμβουλοι του ταμείου φαίνεται πως κατανόησαν πως ο ΟΔΙΕ διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία, η οποία (υπό καλύτερες συνθήκες) είναι πολλαπλάσια του χρέους, και ότι μια τέτοια συμφωνία θα ζημίωνε το ελληνικό δημόσιο. Συνεχίζει, πάντως, να κυκλοφορεί έντονα ένα άλλο μοντέλο ιδιωτικοποίησης που βολεύει τους επενδυτές, γιατί δεν θα βάλουν πολλά κεφάλαια. Πρόκειται για το λεγόμενο revenue sharing (το μοίρασμα των εσόδων με το δημόσιο).

Το μεγαλύτερο τμήμα των υποχρεώσεων του ΟΔΙΕ συνδέεται με το δάνειο που του φόρτωσε η τότε κυβέρνηση προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του νέου ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο. Ο οργανισμός χάνει κάθε χρόνο χρήματα, όμως οι ειδικοί των τυχερών παιχνιδιών υποστηρίζουν πως μπορεί να καταστεί κερδοφόρος με καλύτερη διαχείριση των ιπποδρομιών, με περιορισμό του πλεονάζοντος προσωπικού και την ενίσχυσή του από ανθρώπους που γνωρίζουν την αγορά.

Πηγή: www.euro2day.gr

Οι δικές μας πληροφορίες – απολύτως αξιόπιστες – κάνουν λόγο ακριβώς για αυτό το «υβριδικό» σχήμα που φαίνεται να υπάρχει αυτή την στιγμή στην σκέψη των μελών του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή του διαχωρισμού της διενέργειας του στοιχήματος (το οποίο θα τεθεί προς πώληση) από την υπόλοιπη περιουσία του ΟΔΙΕ (μαζί με τα χρέη του). Επιπλέον, εξετάζεται παράλληλα και η περίπτωση ο νέος διοργανωτής του ιπποδρομιακού στοιχήματος να ενοικιάζει τις ιπποδρομιακές εγκαταστάσεις του ΟΔΙΕ στο Μαρκόπουλο και τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν για την εξόφληση του χρέους του Οργανισμού, κάτι που τόνισε εξάλλου προ ημερών σε μία ζωντανή τηλεοπτική του συνέντευξη και ο Πρόεδρος του Ταμείου, κύριος Ιωάννης Κουκιάδης.

Η πρώτη παρατήρηση που μπορεί κάποιος να κάνει είναι πως ο τρόπος που υποδεικνύεται για την υλοποίησή του ενδέχεται βάσιμα να θέσει σε πάρα πολύ μεγάλο κίνδυνο τόσο την ίδια την προσπάθεια της αποκρατικοποίησης του ΟΔΙΕ καθώς και να «απειλήσει» ακόμα και την συνέχιση των Ελληνικών Ιπποδρομιών.

Και αυτό στηρίζεται στα εξής στοιχεία:

1. Με δεδομένη την παρατήρηση – κάτι που παραδέχεται και το ΤΑΙΠΕΔ – πως οι εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών, ένας «εξαναγκασμός» χρήσης των υπαρχουσών εγκαταστάσεων είναι παραπάνω από βέβαιο πως θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την πλειοψηφία των επίδοξων επενδυτών, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν η επιλογή της τοποθεσίας για την κατασκευή του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο αποτελεί κατά κοινή αποδοχή μία από τις σημαντικότερες αιτίες της «καθίζησης» του ιπποδρομιακού στοιχήματος, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί πως ξεκίνησε προτού καν εμφανιστεί στο προσκήνιο η εγχώρια και διεθνής οικονομική κρίση και συνεχίζεται σήμερα με δραματικό ρυθμό.

