Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει δράση και ρυθμίζει νομοθετικά την αγορά των τυχερών παιχνιδιών, ο Ιππόδρομος κινδυνεύει να «χάσει το τρένο» των μεταρρυθμίσεων
Καμία πρωτοβουλία (μέχρι στιγμής) από την Πολιτεία για την αναδιαμόρφωση του πλαισίου που διέπει τις Ελληνικές Ιπποδρομίες – Αναζητούνται άμεσες ενέργειες προτού να είναι πολύ αργά
του Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκη
Τι ακριβώς περιμένουν;
Τρεις μήνες έχουν απομείνει πριν την οριστική μετάβαση του Ιπποδρόμου στην «μετα-ΟΔΙΕ εποχή», με τη θυγατρική εταιρία του ΟΠΑΠ (Ιπποδρομίες Α.Ε.) να αναλαμβάνει κι επίσημα από το φθινόπωρο τη διαχείριση του ιπποδρομιακού στοιχήματος για τα επόμενα είκοσι χρόνια.
Η ανάληψη αυτή συμπίπτει χρονικά με μία περίοδο μεγάλων και ουσιαστικών αλλαγών και ρυθμίσεων που αποσκοπούν στη «θωράκιση» - σε πανευρωπαϊκό επίπεδο - των τυχερών παιχνιδιών, τόσο σε θέματα αξιοπιστίας και διαφάνειας (μέτρα για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος) όσο και σε οργανωτικό επίπεδο (ρυθμίσεις που διευθετούν στο σύνολό του το online στοίχημα).
Οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από την Κομισιόν θα εφαρμοστούν σύντομα και στην Ελλάδα, με τον Ιππόδρομο να αποτελεί «ιδιάζουσα περίπτωση», καθώς ο ΟΠΑΠ πρόκειται να κληθεί – για παράδειγμα – να εφαρμόσει κοινοτικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος (και) στον Ιππόδρομο, την ίδια στιγμή όπου οι Ελληνικές Ιπποδρομίες παραμένουν πλήρως απροστάτευτες από «εσωτερικά» φαινόμενα σήψης και διαφθοράς!
Η Πολιτεία – όπως όφειλε εξάλλου – έπρεπε με την εικοσαετή παραχώρηση της άδειας του ιπποδρομιακού στοιχήματος να προβεί στις κατάλληλες αλλαγές Κανόνων και Διατάξεων, ώστε να παραδώσει στον ΟΠΑΠ ένα «υγιές περιβάλλον» προκειμένου να ασκήσει την νέα του επιχειρηματική δραστηριότητα. Αντί αυτού, παρατηρείται μία ανεξήγητη απουσία του Υπουργείου, το οποίο δείχνει – και πολλές φορές «εξαντλεί» μάλιστα - την ευαισθησία του για θέματα διαφάνειας στο ποδόσφαιρο, την ίδια στιγμή που ο Ιππόδρομος «φωνάζει» ότι πάσχει δεκαετίες ολόκληρες από στρεβλές Διατάξεις και Κανόνες, και ενώ ο έλεγχος των Ιπποδρομιών είναι μία άλλη… «πονεμένη ιστορία», με τις Επιτροπές Ελέγχου να βρίσκονται μόνιμα στο στόχαστρο της κριτικής με τις αποφάσεις που λαμβάνουν, και μάλιστα καθόλου άδικα…
Αυτή λοιπόν η απραξία από πλευράς της Πολιτείας θα έχει φταίξει κατά μείζονα λόγο αν διαπιστωθεί στην συνέχεια πως τα έσοδα από το ιπποδρομιακό στοίχημα και η συνολική πορεία του αθλήματος στην Ελλάδα δεν θα έχει την προσδοκώμενη εξέλιξη. Η ιδέα πως η κρίση και η οικονομική δυσπραγία είναι δυνατό να επιφέρει νέα αρνητικά σενάρια για τον Ιππόδρομο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι παραδεκτή, δεν ευσταθεί πια αυτό το επιχείρημα και το μόνο που προσφέρει είναι ένα «ευκαιριακό άλλοθι» στους πραγματικούς υπεύθυνους μίας τέτοιας ενδεχόμενης δυσμενούς προοπτικής.
