Οι φόβοι παίρνουν σάρκα και οστά…
«Οι δραστικές περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ μπορεί να μην αποδειχτούν αρκετές και η κυβέρνηση να οδηγηθεί στο κλείσιμο κάποιων επιχειρήσεων. Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναγράφει σαφέστατα ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2011 η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει «ένα σχέδιο δράσης για την αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων που θα οδηγήσει σε κλείσιμο των μη βιώσιμων και κατάργηση των λογαριασμών εκτός προϋπολογισμού για τους οποίους δεν υφίσταται πλέον ο αρχικός σκοπός λειτουργίας». Επίσης, σε άλλο σημείο του Μνημονίου, επισημαίνεται ότι τα μέτρα που έχουν μέχρι στιγμής ληφθεί «είναι μόνο η αρχή και θα χρειαστεί περαιτέρω δουλειά»... »
Το παραπάνω απόσπασμα του άρθρου της «Καθημερινής» (πατήστε εδώ για να δείτε το πλήρες κείμενο) έρχεται να επαληθεύσει για άλλη μία φορά τις θέσεις των «Ιπποδρομιών».
Η μεγάλη είδηση που προκύπτει από το δημοσίευμα είναι η ρητή αναφορά στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο πως εντός του πρώτου τριμήνου του ερχόμενου έτους όσες από τις ΔΕΚΟ που θα αξιολογηθούν κριθούν ως μη βιώσιμες θα κλείσουν. Η εμπειρία μας σήμερα δείχνει πως η Ελληνική Κυβέρνηση ούσα δεσμευμένη από τις επιταγές της τρόικας (και προκειμένου να εξασφαλίσει την καταβολή των υπόλοιπων δόσεων του δανείου που έχει συνάψει η Χώρα με το ΔΝΤ) είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να εφαρμόσει πιστά το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ όπως αυτό ήδη περιγράφηκε. Η μόνη παρέκκλιση από το Μνημόνιο που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως «ανεκτή» από την τρόικα (και αυτό όχι για πολύ) αφορά στον χρόνο υλοποίησης του προγράμματος, το οποίο μπορεί να βγει εκτός χρονοδιαγράμματος είτε εξαιτίας κάποιας πιθανής ολιγωρίας, είτε λόγω αστοχίας στους χειρισμούς της Κυβέρνησης ή ακόμα και λόγω καθυστερήσεων των ΔΕΚΟ στην έκδοση των τριμηνιαίων οικονομικών τους καταστάσεων.
Ο ΟΔΙΕ που ήδη βλέπει τα έσοδά του να συρρικνώνονται καθημερινά ενώ διανύουμε την εμπορικότερη εποχή του έτους (σε ο, τι αφορά στα τυχερά παιχνίδια) θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011, όταν θα κληθεί για να παραδώσει την τριμηνιαία οικονομική του κατάσταση στο Υπουργείο Οικονομικών. Ειδικά για τον ΟΔΙΕ τολμούμε να προβλέψουμε πως δεν θα υπάρξει «ελαστικότητα» στην αντιμετώπιση των οικονομικών του προβλημάτων δεδομένου ότι αποτελεί ουσιαστικό Κρατικό μονοπώλιο που λόγω της φύσης της δραστηριότητάς του (τυχερά παιχνίδια) θα έπρεπε οπωσδήποτε να αποφέρει κέρδη για το Δημόσιο και επιπλέον η λειτουργία του δεν εξυπηρετεί κάποιου είδους «κοινωνικής πολιτικής» (όπως για παράδειγμα οι Συγκοινωνίες, για τις οποίες μέχρι πρότινος το Κράτος «ανεχόταν» την ζημιογόνα λειτουργία τους ακριβώς εξαιτίας της εφαρμοζόμενης κοινωνικής πολιτικής στον τομέα των Συγκοινωνιών). Είναι προφανές λοιπόν πως στο τέλος Μαρτίου έρχεται η ώρα της αλήθειας. Έρχεται η στιγμή που θα ζητηθούν (και θα αποδοθούν) οι ευθύνες για το κατάντημα του Ελληνικού Ιπποδρόμου, αυτού που άλλοτε αποτελούσε το βασικό χρηματοδότη του Αθλητισμού και που τώρα αποτελεί τον «φτωχό συγγενή». Το μόνον που μπορούμε να ευχηθούμε είναι αντί για την απόφαση κλεισίματος του ΟΔΙΕ να υπερτερήσει η επιλογή της αποκρατικοποίησής του, διότι σε αντίθετη περίπτωση με το κλείσιμο του Ιπποδρόμου ουσιαστικά τερματίζεται στην Ελλάδα το άθλημα των ιπποδρομιών.
«Ιπποδρομίες»