Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011


Το σχόλιο της ημέρας

Η επίσκεψη των αξιωματούχων της τρόικας στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες πυροδότησε τις εξελίξεις σε ο, τι αφορά στις αποκρατικοποιήσεις με στόχο την αύξηση των Κρατικών εσόδων. Το γιγαντιαίο πρόγραμμα που προτάθηκε προβλέπει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις της τάξεως των 50 δις € μέχρι το 2015, ενώ ο τρόπος που ανακοινώθηκε δεν αφήνει στην Κυβέρνηση ιδιαίτερα περιθώρια για διαπραγματεύσεις, δεδομένου ότι αν δεν ακολουθηθεί πιστά το πρόγραμμα που προτείνει το ΔΝΤ τότε πολύ απλά δε θα δίνεται πλέον η έγκριση για την εκταμίευση των υπόλοιπων δόσεων του δανείου που έχει συνάψει η χώρα.
Η πώληση επιχειρήσεων του Δημοσίου (εισηγμένων και μη) είναι γεγονός οριστικό και αναπόφευκτο. Το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε από την τρόικα επιβάλλει να «τρέξουν» οι εξελίξεις το δυνατό συντομότερο διότι μόνο για τη διετία 2011 – 2012  προβλέπονται έσοδα ύψους 15 δις από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Αυτό σημαίνει πως ο προηγούμενος σχεδιασμός του Οικονομικού Επιτελείου «πάει περίπατο» και πλέον αντιλαμβάνεται κάποιος πως οδεύουμε προς μαζικές πωλήσεις Κρατικών επιχειρήσεων, ενώ ήδη ακούστηκαν κάποιες (ΟΠΑΠ). Για τον ΟΔΙΕ – με βάση τον Κυβερνητικό σχεδιασμό για το 2011 – προβλεπόταν   η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, διαδικασία η οποία θα έπρεπε να ξεκινήσει μέχρι το τέλος Μαρτίου. Οι ραγδαίες εξελίξεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες φέρνουν τα πάνω – κάτω σε ο, τι αφορά και στον Ελληνικό Ιππόδρομο, ενώ είναι ευνόητο πως ο ΟΔΙΕ αποτελεί πρώτο στόχο για τις επερχόμενες αποκρατικοποιήσεις. 

Αυτό το στηρίζουμε με τις εξής απλές παραδοχές:

1. Ο Ιππόδρομος αποτελεί σήμερα ζημιογόνα ΔΕΚΟ και επομένως θεωρείται «διπλό κέρδος» η απομάκρυνσή του από τον «Κρατικό εναγκαλισμό», αναλογιζόμενοι πως η ζημιογόνα λειτουργία του (πέραν του γεγονότος ότι αποτελεί ελλειμματική ΔΕΚΟ) επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
2. Ο ΟΔΙΕ (μαζί με τον ΟΠΑΠ) ως εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τυχερών στοιχημάτων αποτελούν «φιλέτο» για τους επίδοξους αγοραστές, δεδομένου ότι σε αυτό το επιχειρηματικό πεδίο πάντα υπάρχει η προσδοκία αυξημένων κερδών, γεγονός που εντείνει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και θα επιταχύνει σίγουρα τις εξελίξεις.
3. Το Οικονομικό Επιτελείο βρίσκεται πλέον προ αδιεξόδου λόγω των «ασφυκτικών» χρονικών περιθωρίων και συνεπώς στην προσπάθεια αναζήτησης εσόδων θα οδηγηθεί (αναγκαστικά) στην πώληση – αρχικά – των επιχειρήσεων που ελκύουν έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι οι επικείμενες πωλήσεις των Κρατικών επιχειρήσεων (εξαιτίας ακριβώς της σπουδής με την οποία αναμένεται να πραγματοποιηθούν) να γίνουν με τίμημα (αρκετά έως σημαντικά) μικρότερο της πραγματικής αξίας τους.

Το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε σε ο, τι αφορά στον Ελληνικό Ιππόδρομο είναι το γεγονός πως οι εξελίξεις (τις οποίες περιμέναμε, αλλά σε κάπως μεταγενέστερο χρόνο) τον βρίσκουν – για άλλη μία φορά – απροετοίμαστο και τώρα πια δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Με άλλα λόγια, η Ηγεσία του  ΟΔΙΕ δεν είχε την ελάχιστη προνοητικότητα για το πού ακριβώς οδεύουν τα γεγονότα ώστε να προετοιμάσει τον Οργανισμό για την «επόμενη ημέρα» (θυμίζουμε ότι οι «Ιπποδρομίες» γράφουν για την επικείμενη πώληση του Ιπποδρόμου εδώ και μήνες, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που μας λοιδόρησαν για τις θέσεις μας κατά καιρούς) και παράλληλα δε φρόντισε καθόλου μέχρι στιγμής να προσαρμόσει τον ΟΔΙΕ στις επερχόμενες αλλαγές που θα σηματοδοτήσει η ψήφιση του Νόμου για τα τυχερά παιχνίδια, κάτι βεβαίως που θα «πληρώσει πολύ ακριβά» ο Ελληνικός Ιππόδρομος μόλις βρεθεί «γυμνός» απέναντι στον αδυσώπητο ανταγωνισμό.

Η εκτίμησή μας είναι πως εντός των προσεχών ημερών αναμένονται Κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με το πρόγραμμα και το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Εκεί ακριβώς αρχίζει το «σκληρό πόκερ», στο σημείο δηλαδή όπου θα διαφανούν οι προθέσεις όλων όσων επιθυμούν να αγοράσουν τον Ιππόδρομο και θα αναγκαστούν – εκ των πραγμάτων – να «ανοίξουν τα χαρτιά τους». Οι επόμενες ημέρες λοιπόν θα αποβούν καθοριστικές για τον Ελληνικό Ιππόδρομο και όπως είναι φυσικό οι «Ιπποδρομίες» παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις για να σας ενημερώνουν έγκυρα και έγκαιρα.

«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»