Υποθέσεις και… Ιππο – θέσεις
άρθρο του Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκη
Στο δημοσίευμά μας της 17ης-04-2011 με τίτλο: ««Τέλος εποχής» από του χρόνου, «τοπίο στην ομίχλη» φέτος…» αφήσαμε για μετά τις Άγιες ημέρες του Πάσχα την απάντηση στο πολύ κρίσιμο ερώτημα αν η αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ θα συμβεί με τον Ιππόδρομο να λειτουργεί ή αν θα έχει εν τω μεταξύ αναστείλει τη δραστηριότητά του. Ένα χρόνο περίπου μετά από την εφαρμογή του Μνημονίου στη χώρα και ενόψει των σημαντικών κινήσεων που αναμένονται στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ, ο Ελληνικός Ιππόδρομος πρόκειται σύντομα να επανέλθει και πάλι στο προσκήνιο των εξελίξεων, μιας και συγκαταλέγεται ήδη στις πρώτες προς πώληση επιχειρήσεις του Δημοσίου για τις οποίες μάλιστα μόλις προ ολίγου καιρού η Κυβέρνηση εξήγγειλε τις αποφάσεις της σχετικά με το θέμα επίσημα και δημόσια. Προς τούτο συνηγορούν οι πυκνές αφίξεις στελεχών της PMU στην Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα (όπου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Μαρκόπουλου αλλά και παραβρέθηκαν σε άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο που εξέτασε μεταξύ των άλλων και το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ) και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Phumelela η οποία με τη σειρά της απέστειλε επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΟΔΙΕ (letter of intent).
Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε πως η συντριπτική μερίδα του Ιπποδρομιακού Τύπου έχει προσχωρήσει πλέον στη θέση που οι «Ιπποδρομίες» εδώ και καιρό υποστήριζαν με σειρά δημοσιευμάτων, δηλαδή πως σήμερα το πραγματικό δίλλημα για τον Ιππόδρομο είναι κλείσιμο ή πώληση, κάτι για το οποίο κατηγορηθήκαμε (και μάλιστα σκληρά στο παρελθόν) ακόμα και στον τηλεοπτικό αέρα (είχαμε αποκαλεστεί «ανερυθρίαστοι» επειδή ήμασταν μεταξύ αυτών που υποστηρίζαμε πριν από μόλις τρεις μήνες πως ο ΟΔΙΕ θα πωληθεί!). Είναι θετικό το γεγονός ότι τελικά συμφωνούμε – έστω και καθυστερημένα –, το ζήτημα πάντως είναι να μπορούμε να συμφωνούμε πριν να είναι πλέον πολύ αργά για τις Ελληνικές Ιπποδρομίες…
Σε αντίθεση με κάποιες άλλες έγκριτες ιπποδρομιακές ιστοσελίδες οι οποίες γράφουν και υποστηρίζουν αυτές τις ημέρες πως οι εξελίξεις γύρω από το μέλλον του ΟΔΙΕ θα είναι καθοριστικές μέσα στο Μάιο, εμείς υποστηρίζουμε πως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Θα προσπαθήσουμε για αυτό το λόγο μάλιστα να «αποκρυπτογραφήσουμε» όλες τις πρόσφατες ειδήσεις που αφορουν στον Ιππόδρομο καθώς και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Μαρκόπουλο ώστε να μπορέσουμε να αποκομίσουμε ορισμένα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Καταρχάς, έχουμε στα χέρια μας την πρόσφατη είδηση – εξαγγελία του Οικονομικού Επιτελείου που κάνει λόγο για «…αναδιοργάνωση του ΟΔΙΕ και διαδικασία αποκρατικοποίησής του το 2012…». Το 2012 δεν είναι απαραίτητα δεσμευτικό, λαμβανομένης υπόψη της «πίεσης» που ασκείται από ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίσπευση της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων και της γρήγορης είσπραξης εσόδων με στόχο τη μείωση του Δημόσιου χρέους. Αυτό πάντως που είναι οπωσδήποτε δεσμευτικό είναι η «αναδιοργάνωση». Όπως έχουν ήδη γράψει οι «Ιπποδρομίες» και στο παρελθόν, με τον όρο «αναδιοργάνωση» δεν έχει ξεκαθαριστεί απολύτως τι ακριβώς εννοείται και τι πρόκειται να επιχειρηθεί στο προσεχές διάστημα, αν δηλαδή θα έχουμε αλλαγές σε οργανωτικό και λειτουργικό επίπεδο (πχ μείωση προσωπικού, αύξηση γκανιότας, εισαγωγή Διαδικτυακού στοιχήματος κλπ), αν θα έχουμε αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο (πχ αναπροσαρμογή Κανόνων και Διατάξεων, ενδεχόμενη κατάργηση ή μετεξέλιξη της ΦΕΕ κλπ) ή αν θα συμβούν όλα αυτά μαζί. Όσο λοιπόν η «αναδιοργάνωση» δεν παίρνει «σάρκα και οστά», η επικείμενη πώληση του Ιπποδρόμου εύλογα θα μετατίθεται στις καλένδες.
