Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Σχόλια και αναλύσεις για την παγκόσμια κατάταξη καθαρόαιμων ίππων του πίνακα της IFHA  
(1ο μέρος)

Το θέμα που απασχολεί αυτές τις ημέρες ολόκληρο το Διεθνή Ιπποδρομιακό Τύπο είναι η ανακοίνωση της κατάταξης των ίππων παγκοσμίως για το 2010 με τον ίππο Harbinger (GB) να «φιγουράρει» στην κορυφή της σχετικής λίστας. Οι «Ιπποδρομίες» παρουσιάζουν το top-10 των κορυφαίων δρομώνων ίππων του πλανήτη για το 2010 (σύμφωνα πάντα με την επίσημη κατάταξη της IFHAInternational Federation of Horseracing Authorities) και αναλύουν την πορεία τους στη χρονιά που πέρασε:



World Thoroughbred Rankings Top 10 horses in 2010
Rank
Horse
Rating
Trained
1
HARBINGER (GB)
135
GB
2
BLAME (USA)
129
USA
3
MAKFI (GB)
128
FR
3
QUALITY ROAD (USA)
128
USA
3
WORKFORCE (GB)
128
GB
6
CANFORD CLIFFS (IRE)
127
GB
6
NAKAYAMA FESTA (JPN)
127
JPN
8
CAPE BLANCO (IRE)
126
IRE
8
RIP VAN WINKLE (IRE)
126
IRE
8
SO YOU THINK (NZ)
126
AUS
 Ο πίνακας της IFHA (top-10)


