Υποθέσεις και… Ιππο – θέσεις
Η πορεία του Ελληνικού Ιπποδρόμου μέσα από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
άρθρο του Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκη
Η «ομοβροντία» επικριτικών σχολίων στο διεθνή Τύπο μαζί με τη διάχυτη φημολογία που ανέκυψε το τελευταίο διάστημα περί «χρεοκοπίας» (εντός ή εκτός εισαγωγικών ή και με χρήση τροπικών προσδιορισμών) δυσχεραίνουν τη θέση της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο η πιστοληπτική ικανότητά της. Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχει μία ενδιαφέρουσα παράμετρος που αξίζει νομίζω τον κόπο να την αναλύσουμε περισσότερο κι έχει να κάνει με τον Ελληνικό Ιππόδρομο και με την πορεία που εκτιμάται πως θα διαγράψει στο μέλλον μέσα από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.
Το ασταθές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα δημιουργεί ένα ιδιαίτερα δυσμενές επενδυτικό κλίμα, κάτι που αντανακλάται άμεσα στην αδυναμία εισροής ξένων κεφαλαίων, ενώ την ίδια ώρα οι επίδοξοι επενδυτές αντιμετωπίζουν με πολύ μεγάλη επιφύλαξη και σκεπτικισμό τις μελλοντικές ενέργειες της χώρας, κρατώντας θα λέγαμε «στάση αναμονής».
Οι κίνδυνοι που εγκυμονούνται από την καθυστέρηση της αποκρατικοποίησης των Δημοσίων επιχειρήσεων είναι πολλαπλοί: από τη μία υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να ατονήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και από την άλλη η διαρκής υποβάθμιση της χώρας «συμπαρασύρει» οπωσδήποτε προς τα κάτω την αξία της Δημόσιας περιουσίας που προορίζεται προς πώληση. Επιπλέον, η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών είναι τόσο μεγάλη ώστε η αγοραστική τους δύναμη έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό. Η τελευταία διαπίστωση αποτελεί ένα σοβαρό αποτρεπτικό παράγοντα για αυτούς οι οποίοι σκέφτονται να επενδύσουν μελλοντικά στη χώρα. Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό, είναι εξαιρετικά δύσκολο – αν όχι «αυτοκτονικό» – να «ανοίξεις μαγαζί» εκεί όπου (αποδεδειγμένα) δεν υπάρχουν χρήματα για να αγοράζει ο κόσμος…
Παρατηρούμε λοιπόν πως σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες για όλες τις προς πώληση επιχειρήσεις του Δημοσίου ενδέχεται να επιδεινώνονται όλο και περισσότερο, όσο μάλιστα συνεχίζει να περνά ανεκμετάλλευτος ο χρόνος, κάτι που ισχύει στον απόλυτο βαθμό και για τον Ελληνικό Ιππόδρομο. Δε φτάνει δηλαδή μόνο το γεγονός πως βρίσκεται αντιμέτωπος – για πρώτη ίσως φορά τόσο έντονα – με το φάσμα του κλεισίματος, είναι και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον που δεν επιτρέπει πια κανενός είδους αισιοδοξία. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τη σπερμολογία των ημερών περί χρεοκοπίας της χώρας που βυθίζει στον πανικό τις ξένες αγορές και αποτρέπει τις νέες επενδύσεις τότε αντιλαμβανόμαστε όλοι μας ξεκάθαρα πλέον την κρισιμότητα της κατάστασης. Το σημαντικότερο κριτήριο με τα σημερινά δεδομένα για να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια πώλησης του ΟΔΙΕ είναι η ταχύτητα δράσης και η αποφασιστικότητα με την οποία θα κινηθεί το νεοσύστατο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Από τις πρώτες του κινήσεις λοιπόν θα καθοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το μέλλον των αποκρατικοποιήσεων (γενικά) και του Ιπποδρόμου (ειδικά).
Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης