Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας, «κάλεσμα αγάπης και ανθρωπιάς»
Το συγκεκριμένο άρθρο βρισκόταν μεταξύ των πρώτων θεμάτων των «Ιπποδρομιών» προς δημοσίευση και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό αυτό θα γινόταν μετά την 1η Ιανουαρίου 2011. Στην εξέλιξη του θέματος θα διαπιστώσετε τι μας ώθησε να επισπεύσουμε την ανάρτηση και την δημοσίευσή του.
Είναι γεγονός πως η σχέση μεταξύ ανθρώπου και αλόγου είναι σχέση αγαπητική. Είναι όμως και σχέση αμφίδρομη. Δεν έχουμε δηλαδή μόνον την αγάπη και την φροντίδα του ανθρώπου προς το άλογο αλλά συμβαίνει και το αντίστροφο, όσο παράδοξο και αν ακούγεται. Το άλογο ανέκαθεν αποτελούσε «πολύτιμο σύμμαχο» του ανθρώπου σε όλες τις δραστηριότητές του, είτε ως «συνεργάτης» στις διάφορες εργασίες, είτε ως μεταφορικό μέσο ή ακόμα και ως συναθλητής (μαζί με τον αναβάτη του δηλαδή) στις Ιπποδρομίες. Αυτό που πολλοί από εμάς δεν ξέραμε είναι πως το άλογο εκτός από τα παραπάνω προσφέρει επίσης τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην αποκατάσταση ανθρώπων που παρουσιάζουν κάποιας μορφής υστέρηση (φυσική, νοητική, συναισθηματική). Το πλέον καταπληκτικό μάλιστα στην περίπτωση αυτή είναι πως το άλογο είναι συγχρόνως ο θεραπευτής και το μέσον της θεραπείας. Ας δούμε την δράση του Συνδέσμου Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας (ΣΘΙΕ), ενός Σωματείου εθελοντικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1992 και ένα χρόνο αργότερα αναγνωρίστηκε και ως αθλητικό Σωματείο. Κατ’ αρχάς, μερικά λόγια για την θεραπευτική ιππασία:
Το λογότυπο του ΣΘΙΕ |
Η θεραπευτική αξία της ιππασίας για άτομα με ειδικές ανάγκες ήταν γνωστή στους Έλληνες, από τον 5ο π.Χ αιώνα. Μία φράση που ιστορικοί αποδίδουν στον Ιπποκράτη, είναι «Η ιππασία στον καθαρό αέρα δυναμώνει τους μυς και τους κρατά σε καλή κατάσταση».Το 1952, η Δανή Liz Hartel, χτυπημένη από πολιομυελίτιδα, με μερική παράλυση και στα δύο κάτω άκρα, κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο Ιππικής Δεξιοτεχνίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία των πρώτων κέντρων θεραπευτικής ιππασίας στη Σκανδιναβία και την Αγγλία. Το 1983, η θεραπευτική ιππασία αρχίζει να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Aideen Lewis, στον Ιππικό Όμιλο Βαρυμπόμπης, για να επακολουθήσει η συγκρότηση του ΣΘΙΕ λίγα χρόνια αργότερα. Η θεραπευτική ιππασία βασίζεται σε εναλλακτικά προγράμματα αποκατάστασης, που χρησιμοποιούν το άλογο ως μέσο θεραπείας, βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής των ατόμων με φυσική, νοητική ή συναισθηματική υστέρηση. Το άλογο γίνεται προέκταση του σώματος τους βοηθώντας τα να ανακαλύψουν πρωτόγνωρα συναισθήματα, όπως η χαρά ενός περιπάτου, μιας βόλτας στην ύπαιθρο και κυρίως, της κινητικής και προσωπικής ανεξαρτησίας. Όταν το άλογο περπατά, μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό, μεταφέροντας στον κορμό του ιππέα του την ίδια ακριβώς κίνηση που μεταδίδουν τα πόδια, στους ανθρώπους με φυσιολογική κίνηση. Έτσι, αναπτύσσονται σημαντικά οι μύες του κορμού των ατόμων με δυσκολίες στην κίνηση, ενώ, παράλληλα, το ευθύ κάθισμα διευκολύνει την αναπνοή τους. Η θεραπευτική ιππασία είναι μία μοναδική εμπειρία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που δεν είχαν καν ονειρευτεί ότι μπορούν να ιππεύσουν, αφού διαφέρει πολύ από τις συνηθισμένες θεραπείες σε φυσιοθεραπευτήρια, γυμναστήρια και πισίνες υδροθεραπείας.
Ο ΣΘΙΕ είναι Σωματείο εθελοντικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η θεραπευτική ιππασία είναι το αποτέλεσμα της συνολικής δουλειάς μιας ομάδας, όπου συμμετέχουν εθελοντές εκπαιδευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, γυμναστές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κι εθελοντές βοηθοί. Καθοριστικός για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας είναι ο ρόλος του εθελοντή βοηθού, χωρίς τη συμμετοχή του οποίου τα προγράμματα δε θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν.