Harbinger (GB)
Ο Harbinger (GB) λοιπόν που πραγματοποίησε έξοχη εμφάνιση τον περασμένο Ιούλιο στο King George VI & Queen Elizabeth Stakes (πατήστε εδώ για να δείτε την κούρσα) κατενίκησε τους αντιπάλους του με σαρωτικό τρόπο και 11 (!) ολόκληρα μήκη διαφορά, ισοφαρίζοντας μάλιστα τη βαθμολογία του ίππου St Jo Vite (USA) που είχε βαθμολογηθεί επίσης με 135 το 1992 και απέχοντας 6 βαθμούς από το ρεκόρ όλων των εποχών (που σημειώθηκε το 1977 από τον ίππο Dancing Brave ο οποίος συγκέντρωσε βαθμολογία 141) και μόλις 1 βαθμό από τον ίππο Sea The Stars (IRE) που βαθμολογήθηκε με 136 το 2004. Ο Harbinger παρέμεινε αήττητος την περασμένη χρονιά μετρώντας 4 νίκες επί ισάριθμων συμμετοχών και είναι κρίμα τόσο για τον κύκλο του όσο και για τους θαυμαστές του που η διαφαινόμενη ένδοξη καριέρα του διεκόπη βίαια σε μικρή ηλικία (εξαιτίας εγχείρησης λόγω κατάγματος που υπέστη). Μετά από την απόσυρσή του ο Harbinger πωλήθηκε και πλέον θα εκτελεί χρέη επιβήτορα στην Ιαπωνία.
Ο Blame (USA) που βρίσκεται στη 2η θέση του πίνακα έκανε είσοδο στην περσινή κατάταξη της IFHA με βαθμολογία 117, την οποία κατάφερε να ανεβάσει προϊόντος του χρόνου. Αφού κατέκτησε τη νίκη σε μία ιπποδρομία Grade 3 στο ιπποδρόμιο Pimlico (στο ντεμπούτο του για το 2010 το Μάιο) ακολούθως θριάμβευσε στο Stephen Foster Handicap (G1) στο ιπποδρόμιο Churchill Downs τον Ιούνιο (πατήστε εδώ για να δείτε την κούρσα) και στο Whitney Handicap (G1) στο ιπποδρόμιο Saratoga τον Αύγουστο, όπου και επικράτησε του ίππου Quality Road (USA) (πατήστε εδώ για να δείτε την κούρσα). Η μοναδική φορά που «γεύθηκε» την ήττα πέρσι ήταν τον Οκτώβριο στο Jockey Club Gold Cup από τον ίππο Haynesfield (USA) στο ιπποδρόμιο Belmont (πατήστε εδώ για να δείτε την κούρσα), όμως επανέκαμψε δυναμικά και κατόρθωσε να σημειώσει σπουδαία νίκη το Νοέμβριο επί της Zenyatta σε μία «επική μονομαχία» στο BreedersCup Classic (πατήστε εδώ για να δείτε την κούρσα). Η βαθμολογία που συγκέντρωσε ο Blame (USA) τον αναδεικνύει ως  τον κορυφαίο ίππο της Βορείου Αμερικής για το 2010.
Workforce (GB)
Στην 3η θέση της κατάταξης συναντάμε την τριπλή ισοβαθμία των ίππων Workforce (GB), Quality Road (USA) και Makfi (GB).  
O Workforce (GB) δεν μπόρεσε να επαναλάβει τις λαμπρές του εμφανίσεις στο King George VI & Queen Elizabeth Stakes όπου τερμάτισε 5ος (στην κούρσα που «σάρωσε» ο Harbinger), αλλά τον περασμένο Ιούνιο μπόρεσε να δείξει και πάλι τις πραγματικές του δυνάμεις με την εντυπωσιακή νίκη (με 7 μήκη διαφορά) στο Investec Derby (G1) στο ιπποδρόμιο Epsom (πατήστε εδώ για να δείτε την κούρσα), για να ακολουθήσει η «αγχωτική» νίκη του επί του Nakayama Festa (JPN) με διαφορά κεφαλής στο Qatar Prix de lArc de Triomphe που διεξήχθη τον Οκτώβριο στο ιπποδρόμιο Longchamp (πατήστε εδώ για να δείτε την κούρσα). Μάλιστα με αυτή τη νίκη του ο Workforce (GB) έγινε ο 6ος μόλις ίππος στην ιστορία που «ντουμπλάρει» τις νίκες του στο Ντέρμπι και στην Αψίδα του Θριάμβου.
Ο Makfi (GB) κατέκτησε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία στο Stan James 2000 Guineas (G1) στο ιπποδρόμιο Newmarket το Μάιο (πατήστε εδώ για να δείτε την κούρσα) ενώ η καλύτερη εμφάνιση της σταδιοδρομίας του ήρθε να προστεθεί τον Αύγουστο με τη νίκη του στο ιπποδρόμιο Deauville όπου επικράτησε των Goldikova (IRE) και Paco Boy (IRE) στο Prix du Haras de FresnayLeBuffard Jacques Le Marois (G1) (πατήστε εδώ για να δείτε την κούρσα).
Ο «τρίτος της παρέας» Quality Road (USA) που τερμάτισε τελευταίος στο περσινό BreedersCup Classic σημείωσε μέσα στη χρονιά που πέρασε 4 νίκες επί συνόλου 6 συμμετοχών (εκτός του BreedersCup που προαναφέραμε έχασε με διαφορά κεφαλής από τον Blame (USA) στο Woodward Stakes που διεξήχθη στο ιπποδρόμιο Saratoga στην απόσταση των 1800 μέτρων έχοντας μάλιστα δυσμενή ισοζυγισμό)
Ο Nakayama Festa (JPN) που τερμάτισε πέρσι 2ος στην Αψίδα του Θριάμβου όπως προείπαμε κατέλαβε την υψηλότερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη για τους ίππους της Ιαπωνίας στο 2010 (η περίφημη φοράδα Buena Vista (JPN) βρίσκεται αρκετά πιο κάτω στον πίνακα με βαθμολογία 121). Στην ίδια θέση ισοβάθμησε ο περίφημος 3ετής ίππος Canford Cliffs (GB) που νίκησε πέρσι στο Irish 2000 Guineas (πατήστε εδώ για να δείτε την κούρσα) και στο Sussex Stakes (πατήστε εδώ για να δείτε την κούρσα).
So You Think (AUS)
Την κορυφαία 10-άδα κλείνει ο ίππος So You Think (AUS) που με τη βαθμολογία του (126) έγινε ο ίππος με την υψηλότερη βαθμολογία με την οποία έχει βαθμολογηθεί ποτέ ίππος από την Αυστραλία (θυμίζουμε πως το ρεκόρ μέχρι πρότινος κατείχαν οι ίπποι Northerly το 2002 και Makybe Diva το 2005). Στις μεγάλες περσινές του επιτυχίες συγκαταλέγονται οι νίκες στο Yalumba Stakes στο ιπποδρόμιο Caulfield (πατήστε εδώ για να δείτε την κούρσα) και στο Mackinnon Stakes στο ιπποδρόμιο Flemington (πατήστε εδώ για να δείτε την κούρσα). Ο So You Think εγκαταστάθηκε ήδη στην Ιρλανδία (στο ιπποφορβείο του Coolmore's Ballydoyle) όπου προετοιμάζεται για μία Ευρωπαϊκή καριέρα πλέον. Μαζί του πάντως σε αυτήν τη θέση βρίσκονται με ίδια βαθμολογία οι δύο τρόφιμοι του προπονητή Aidan O'Brien, οι Cape Blanco (IRE) και Rip Van Winkle (IRE). Για τον πρώτο αξίζει να αναφέρουμε τη νίκη του στο Irish Derby (πατήστε εδώ για να δείτε την κούρσα), ενώ για το δεύτερο την επιτυχία που σημείωσε στο Juddmonte International Stakes (πατήστε εδώ για να δείτε την κούρσα).

(διαβάστε τη συνέχεια στο 2ο μέρος)
«Ιπποδρομίες»

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»