2. Μία τέτοια ενέργεια ουσιαστικά αφαιρεί ούτε λίγο ούτε πολύ από τον ιδιώτη που θα αναλάβει κάθε δυνατότητα για να πραγματοποιήσει επενδύσεις εντός συνόρων. Αυτή η επισήμανση γίνεται για τον απλούστατο λόγο πως ενώ ο επόμενος διοργανωτής του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος θα μπορούσε δυνητικά να προβεί στην κατασκευή σημαντικού πλήθους καινούργιων ιπποδρομιακών εγκαταστάσεων και σε άλλα σημεία της επικράτειας (ενδεικτικά αναφέρεται η Βόρεια Ελλάδα και η περιοχή της Θεσσαλονίκης, για την οποία πολύς λόγος έχει γίνει κατά το παρελθόν αναφορικά με την πιθανότητα κατασκευής Ιπποδρομίου στην ευρύτερη περιοχή) προκειμένου να δώσει αναπτυξιακή διάσταση και προοπτική στην επένδυσή του και να προσπαθήσει να επιτύχει αυξημένη κερδοφορία, η πιθανή «καθήλωσή» του στις εγκαταστάσεις του Μαρκόπουλου αποκλείει αυτομάτως κάθε τέτοιο επιχειρηματικό εγχείρημα.

3. Ο τρόπος με τον οποίο προτείνεται η «υποχρεωτική» χρήση των ιπποδρομιακών εγκαταστάσεων από τον νέο διοργανωτή του ιπποδρομιακού στοιχήματος συνιστά μάλλον ωμή παρέμβαση στα επιχειρηματικά του σχέδια και προφανώς δεν συνάδει με τους στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν. Με άλλα λόγια, η πρόταση του σχεδίου αποκρατικοποίησης όπως είναι δομημένη «επιβάλλει» την χρήση των υπαρχουσών ιπποδρομιακών εγκαταστάσεων χωρίς να εξασφαλίζεται ωστόσο με κανένα τρόπο – δεν προκύπτει τουλάχιστον από κάπου μέχρι στιγμής – η ομαλή ροή διεξαγωγής των ιπποδρομιών επί Ελληνικού εδάφους! Σύμφωνα με την τροποποίηση του κανονισμού που διέπει την οργάνωση και λειτουργίας αμοιβαίων ιπποδρομιακών στοιχημάτων (η οποία αναρτήθηκε από τον Οργανισμό και στο πρόγραμμα δι@υγεια στις 31-05-2011, ΑΔΑ: 4ΑΘΧ469Η3Ο-3) ισχύει ότι:

«…Το αποκλειστικό δικαίωμα οργάνωσης κάθε είδους Αμοιβαίου Ιπποδρομιακού Στοιχήματος στην Ελληνική Επικράτεια, εντός και εκτός του χώρου του Ιπποδρόμου, ανήκει κατά νόμο στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος ΑΕ (ΟΔΙΕ ΑΕ), που θα αναφέρεται στο εξής για συντομία ως «ΟΔΙΕ»…»

καθώς επίσης:

Άρθρο 5Α

Διεξαγωγή Αμοιβαίων Στοιχημάτων επί ιπποδρομιών που διεξάγονται στο εξωτερικό

«… 1. Ο ΟΔIΕ, με βάση αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού, που θα καθορίζουν το σχετικό πλαίσιο, μπορεί να διεξάγει αμοιβαίο ιπποδρομιακό στοίχημα επί ιπποδρομιών που διεξάγονται στο εξωτερικό, όπως και να εντάσσει αυτό συνδυαστικά στο στοιχηματισμό ιπποδρομιακής ημέρας ημεδαπών ιπποδρομιών, με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου η οποία πρέπει να έχει εκδοθεί μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου στοιχήματος…»

Η διατύπωση του σχεδίου αποκρατικοποίησης για τον ΟΔΙΕ δεν δεσμεύει πουθενά και σε κανένα σημείο τον επόμενο διοργανωτή του ιπποδρομιακού στοιχήματος για το αν θα συνεχίσουν να διεξάγονται οι Ιπποδρομίες στην χώρα και κάτω από ποιους όρους και προϋποθέσεις, ώστε να υπάρχει μία «στοιχειώδης λογική» στην «υποχρέωσή» του να ενοικιάζει στο διηνεκές τις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο! Συνεπώς, δίχως την «αυστηρή» υποχρέωση του ιδιώτη (η οποία θα πρέπει να είναι ρητά διατυπωμένη στους όρους της αποκρατικοποίησης) να τελείται οπωσδήποτε ετησίως συγκεκριμένος – κατώτατος – αριθμός ιπποδρομιών στην Ελλάδα (σημ. «Ιπποδρομιών»: όχι αριθμός ιπποδρομιακών συγκεντρώσεων, αλλά συνολικό πλήθος διαδρομών ετησίως και μάλιστα με πλήρως εγγυημένο το ύψος των επάθλων) κάθε ιδέα για την ένταξη στους όρους της αποκρατικοποίησης της ενοικίασης των εγκαταστάσεων στο Μαρκόπουλο είναι χωρίς αντίκρυσμα.

4. Μία τέτοια μεθόδευση αναπόφευκτα θα επιφέρει επιπλέον σημαντική καθυστέρηση στην διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΟΔΙΕ, γεγονός που ενδεχομένως να δημιουργήσει μία «κόπωση», μία κάμψη ενδιαφέροντος ορισμένων επενδυτών και να φέρει πιθανότατα προ του φάσματος του «λουκέτου» τον Οργανισμό. Εδώ και μήνες (λόγω της καθίζησης των εσόδων από το ιπποδρομιακό στοίχημα) και με βάση το σύστημα καταβολής των επάθλων έχει ήδη επέλθει ονομαστική μείωση αυτών κατά 50,00%, ενώ δυστυχώς όλες οι ενδείξεις σήμερα «φωτογραφίζουν» την επερχόμενη πλήρη αδυναμία καταβολής τους στο εγγύς μέλλον (πιθανώς ακόμα και στο επόμενο τρίμηνο), κάτι που θα είχε ήδη συμβεί στο μεταξύ από καιρό αν δεν διεξαγόταν από τον ΟΔΙΕ ιπποδρομιακό στοίχημα με αλλοδαπές Ιπποδρομίες, τα έσοδα των οποίων χρησιμοποιούνται για την καταβολή των επάθλων των Ελληνικών ιπποδρομιών. Κάτι τέτοιο θα έχει δυστυχώς σίγουρα ως άμεση συνέπεια το σταμάτημα των Ελληνικών Ιπποδρομιών. Αυτή η απευκταία περίπτωση όχι μόνο θα «καταδίκαζε» πάρα πολλές χιλιάδες εμπλεκομένων με/γύρω από το άθλημα και θα παρόπλιζε το σύνολο του ζωικού ιππικού δυναμικού στην χώρα που διαγωνίζεται σήμερα στις Ιπποδρομίες, αλλά παράλληλα θα απαξίωνε ακόμα περισσότερο τον Ελληνικό Ιππόδρομο, του οποίου η αξία όντας «κλειστός» είναι κατά πολύ μικρότερη.

5. Η ευχέρεια της δημιουργίας – εκτός από την υπάρχουσα – και άλλων ιπποδρομιακών εγκαταστάσεων (με ο, τι μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο στα μελλοντικά έσοδα του νέου διοργανωτή του στοιχήματος) ανεβάζει σημαντικά την αξία του ΟΔΙΕ και φυσικά τα προσδοκώμενα για το Δημόσιο έσοδα, τα άμεσα (πώληση του Οργανισμού) αλλά και τα έμμεσα (έσοδα που θα προέλθουν στο μέλλον από την φορολόγηση των κερδών του ιδιώτη, έσοδα από την φορολόγηση των επαγγελματιών οι οποίοι θα παρουσιάσουν αναλογικά αυξημένα εισοδήματα από την αύξηση της ιπποδρομιακής δραστηριότητας κλπ).

Με βάση λοιπόν την παραπάνω ανάλυση προκύπτει κατά την άποψή μας αβίαστα το συμπέρασμα πως οι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν άμεσα προκειμένου να αποβεί επιτυχής η διαδικασία της αποκρατικοποίησης του ΟΔΙΕ είναι οι εξής: (ιεραρχικά διατυπωμένες)

α. Η αύξηση της «εμπορικής αξίας» του Οργανισμού, με την παροχή δυνατότητας στον ιδιώτη να μπορεί να κατασκευάζει και να λειτουργεί Ιπποδρόμους σε ολόκληρη την χώρα (για τους οποίους φυσικά θα καταβάλλει αρχικά κάποιο χρηματικό ποσό ως αντίτιμο για την έκδοση της άδειας λειτουργίας του κάθε Ιπποδρομίου καθώς και ένα επιπλέον ποσό ως ετήσιο τέλος για την λειτουργία εκάστου εξ αυτών, γεγονός που θα αποφέρει πρόσθετα και διαρκή έσοδα στο Δημόσιο σε ετήσια βάση)

β. Η γραπτή δέσμευση του ιδιώτη – με την επιβολή ρήτρας σε περίπτωση αθέτησης του όρου – για την υποχρεωτική διεξαγωγή ενός συγκεκριμένου (minimum) αριθμού ιπποδρομιών στην Ελλάδα ετησίως με εγγυημένα στο ακέραιο τα ποσά των επάθλων (τα οποία θα πρέπει να είναι πλήρως αποσυνδεδεμένα από την πορεία των εσόδων του και των κερδών του)

γ. Η αναδιαμόρφωση των αρμοδιοτήτων της Φιλίππου Ένωσης της Ελλάδας, ώστε η δράση της να μην σταθεί επ’ ουδενί τροχοπέδη στις όποιες εξελίξεις και επιπλέον να μπορέσει να ασκεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της ως το αρμόδιο εποπτεύον Κρατικό όργανο

δ. Η απαλοιφή του όρου που προβλέπει την υποχρεωτική χρήση – μέσω της ενοικίασης – των εγκαταστάσεων του ΟΔΙΕ στο Μαρκόπουλο. Αντ’ αυτού προτείνεται «αναγκαστικά» η χρήση τους στο παρόν και προαιρετικά στο μέλλον, αν στο μεταξύ κατασκευαστούν από τον ιδιώτη και με δική του αποκλειστικά χρηματοδότηση άλλα νέα Ιπποδρόμια στην Ελλάδα (με τους οικονομικούς όρους και τις υποχρεώσεις που περιγράψαμε στην περίπτωση (α)).

ε. Η γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή των τεσσάρων προαναφερθέντων στόχων ώστε να αποκτήσει ο ΟΔΙΕ κάποια πρόσθετη εμπορική αξία πώλησης.

Στον αντίποδα τώρα, μία παρατεταμένη περίοδος διαβουλεύσεων και διαδικασιών για την αποκρατικοποίησή του ΟΔΙΕ μπορεί να σταθεί «μοιραία» για τον Οργανισμό, δεδομένων των διακριβωμένων – από καιρό – εξαιρετικά σοβαρών προβλημάτων που μαστίζουν τον χώρο και που απειλούν άμεσα με σταμάτημα τις Ιπποδρομίες και με «λουκέτο» τον ΟΔΙΕ, κάτι που αν παρ’ ελπίδα συμβεί, θα μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα προσδοκώμενα από την πώλησή του οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο και θα συμπαρασύρει στον «οικονομικό όλεθρο» χιλιάδες εργαζομένους των οποίων το εργασιακό αντικείμενο έχει άμεση ή έμμεση σχέση με το άθλημα των Ιπποδρομιών.

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»