Και εξηγώ:
Στα πρώτα χρόνια της κρίσης που «χτύπησε» - και εξακολουθεί να «χτυπά» - την Ελλάδα,
όλοι οι οικονομικοί κλάδοι επλήγησαν σε σημαντικό βαθμό. Ο κλάδος των τυχερών παιχνιδιών δεν θα μπορούσε να έχει αποτελέσει εξαίρεση σε αυτό το γεγονός, με την κάμψη των εσόδων για τον ΟΔΙΕ να φτάνει περίπου στο 80% του τζίρου του, την ίδια στιγμή που ο ΟΠΑΠ δεν σημείωνε απώλειες πάνω από το 25%. Η συνέχεια για τις δύο συγκεκριμένες εταιρίες είναι γνωστή και εντελώς διαφορετική: ο ΟΠΑΠ αναδιοργανώθηκε ταχύτατα, προσαρμόστηκε πλήρως στα νέα δεδομένα και κατάφερε μέσα σε σύντομο διάστημα να επιστρέψει και πάλι στην κερδοφορία, την ώρα που ο ΟΔΙΕ σημείωνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, με την κατρακύλα στα έσοδά του να μην έχει τελειωμό. Οι σημερινές εκτιμήσεις μάλιστα για την μετοχή του ΟΠΑΠ είναι άκρως θετικές, η τιμή-στόχος που προτείνουν οι αναλυτές δίνει βάσιμη αισιοδοξία για περαιτέρω κερδοφορία του Οργανισμού. Υπάρχει σε αυτό το σημείο ένα «στριφνό» ζήτημα που θα ανακύψει στο μέλλον και μπορεί να επιφέρει «αναταραχές» και στον Ελληνικό Ιππόδρομο (για να μαθαίνετε ακόμα μία φορά πρώτοι ο, τι οι υπόλοιποι θα διαβάζουν… μήνες αργότερα!). Σημειώστε, λοιπόν, πως υπάρχει ένα θέμα που μπορεί να πυροδοτήσει εντάσεις από το φθινόπωρο, και για να βοηθήσω λιγάκι, η φράση ξεκινά από «προ»… και τελειώνει σε… «μήθεια πρακτόρων»…
Γυρίζοντας στην προηγούμενη ανάλυση, η οικονομική κρίση στοίχισε σε όλες τις εταιρίες στοιχήματος που δραστηριοποιούνται στη χώρα, όμως – με εξαίρεση φυσικά τον ΟΔΙΕ – με τις κατάλληλες ενέργειες κατόρθωσαν και επιβίωσαν και πολλές εξ αυτών αναπτύσσονται δυναμικά. Η δυσπραγία των πολιτών στην περίπτωση του ΟΔΙΕ ήρθε να παίξει απλά ρόλο «καταλύτη» και να επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό τις – ούτως ή άλλως – προδιαγεγραμμένες αρνητικές εξελίξεις. Ένα σπορ, όπου η διαφθορά έγινε κανόνας και η ατιμωρησία νόμος, «έδιωξε μόνο του» όλους τους φιλίππους και εδραίωσε στην κοινή γνώμη την πεποίθηση πως και όσοι παίκτες του στοιχήματος ασχολούνται με αυτό είναι περίπου «περιθωριακοί τύποι» (εξ ου και η προσπάθεια από τον ΟΠΑΠ για rebranding του παιχνιδιού που έχει στα πλάνα του).
Βλέπουμε, λοιπόν, πως ειδικά για την περίπτωση του Ιπποδρόμου όπου ισχύουν ιδιαίτερες συνθήκες – που αφορούν στην αξιοπιστία του αθλήματος – η πορεία των εσόδων για τον Φορέα διεξαγωγής του ιπποδρομιακού στοιχήματος (ΟΔΙΕ) δεν ακολούθησε μέσα στην οικονομική κρίση την ανάλογη πορεία των υπόλοιπων στοιχηματικών εταιριών. Κάτι ανάλογο αναμένεται πως θα συμβεί – αργά ή γρήγορα – και στο μέλλον, αν δεν αλλάξουν άρδην οι προϋποθέσεις για υγιή μετάβαση στην «νέα εποχή» των Ελληνικών Ιπποδρομιών. Αν δεν «κουμπώσουν» με άλλα λόγια οι κοινοτικές νομοθετικές παρεμβάσεις πάνω στις εγχώριες διαρθρωτικές αλλαγές του πλαισίου κανόνων που θα διέπουν τη διεξαγωγή των Ελληνικών Ιπποδρομιών, τότε ακόμα και αν σημειωθεί κάποια μικρή αύξηση εσόδων του ιπποδρομιακού στοιχήματος στο ξεκίνημα (η οποία μπορεί φυσικά να δικαιολογηθεί, λόγω της «αρχικής περιέργειας» του παικτικού κοινού και της αναμενόμενης «αναδιανομής της πίτας» μεταξύ όλων των προσφερομένων παιχνιδιών του ΟΠΑΠ) τότε αυτή θα είναι πρόσκαιρη και δεν πρόκειται να διαρκέσει πολύ.
Έτσι, λοιπόν, είναι αυτονόητο πως χρειάζονται άμεσες πρωτοβουλίες από την Πολιτεία, με στόχο την προάσπιση – σε πρώτο βαθμό – και την ανάπτυξη των Ελληνικών Ιπποδρομιών μαζί με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας χιλιάδων εργαζομένων στις/γύρω από τις Ιπποδρομίες, καθώς το μέλλον όλων αυτών είναι άμεσα συνυφασμένο με την πορεία του αθλήματος, ενώ η ίδια η ύπαρξη των Ελληνικών Ιπποδρομιών αποτελεί – με τα σημερινά δεδομένα - αποκλειστική συνάρτηση των εσόδων από το ιπποδρομιακό στοίχημα.
Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης
Διαβάστε σχετικά:- Τυχερά παιχνίδια: Σε εφαρμογή η νέα Ευρωπαϊκή οδηγία για το ξέπλυμα χρήματος, της Τρίτης 26 Μαΐου 2015
- Τυχερά παιχνίδια: Προς ενιαία ψηφιακή αγορά βαδίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, της Τετάρτης 13 Μαΐου 2015