Ιπποδρομιακές ειδήσεις σε τίτλους:

«Ιπποδρομίες», ο Ελληνικός ιστοχώρος των ιπποδρομιών, http://ippodromiaka-nea.blogspot.gr/ - email επικοινωνίας: ippodromies@yahoo.gr

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011



 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ (17-02-2011)

17 Φεβρουαρίου 2011

17/2/2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΚΟ ΟΜ. Χ’’ΧΡΗΣΤΟ

Την 28 Ιανουαρίου 2011 εκλήθη ο προπονητής Κος Όμηρος Χατζηχρήστος του Θεοφάνη και της Αναστασίας ΠΡΟΣ ΠΑΡΟΧΗ ΕΞΗΓΗΣΕΩΝ/ΑΚΡΟΑΣΗ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ ΤΗΣ ΦΕΕ, δυνάμει του άρθ. 6 ν. 2690/99 προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την παραβίαση των Γενικών Διατάξεων με ερωτήματα της παράβασης των διατάξεων περί της ευζωίας των ίππων, όπως προβλέπονται στο παράρτημα των Γενικών Διατάξεων με τον τίτλο ‘Κανονισμός για την προστασία των Αλόγων’ και συγκεκριμένα με ερώτημα για ποίο λόγο οι ίπποι προπόνησης/επιστασίας του και συγκεκριμένα τέσσερις εξ αυτών, οι ίπποι ΟΚΤΟΜΠΕΡ ΚΛΑΜΠ, ΠΑΛΜ ΡΗΝΤΕΡ και ΟΣΤΙΑ, ευρέθησαν κατά την επιθεώρηση των χώρων σταύλου ευθύνης του (συγκρότημα Κ49 και Κ50 εντός του Ιπποδρόμου Μαρκόπουλου) σε κακή θρεπτική κατάσταση ενώ ο ίππος ΜΠΛΑΚ ΓΟΥΟΤΕΡ ΠΗΤ βρέθηκε σε καθεστώς απίσχνανσης με αποτέλεσμα την υποχρεωτική για κτηνιατρικούς και λόγους ευζωίας, ευθανάτωση του.
Ο προπονητής εμφανίστηκε την 1η Φεβρουαρίου 2011 και αφού εκ νέου και με λεπτομέρειες του γνωστοποιήθηκε η αιτίαση, έλαβε κατόπιν αιτήσεως του τέσσερα αντίγραφα της έκθεσης/καταγγελίας (έκθεση σταύλου – Δελτίο Επιθεώρησης σταύλων 18.01.2011 – Βεβαίωση θανάτου ίππου – καταγγελία σταυλίτη του περί μη πληρωμής δεδουλευμένων επί 7 μήνες) και επιπλέον προθεσμία δύο (2) ημερών προκειμένου να καταθέσει έγγραφο υπόμνημα.
Την 4.02.2011 ο κληθείς κατέθεσε χειρόγραφες εξηγήσεις (Αριθμ. Πρωτ. ΦΕΕ 584/7.02.2011).
Η Επιτροπή Ιπποδρομιών της ΦΕΕ εν συνεχεία λαβούσα υπόψη :
-Τον Κώδικα Ιπποδρομιών, τις Γενικές Διατάξεις με το ειδικό τους παράρτημα περί ‘Κανονισμού Προστασίας Αλόγων’, τον Ελληνικό Ποινικό Κώδικα και την αντίληψη περί μέσης ηθικής και συναλλακτικών ηθών.
-Το έγγραφο υπόμνημα του κληθέντος αποφάσισε τα εξής :
Ο προπονητής δεν παρουσίασε καμία βάσιμη αιτιολογία για την κατάσταση υποσιτισμού τριών ίππων και ασιτίας ενός τετάρτου, αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο ίππος να υποστεί απίσχνανση (καθεστώς ολικής κατάρρευσης λόγω έλλειψης τροφής με επερχόμενη αδυναμία στήριξης και εκτέλεσης των βασικών λειτουργιών με αποτέλεσμα τραύματα σε όλο το σώμα του ίππου λόγω πολλαπλών καταρρεύσεων εντός του κιτίου σταυλισμού του – box). Η εξέλιξη αυτή είναι βεβαίως απαράδεκτη για το μέσο άνθρωπο και ανήκουστη για προπονητή δρομώνων ίππων, μοναδική εργασία του οποίου οφείλει να είναι η ενασχόληση με τους ίππους προπονήσεως του, ειδικώς δε υποχρέωση του δυνάμει άρθ. 71 Κώδικα Ιπποδρομιών είναι ‘η σωστή περιποίηση’(§1) και ‘η διατροφή…., ιπποκομία…. ασφάλεια αυτών’ (§ 2). Παρά τα ανωτέρω επώδυνα ευρήματα οι έγγραφες εξηγήσεις του προπονητή δεν παρουσίασαν καμία αναφορά στο περιστατικό ούτε όμως αμφισβήτησαν την ορθότητα των καταγραφών, δεδομένο που αποτελεί αλγεινό αποτέλεσμα και εντυπώσεις στον ιπποδρομιακό χώρο, ταυτίζοντας σε τέτοιες περιπτώσεις την ιπποδρομιακή δραστηριότητα με την κακοποίηση των ίππων.
Επειδή με τα ανωτέρω συμπεράσματα ο κληθείς σε εξηγήσεις έχει παραβιάσει Γενικές Διατάξεις και ιδίως τον Κανονισμό περί προστασίας των αλόγων και τις διατάξεις του άρθ. 71 Κ.Ι.
Επειδή οι ως άνω πράξεις με την κατά περίπτωση αιτιολογία τους την οποία η παρούσα απόφαση επαναλαμβάνει και στην οποία κατά περίπτωση αναφέρεται, απορρίπτει τις προβαλλόμενες εξηγήσεις του κληθέντος και κρίνει ότι πράγματι συνεπληρώθησαν οι προϋποθέσεις για την στοιχειοθέτηση της παράβασης από τον καλούμενο των Γενικών Διατάξεων για την προστασία Αλόγων σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθ. 71 του Κώδικα Ιπποδρομιών, ήτοι της μη αρμοζουσών συνθηκών διαβιώσεως ίππων, κακής κατάστασης θρέψεως και κινδύνου υγείας με την επιπλέον επιβαρυντική περίσταση της υποχρεωτικής ευθανασίας ίππου λόγω περιέλευσης σε κατάσταση απίσχνανσης και δύναται να επιβληθούν σε βάρος του οι ποινές που με τις διατάξεις αυτές επισείονται (έως και οριστικής αφαίρεσης της αδείας προπονητή).
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Και δυνάμει του άρθ. 10 Κώδικα Ιπποδρομιών
Η Επιτροπή Ιπποδρομιών ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ στον προπονητή Όμηρο Χατζηχρήστου του Θεοφάνη και της Αναστασίας αφαίρεση της αδείας προπονητή επί τρία (3) έτη.
Η αφαίρεση αυτή έχει την έννοια του αποκλεισμού των διατάξεων του άρθ. 4 § 10 του Πίνακα Πειθαρχικών Ιπποδρομιακών Παραπτωμάτων και Αδικημάτων του Κώδικα Ιπποδρομιών.
Γίνεται μνεία ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τα μέλη της Ε.Ι.
Γίνεται μνεία ότι υφίσταται η δυνατότητα άσκησης έφεσης εντός τεσσάρων ημερών ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλίππου Ενώσεως της Ελλάδος.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ
N. KANEΛΛΟΠΟΥΛΟΣ –Ι. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ιπποδρομίες Α.Ε. - επίσημη ιστοσελίδα

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Ο καιρός ΤΩΡΑ (Μαρκόπουλο)

Οι «Ιπποδρομίες» στο YouTube

ImagesTime.com - Free Images Hosting

Οι «Ιπποδρομίες» στο Facebook

Αρχείο δημοσιευμάτων «Ιπποδρομιών»