Ένα άλλο γεγονός που συντείνει σε αυτήν την άποψη είναι η χρονοτριβή που παρατηρείται στην ψήφιση του Νόμου για τα τυχερά παιχνίδια, κάτι που οφείλεται στην εσπευσμένη αποστολή του Νομοσχεδίου για σχετική έγκριση προς την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και στα προβλήματα που εντοπίστηκαν στα επιμέρους άρθρα του. Χωρίς ξεκάθαρο επιχειρηματικό τοπίο, χωρίς σαφείς κανόνες και διάφανο πλαίσιο λειτουργίας δε νομίζουμε πως θα μπορούσε οποιοσδήποτε επίδοξος αγοραστής να προβεί άμεσα σε οριστικές κινήσεις εξαγοράς του Ιπποδρόμου. Η (αρχική) εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους ξένους επενδυτές ασφαλώς είναι παρήγορο σημάδι και αποτελεί ισχυρή ένδειξη πως οι εκτιμήσεις για τη δυναμική του Ελληνικού Ιπποδρόμου δείχνουν πως διαθέτει όλα εκείνα τα περιθώρια για να επιτύχει ανάπτυξη και κερδοφορία. Παρόλα αυτά, χωρίς καν ακόμα να έχει παραληφθεί επίσημα το έργο της κατασκευής των ιπποδρομιακών εγκαταστάσεων του Μαρκόπουλου (…!!!) είναι προφανές πως δεν μπορούμε να συζητούμε σήμερα για την άμεση πώλησή του…
Ο «φόβος» πλέον (που γίνεται μάλιστα ολοένα ισχυρότερος προϊόντος του χρόνου) είναι το ενδεχόμενο κλεισίματος του Ιπποδρόμου σε μεταγενέστερο χρόνο και οπωσδήποτε πριν από την πώλησή του. Αυτό το λέμε διότι αφενός μεν οι οδηγίες του ΔΝΤ είναι ρητές και κατηγορηματικές σε ο, τι αφορά σε όλες τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ (Σημ. «Ιπποδρομιών»: ο ΟΔΙΕ είναι και ζημιογόνα και ελλειμματική ΔΕΚΟ) και κάνουν λόγο για κλείσιμο και συγχωνεύσεις, ή για την πώλησή τους ως εναλλακτική λύση. Μέχρις ότου λοιπόν να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη μετάβασή του σε άλλου τύπου ιδιοκτησιακό καθεστώς, ο κίνδυνος να «βάλει λουκέτο» ο ΟΔΙΕ αυξάνει διαρκώς καθημερινά, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη και το γεγονός πως παρόλες τις προσπάθειες που έγιναν για την «εξυγίανσή» του, εντούτοις εξακολουθεί να βαίνει ελλειμματικός. Όσο λοιπόν δεν παρατηρείται «κινητικότητα», πολύ φοβούμαστε πως ίσως το φετινό καλοκαίρι να αποδειχτεί ιδιαίτερα «θερμό»…
Έτσι λοιπόν, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις ενέργειες για την επικείμενη πώληση του Ιπποδρόμου θα πρέπει να «τρέξουν» όλες οι συγκεκριμένες υποθέσεις που προαναφέραμε. Μέχρι τότε – και το κυριότερο, όσο περνά ο χρόνος ανεκμετάλλευτος – οι Ελληνικές ιπποδρομίες θα βρίσκονται μονίμως υπό τη «δαμόκλεια σπάθη» του ΔΝΤ και την επικρεμάμενη απειλή του κλεισίματος του Ιπποδρόμου, έστω και προσωρινά.
Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης