Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Υπάρχει θέμα συνέχισης λειτουργίας του ΟΔΙΕ;

Σύμφωνα με την Ετήσια Οικονομική Έκθεση 2009 ΔΛΠ του ΟΔΙΕ τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας έχουν καταστεί αρνητικά (-26.884.000,00 €). Στις σημειώσεις επί των ετησίων οικονομικών καταστάσεων και πιο συγκεκριμένα στην ενότητα 4 (Σύνοψη σημαντικών λογιστικών πολιτικών) υπο-ενότητα 4.7 (Διαχείριση κεφαλαίου) αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής στην σελ 27 της Έκθεσης:
«Από τις Διατάξεις περί Νομοθεσίας των ανωνύμων εταιριών, Κ.Ν. 2190/1920, επιβάλλονται περιορισμοί σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια που έχουν ως εξής:

Η απόκτηση ίδιων μετοχών, με εξαίρεση την περίπτωση της απόκτησης με σκοπό την διανομή τους στους εργαζομένους, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10,00% του καταβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των ιδίων κεφαλαίων σε ποσό κατώτερο από το ποσό του μετοχικού κεφαλαίου προσαυξημένου με τα αποθεματικά για τα οποία η διανομή τους απαγορεύεται από τον Νόμο.

Σε περίπτωση που το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρίας, γίνει κατώτερο από το μισό (1/2) του μετοχικού κεφαλαίου το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται να συγκαλέσει την Γενική Συνέλευση, μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από την λήξη της χρήσης, που θα αποφασίσει την λύση της εταιρίας ή την υιοθέτηση άλλου μέτρου.

Όταν το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρίας, καταστεί κατώτερο του ενός δεκάτου (1/10) του μετοχικού κεφαλαίου και η Γενική Συνέλευση δεν λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, η εταιρία μπορεί να λυθεί με δικαστική απόφαση μετά από αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον.

Η εταιρία συμμορφώνεται πλήρως με τις σχετικές διατάξεις που επιβάλλονται από την νομοθεσία σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια.».

Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα πως με βάση την υπο-ενότητα 4.7 των σημειώσεων της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης 2009 ΔΛΠ υπάρχει πρόβλημα με τα ίδια κεφάλαια του ΟΔΙΕ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σημείωση της υπο-ενότητας 4.7 πως με βάση τον Νόμο Κ.Ν. 2190/1920 όταν το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρίας καταστεί κατώτερο του ενός δεκάτου (1/10) του μετοχικού κεφαλαίου και η Γενική Συνέλευση δεν λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, η εταιρία μπορεί να λυθεί με δικαστική απόφαση μετά από αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον. Όχι μόνο δηλαδή δεν ικανοποιείται ο συγκεκριμένος όρος της υπο-ενότητας 4.7 (σχέση ιδίων κεφαλαίων προς μετοχικό κεφάλαιο: 1/10) αλλά ακόμα χειρότερα τα ίδια κεφάλαια εμφανίζονται αρνητικά! Τα ίδια κεφάλαια όμως εμφανίζονται αρνητικά και στην προηγούμενη χρήση (!) έτους 2008, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα πως δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα επί μακρόν. Προς επίρρωση του παραπάνω ισχυρισμού, τα ίδια κεφάλαια από –178.000,00 € στις 31-12-2008 φτάνουν στο ιλιγγιώδες ποσό των –26.884.000,00 € στις 31-12-2009 (βλ σελ 9 της Έκθεσης). Σύμφωνα λοιπόν με τον Κ.Ν. 2190/1920 υπάρχει θέμα συνέχισης λειτουργίας της εταιρίας που εμφανίζει τέτοια οικονομικά στοιχεία.
Μήπως τελικά οι εξελίξεις που αφορούν στον ΟΔΙΕ θα είναι διαφορετικές από ο, τι υπολογίζαμε;

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»