Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011


Ένσταση… στην ένσταση;


Οι Επιτροπές Ελέγχου «χτύπησαν» και πάλι! Έχουμε μπροστά μας μία εξέταση ιπποδρομίας που μας άφησε με πολλά και σημαντικά ερωτηματικά…

Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν μαζί όλα τα γεγονότα όπως αυτά εξελίχτηκαν από την αρχή: Την Παρασκευή 24-06-2011 στην 8η ιπποδρομία του προγράμματος είχαμε τη νίκη του ίππου ΒΑΛΑΤΡΙΞ (IRE) ενώ στη δεύτερη θέση κατετάγη ο ίππος ΓΚΙΜΙ ΣΑΜ ΛΟΒΙΝ (IRE). Μετά από τον τερματισμό της κούρσας ο «κύκλος» της 2ης στην άφιξη ΓΚΙΜΙ ΣΑΜ ΛΟΒΙΝ (στη συγκεκριμένη περίπτωση ο προπονητής της κύριος Ι. Μυκονιάτης που είναι και ο ιδιοκτήτης της φοράδας) κατέθεσε ένσταση κατά της 1ης τερματίσασας ΒΑΛΑΤΡΙΞ, η οποία τελικά μετά από την εξέταση των Ελλανοδικών απερρίφθη, διότι όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Δελτίο Αποτελεσμάτων της ημέρας:
 
«…Η ένσταση που υπέβαλε ο προπονητής του ίππου ΓΚΙΜΙ ΣΑΜ ΛΟΒΙΝ που τερμάτισε 2ος, κατά του ίππου ΒΑΛΑΤΡΙΞ που τερμάτισε 1ος, επικαλούμενος παρενόχληση στο ύψος των 1.000μ. δεν έγινε δεκτή διότι, η ελαφρά κλίση στην εσωτερική του ίππου ΒΑΛΑΤΡΙΞ δεν προκάλεσε ανακοπή και απώλεια εδάφους του ενιστάμενου (Άρθρο 148Α του Κ.Ι.).…».

Ακολούθως, στην 01-07-2011 και κατόπιν έφεσης που άσκησε πάλι ο κύριος Ι. Μυκονιάτης (κάτι που ως γνωστόν έχει απόλυτο δικαίωμα να πράξει) η Επιτροπή Ιπποδρομιών ήρθε με νεότερη απόφαση να καταργήσει ουσιαστικά την πρωτόδικη απόφαση των Ελλανοδικών:

«…1. Εξέτασε την έφεση του προπονητή Κου Ι. Μυκονιάτη σχετικά με το αποτέλεσμα της 8ης ιπποδρομίας της 24/6/2011, όπου ο ίππος ΓΚΙΜΙ ΣΑΜ ΛΟΒΙΝ (IRE) τερμάτισε 2ος κατά του ίππου ΒΑΛΑΤΡΙΞ (IRE) o οποίος τερμάτισε 1ος. Η Επιτροπή Ιπποδρομιών αφού εξέτασε την ιπποδρομία κάνει δεκτή την έφεση και ως εκ τούτου το αποτέλεσμα της ιπποδρομίας τροποποιείται ως εξής: 1ος τοποθετείται ο ίππος ΓΚΙΜΙ ΣΑΜ ΛΟΒΙΝ (IRE) και 2ος ο ίππος ΒΑΛΑΤΡΙΞ (IRE).Το παράβολο επιστρέφεται…» 

Οι ανακλήσεις και τροποποιήσεις των αρχικών αποφάσεων των Ελλανοδικών από την Επιτροπή Ιπποδρομιών δεν είναι ούτε κάτι το πρωτόγνωρο ούτε και ασυνήθιστο, ενώ μάλιστα προβλέπεται ρητά στα άρθρα 9γ και 10α του Κώδικα Ιπποδρομιών:

«…9γ. Ενεργεί αυτεπάγγελτα ή μετά απο παραπομπή ή αναφορά των αρμοδίων ιπποδρομιακών οργάνων καθώς και μετά απο αίτηση των ενδιαφερομένων…»

«…10. H Επιτροπή Ιπποδρομιών :
α. Ενημερώνεται από το Δελτίο Ελλανοδικών για τα συμβάντα, και επικυρώνει ή  τροποποιεί τις επιβαλλόμενες από τους Ελλανοδίκες ποινές αποκλεισμού και προστίμων. Καλεί τους Ελλανοδίκες  σε οποιαδήποτε  συνεργασία, όποτε κρίνει αναγκαίο…»

Τα σημεία που προκαλούν τους έντονους προβληματισμούς μας είναι τα εξής:

1. Με ποιο σκεπτικό ελήφθη τελικά η νεότερη ανακλητική απόφαση της Επιτροπής Ιπποδρομιών;

2. Πώς στοιχειοθετείται αυτή η απόφαση; Με άλλα λόγια, τί ακριβώς αντιλήφθηκε η Επιτροπή Ιπποδρομιών κατά την επανεξέταση της ιπποδρομίας το οποίο διέφυγε της προσοχής των Ελλανοδικών;

3. Αφού κατά την άποψη της Επιτροπής Ιπποδρομιών διαπιστώθηκε κάποιου είδους παρενόχληση στη διαδρομή (πώς αλλιώς άλλωστε θα μπορούσαν να αλλάξουν τη σειρά άφιξης;) για την οποίαν πάντως δεν αναφέρουν τίποτα σε κανένα σημείο της απόφασής τους, γιατί δεν τιμώρησαν τελικά τον αναβάτη της ΒΑΛΑΤΡΙΞ, αν όντως έγινε υπαίτιος παρενόχλησης;

Ο τρόπος που εκδόθηκε η συγκεκριμένη απόφαση της Επιτροπής Ιπποδρομιών (χωρίς δηλαδή μια στοιχειώδη αιτιολόγηση) την καθιστά απολύτως έωλη και αφήνει παράλληλα πολύ σημαντικά ερωτηματικά που αφορούν στις διαδικασίες εκδίκασης μιας έφεσης. Βλέποντας αρκετές φορές το video αυτής της ιπποδρομίας πρέπει να ομολογήσουμε πως δε διαπιστώσαμε πουθενά κάποιου είδους παρενόχληση, όπως επίσης δε φαίνεται καμία ανακοπή καλπασμού ή απώλεια εδάφους της ΓΚΙΜΙ ΣΑΜ ΛΟΒΙΝ στο ύψος των 1.000 μέτρων (αυτό είναι το σημείο της διαδρομής για το οποίο κατατέθηκε ένσταση) και ως εκ τούτου η άποψή μας συμπίπτει απόλυτα με αυτήν των Ελλανοδικών που έλαβαν την πρωτόδικη απόφαση για την απόρριψη της ένστασης. Συνεπώς, εκτιμούμε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση η Επιτροπή Ιπποδρομιών «εκτέθηκε ανεπανόρθωτα», αφού έλαβε μία αστήρικτη απόφαση η οποία φυσικά μπορεί πανεύκολα να προσβληθεί (έχει το δικαίωμα ο ιδιοκτήτης της ΒΑΛΑΤΡΙΞ να εφεσιβάλλει κατά της απόφασης της Επιτροπής Ιπποδρομιών εντός τεσσάρων ημερών και καλά θα κάνει να το πράξει!). 

Λέτε λοιπόν να δούμε προσεχώς… ένσταση στην ένσταση; Τουλάχιστον σε αυτές τις «μαύρες μέρες» για τον Ελληνικό Ιππόδρομο έχουμε και αυτά τα «ευτράπελα» των Επιτροπών Ελέγχου να μας «φτιάχνουν το κέφι» λιγάκι…!

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»