Ο Amigo De El Amore |
Εθελοντής βοηθός θεραπευτικής ιππασίας μπορεί να γίνει ο καθένας μας, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζει ιππασία ή να έχει εμπειρία από άτομα με ειδικές ανάγκες. Το μόνο που χρειάζεται είναι συνέπεια, ενθουσιασμός, διάθεση για συνεργασία κι αγάπη για τον άνθρωπο και τα ζώα. Σημαντικό στοιχείο για την αποτελεσματική συνεισφορά του βοηθού είναι η εκπαίδευσή του, την οποία αναλαμβάνουν οι εκπαιδευτές του ΣΘΙΕ. Πέραν όμως της προσωπικής εθελοντικής συμμετοχής στις δράσεις του ΣΘΙΕ υπάρχει η παράλληλη ανάγκη να καλυφθούν τα έξοδα οργάνωσης και λειτουργίας του Συνδέσμου, ο εξοπλισμός και η φροντίδα των αλόγων καθώς και η επιμόρφωση των βοηθών κι εκπαιδευτών. Οι τρόποι που μπορούμε όλοι μας να συνεισφέρουμε προς αυτήν την κατεύθυνση είναι είτε μέσω οικονομικής συνεισφοράς προς τον Σύνδεσμο, είτε μέσω χορηγιών στα θεραπευτικά και αθλητικά προγράμματα του ΣΘΙΕ (όπου ειρήσθω εν παρόδω ανακαλύψαμε με έκπληξη και χαρά πως υπάρχουν και Έλληνες Ιδιοκτήτες δρομώνων ίππων μεταξύ των χορηγών) ή τέλος μέσω αγοράς Χριστουγεννιάτικων καρτών που διατίθενται από τον ΣΘΙΕ. Το τελευταίο αποτελεί για όλους μας μία πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε με την αγορά μίας Χριστουγεννιάτικης κάρτας να δώσουμε την δυνατότητα σε ένα παιδί να χαρεί, να αθληθεί και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής του.
Χριστουγεννιάτικη κάρτα του ΣΘΙΕ |
Ειδικότερα οι φίλιπποι πρέπει να έχουμε στον νου μας πως υπάρχουν και συνάνθρωποί μας αναβάτες που τραυματίστηκαν σοβαρότατα κατά την διάρκεια μίας ιπποδρομίας και χρειάζονται την αγάπη μας και την συμπαράστασή μας. Συνθέτοντας τις δύο αυτές περιπτώσεις ευαίσθητων ομάδων ανθρώπων που έχουν ανάγκη την στήριξή μας, οι «Ιπποδρομίες» πέραν της έκκλησης που απευθύνουν προς όλους τους αναγνώστες μας για θετική ανταπόκριση στο «κάλεσμα αγάπης και ανθρωπιάς», προτείνουν προς τις δύο Ανώτατες Ιπποδρομιακές Αρχές (ΟΔΙΕ και ΦΕΕ) την διεξαγωγή κατά την τελευταία ιπποδρομιακή ημέρα προ των Χριστουγέννων δύο Ιπποδρομιών (οι οποίες μπορούν να τεθούν ως επιπλέον του προγράμματος, αν αυτό εξυπηρετεί), τα έσοδα των οποίων να διατεθούν τόσο προς τον ΣΘΙΕ όσο και προς τους αναξιοπαθούντες αναβάτες του Ιπποδρόμου. Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα θα αποσταλεί και σχετική επιστολή προς τις δύο Ιπποδρομιακές Αρχές.
Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε περιστοιχισμένοι από ένα σωρό οικονομικά και άλλα προβλήματα, πρωτοβουλίες τέτοιου είδους δίνουν ξεκάθαρα το μήνυμα της ελπίδας και της αλληλεγγύης και τονώνουν υλικά και ηθικά τον αγώνα που διεξάγουν τόσο όσοι αντιμετωπίζουν κάποιου είδους πρόβλημα όσο και οι εθελοντές που μαζί με τα άλογα του ΣΘΙΕ στέκονται αρωγοί στην προσπάθειά τους.
Ας τους δώσουμε όλοι μαζί την ευκαιρία να τα καταφέρουν ακόμα καλύτερα!
Για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες ή προκειμένου να επικοινωνήσουν απευθείας με τον ΣΘΙΕ:
Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας,
Π. Κανελλοπούλου 10, 11527 Γουδί, Ν. Αττικής
Τηλ./Fax: 2107488566, e-mail: triding@otenet.gr
Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.trag.gr/default_gr.htm
ή εναλλακτικά: http://www.therapeutic-riding.gr/default_gr.htm
Σύνδεσμος στο Facebook:
http://www.facebook.com/group.php?gid=42035236768