Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011



Σοβαρές καταγγελίες, αναπάντητα ερωτηματικά… (2ο μέρος)


(συνέχεια από το 1ο μέρος)
 
Συνεχίζοντας την ανάλυση του ξεκινήσαμε για το άκρως «εμπρηστικό» Δελτίο Τύπου που εξέδωσε πρόσφατα η Φίλιππος Ένωση, διαβάσαμε παρακάτω τα εξής:

«…2.Εξέτασε διεξοδικά εισήγηση της Ε.Ι. σχετικά με τα αντίγραφα της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης Α’ τριμήνου 2011, που υποβάλλουν προς το ΙΚΑ οι προπονητές για την απασχόληση των υποχρεωτικώς ασφαλισμένων ιπποκόμων και διαπίστωσε μαζική αδυναμία και απροθυμία των προπονητών να συμμορφωθούν με τις κείμενες διατάξεις. Το φαινόμενο αυτό επιβεβαιώνει την ομόφωνη διαπίστωση της Γ.Σ της Φ.Ε.Ε ότι η συνέχιση της λειτουργίας του ιππόδρομου υπό τις διαμορφωθείσες συνθήκες δεν είναι πλέον αποδεκτή και ότι η κατάσταση δεν είναι δυνατόν να αναστραφεί παρά μόνο με την επείγουσα λήψη μέτρων από τα συναρμόδια Υπουργεία. Εν’ όψει των ανωτέρω, απεφασίσθη ομοφώνως να αποσταλεί και νεώτερη επείγουσα επιστολή ενημέρωσης στα συναρμόδια Υπουργεία με την οποία θα ενημερώσει για την εξέλιξη στο θέμα της ασφάλισης των ιπποκόμων, εντάσσοντας και το θέμα αυτό στο γενικότερο ζήτημα της αδυναμίας συνέχισης της λειτουργίας του ιππόδρομου υπό τις διαμορφωθείσες συνθήκες…»

Προτού επιχειρήσουμε να αναλύσουμε το παραπάνω απόσπασμα, παραθέτουμε άλλο ένα τμήμα κειμένου, από τις αποφάσεις της Επιτροπής Ιπποδρομιών της 15ης-03-2011:

«…2. Εξέτασε το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του Τμήματος Εγγραφών & Κατάχ/σεων (αριθ.πρωτ.906/28.2.2011) το οποίο αφορά την υποβολή εκ μέρους των προπονητών δρομώνων ίππων των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων των απασχολούμενων στους ως άνω με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιπποκόμων,  δυνάμει άρθ. 73 παρ. 3 Κ.Ι. και διαπίστωσε ότι τις ως άνω δηλώσεις έχουν υποβάλει μόνο οι προπονητές κκ Αλ. Γιατράς, Χρ. Θεοδωράκης, Γ. Κάσσης και Χρ. Λύμπουρας οι οποίοι προσεκόμισαν αντίστοιχες δηλώσεις τετάρτου τριμήνου 2010. Κατόπιν τούτου κάλεσε για την συνεδρίαση της 15ης Μαρτίου 2011 τους προπονητές κκ Στ. Αγγελόπουλο, Κ. Αλιμπινίση, Αγγ. Αμίτση, Στ. Γεωργίου και Ν. Δέρβη. Εμφανίσθηκε η προπονήτρια Κα Αγγ. Αμίτση η οποία δήλωσε ότι δεσμεύεται ως προς την μη προσκομιδή από την απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως της ΄Ενωσης Προπονητών της 15ης Ιουλίου 2010. Εν συνεχεία στην Επιτροπή Ιπποδρομιών εισήλθε αντιπροσωπεία της Ένωσης προπονητών, οι κκ Ι. Μυκονιάτης, Αλ. Καραμάνογλου, Σπ. Μαυρόπουλος και Α. Πολυκανδρίτης οι οποίοι και εγχείρησαν στην Επιτροπή την από 22/2/2011 ανακοίνωση του ΔΣ. της Ε.Π.Δ.Ι. και προφορικά ταυτόχρονα δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να υποβάλλουν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) προς τις υπηρεσίες της ΦΕΕ.                          
Κατόπιν αυτών η Επιτροπή Ιπποδρομιών δεσμευόμενη θεσμικά από τις προβλέψεις των άρθρων 10, 73 παρ. 3, 3 παρ. 15Α του ποινολογίου του Κ.Ι. όπως ισχύει μετά από τις από 13ης Ιουλίου 2010 και 21ης Δεκεμβρίου 2010 αποφάσεων του Δ.Σ. της ΦΕΕ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ χρηματικό πρόστιμο ποσού €250 στον καθένα από τους προπονητές κκ Στ. Αγγελόπουλο, Γ. Αλιμπινίση, Αγγ. Αμίτση, Στ. Γεωργίου, Ν. Δέρβη, Ε. Διαγγελάκη, Ι. Ζευγώλη, Π. Θεολόγου, Μ. Ιωαννίδη, Ν. Καλογερόπουλο, Αλ. Καραγιάννη, Γ. Καλογρίδη, Γ. Καμούτση, Αλ. Καραμάνογλου, Π. Καστρινό, Ειρ. Κεράτσα,  Π. Κεράτσα, Ν. Κοσκινά, Γ. Κουβαρά, Χ. Λεοντσίνη, Σπ. Μαυρόπουλο, Π. Μουρουζίδη, Π. Μπαζέο, Φ. Μπαριάμογλου, Ι. Μυκονιάτη, Αρ. Μυκονιάτη, Χρ. Πέτρου, Α. Πολυκανδρίτη, Ηλ. Σιατούνη, Λ. Σιγάλα, Μ. Σκουρτέλη, Ε. Σολομωνίδη, Χρ. Σταύρου και Χ. Χαραλάμπους.  Γίνεται μνεία ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από την Επιτροπή Ιπποδρομιών η οποία έχει συναίσθηση του χρόνου, των περιστάσεων και των δύσκολων συνθηκών υπο τις οποίες οι προπονητές δρομώνων ίππων δρουν και προσπαθούν για κατά το δυνατό καλύτερη λειτουργία και αποτέλεσμα των ιπποδρομιών, όπως και ελήφθη υπόψη της δέσμιας θεσμικής δυνατότητας της Επιτροπής Ιπποδρομιών ως προς την εφαρμογή του Κ.Ι…»

Η Επιτροπή Ιπποδρομιών που αποτελεί ελεγκτικό όργανο της Φιλίππου Ένωσης έλαβε στις 15-03-2011 απόφαση με την οποίαν απλώς επιβλήθηκε κάποιο μικρό χρηματικό πρόστιμο στους προπονητές που δεν προσκόμισαν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση, φροντίζοντας στο σκεπτικό της απόφασής τους να αναφέρουν πως έλαβαν υπόψη τους «το χρόνο, τις περιστάσεις και τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες οι προπονητές δρομώνων ίππων δρουν και προσπαθούν για κατά το δυνατό καλύτερη λειτουργία και αποτέλεσμα των ιπποδρομιών». Η συγκεκριμένη απόφαση της Επιτροπής Ιπποδρομιών δεν έτυχε κάποιας μετατροπής ή ακύρωσης από το ΔΣ της Φιλίππου Ένωσης (που είναι η προϊσταμένη Αρχή) επομένως λογικά συμπεραίνει κάποιος πως έτυχε της έγκρισης ή σε κάθε περίπτωση της αποδοχής της ΦΕΕ.

Επομένως, ποια είναι η σκοπιμότητα της διατύπωσης της συγκεκριμένης αναφοράς σήμερα, όταν έχουν περάσει τρεις περίπου μήνες μετά από την απόφαση της Επιτροπής Ιπποδρομιών και τα πράγματα (σε ο, τι αφορά στα οικονομικά μεγέθη του Οργανισμού και κατ’ επέκταση στα έσοδα των προπονητών) βαίνουν μάλλον προς το χειρότερο; Τι άλλαξε και ξαφνικά η Φίλιππος Ένωση «βγήκε στην αντεπίθεση»;

Το συγκεκριμένο ζήτημα μάλιστα αποφασίστηκε να αναφερθεί στην επιστολή την οποία προτίθεται να αποστείλει προς τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως χαρακτηριστικά διατείνεται η Φίλιππος Ένωση (Σημ. «Ιπποδρομιών»: Ποια είναι τα συναρμόδια Υπουργεία; Ο ΟΔΙΕ σήμερα ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού), «…εντάσσοντας και το θέμα αυτό στο γενικότερο ζήτημα της αδυναμίας συνέχισης της λειτουργίας του ιπποδρόμου υπό τις διαμορφωθείσες συνθήκες…».

Η αδυναμία υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων από την πλειοψηφία των προπονητών συνιστά «γενικότερο ζήτημα αδυναμίας συνέχισης του Ιπποδρόμου υπό τις διαμορφωθείσες συνθήκες»; Είναι επιεικώς «περίεργο» αυτό το συμπέρασμα και αποτελεί «λογικό άλμα» ο παραπάνω ισχυρισμός.

Τι κρύβεται πίσω από αυτή τη φράση; Ποιες είναι οι αληθινές αιτίες για το επαπειλούμενο κλείσιμο του Ιπποδρόμου, το οποίο ευθαρσώς πλέον προαναγγέλλεται; Ποιες είναι οι σκοπιμότητες που επέβαλλαν τελικά την έκδοση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης η οποία ενσπείρει σε όλες τις ιπποδρομιακές τάξεις  τον πανικό και ταυτόχρονα πυροδοτεί νέες εντάσεις στο Μαρκόπουλο;

Το τελευταίο σημείο που θα σχολιάσουμε αναφέρει τα εξής:

«…6.Δεν ενέκρινε πρόταση της Ο.Δ.Ι.Ε Α.Ε, ώστε κάθε προπονητής να δικαιούται να εγγράψει σε όλες τις ιπποδρομίες τρεις (3) ίππους της ίδιας ιδιοκτησίας και τέσσερις (4) διαφόρων ιδιοκτητών…»

Η παραπάνω απόφαση αποτελεί κατά την άποψή μας  ακόμα μία ξεκάθαρη ένδειξη της πλήρους αδυναμίας των σημερινών Επιτροπών Ελέγχου να κάνουν πλέον στοιχειωδώς σωστά τη δουλειά τους. Σε έναν Ιππόδρομο όπου λειτουργούν οι Κανόνες και οι Θεσμοί, όσα άλογα κι αν έγραφε ένας ιδιοκτήτης ή ένας προπονητής σε μια ιπποδρομία, δε θα υπήρχε απολύτως κανένα πρόβλημα και φυσικά δε θα ετίθετο θέμα αξιοπιστίας, γεγονός που συμβαίνει κατά κόρον σήμερα στον Ελληνικό Ιππόδρομο ακόμα και με κάπως αυστηρότερους όρους στις διαδικασίες εγγραφών! Το ζήτημα είναι πως ο ΟΔΙΕ επιχείρησε να προτείνει κάποιο μέτρο τόνωσης του αριθμού των διαγωνιζομένων ίππων ανά ιπποδρομία με στόχο την προσπάθεια για αύξηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος και η Φίλιππος Ένωση απέρριψε την πρόταση (είναι στη διακριτική της ευχέρεια άλλωστε) χωρίς όμως να αιτιολογήσει την απόφασή της! Προφανώς η ενέργεια αυτή συγκλίνει με τη γενικότερη διαπίστωση της Γενικής Συνέλευσης των μελών της Φιλίππου Ένωσης όπου κατηγορηματικά και απερίφραστα δε δίστασαν να χαρακτηρίσουν τις σημερινές ιπποδρομίες ως εντελώς αναξιόπιστες! Νομίζουμε πως δεν πρέπει να υπάρχει άλλη χειρότερη μομφή για ένα ΔΣ από το να του καταλογίζονται από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης τέτοιες βαρύτατες ευθύνες και οικτρές αποτυχίες.

(συνεχίζεται)
«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»